有冇農/花友見到邊度有蠔殼粉買

作者: athernas 發表于 2011-5-1 01:34:53
2975 20
周圍都搵唔到有,邊位買到或者見過有得買..唔該話被我知.謝謝.
chercher 發表於 2011-5-1 04:22:22 |顯示全部樓層
黄三兄有得買, 好以$20-$30一包(2KG)

回復

zero1 發表於 2011-5-1 07:46:36 |顯示全部樓層
請問有什麼用途?
回復

HI-NAMASTE 發表於 2011-5-1 09:39:24 |顯示全部樓層
athernas 發表於 2011-5-1 01:34
周圍都搵唔到有,邊位買到或者見過有得買..唔該話被我知.謝謝.

如果唔係用得多嘅話, 你去藥材舖買啦, 2-3蚊有交昜, 你話買牡蠣粉呀, 唔係叫做蠔殼粉.
回復

athernas 發表於 2011-5-1 13:16:46 |顯示全部樓層
chercher 發表於 2011-5-1 04:22
黄三兄有得買, 好以$20-$30一包(2KG)

我打過好多次電話去問,都話冇貨。
回復

athernas 發表於 2011-5-1 13:18:43 |顯示全部樓層
zero1 發表於 2011-5-1 07:46
請問有什麼用途?

種嘢用,中和酸泥。
回復

athernas 發表於 2011-5-1 13:20:24 |顯示全部樓層
HI-NAMASTE 發表於 2011-5-1 09:39
如果唔係用得多嘅話, 你去藥材舖買啦, 2-3蚊有交昜, 你話買牡蠣粉呀, 唔係叫做蠔殼粉. ...

大量,唔係種花,係種田用。
回復

zero1 發表於 2011-5-2 00:10:42 |顯示全部樓層
咁同石灰粉中和泥土PH值作用有否不同?我之前在花墟買花肥時貪得意買了1包(間舖已執笠),買時問老板,佢都話唔知點用。
回復

孖吉 發表於 2011-5-2 01:54:41 |顯示全部樓層
athernas 發表於 2011-5-1 13:18
種嘢用,中和酸泥。

用來中和酸泥可以用 熟石灰 或 石灰石,蠔殼 的主要成分和 石灰石 一樣 都是 碳酸钙。
(熟石灰 暴露在空氣中,吸收 二氧化碳,最後亦成為 碳酸鈣)
回復

zero1 發表於 2011-5-2 22:44:04 |顯示全部樓層
回復 孖吉 的帖子

多謝解答
回復

zero1 發表於 2011-5-2 22:48:51 |顯示全部樓層
如果作用一樣,不如去五金鋪買石灰啦,要幾多有幾多

菜種行有得賣,叫石灰肥  發表於 2011-5-3 00:22
回復

athernas 發表於 2011-5-2 22:50:25 |顯示全部樓層
zero1 發表於 2011-5-2 22:48
如果作用一樣,不如去五金鋪買石灰啦,要幾多有幾多

就係唔想用石灰.
回復

孖吉 發表於 2011-5-2 22:52:32 |顯示全部樓層
athernas 發表於 2011-5-2 22:50
就係唔想用石灰.

不如你講吓有啲乜嘢分別,因為成份來講係一樣的。
回復

athernas 發表於 2011-5-2 23:06:37 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2011-5-2 22:52
不如你講吓有啲乜嘢分別,因為成份來講係一樣的。

覺得石灰係化學嘢.
回復

孖吉 發表於 2011-5-3 00:10:07 |顯示全部樓層
athernas 發表於 2011-5-2 23:06
覺得石灰係化學嘢.

咁我諗你可能要了解多一些有機種植的資料,並非所有化學成份都係唔好,有某些化學成份很簡單亦普遍在大自然存在,是可以合理使用的。正如 一氧化二氫 被大量用來淋有機菜,但它是酸雨的主要成分;對泥土流失有促進作用;對溫室效應有推動作用;它是腐蝕的成因;過多的攝取可能導致各種不適:皮膚與其固體形式長時間的接觸會導致嚴重的組織損傷;發生事故時吸入也有可能致命;處在氣體狀態時,它能引起嚴重灼傷;在不可救治的癌症病人腫瘤中已經發現該物質;對此物質上癮的人離開它168小時便會死亡; 儘管有如此的危險,一氧化二氫常常被用於:各式各樣的殘忍的動物研究;美國海軍有秘密的一氧化二氫的傳播網;全世界的河流及湖泊都被一氧化二氫污染;常常配合殺蟲劑使用;洗過以後,農產品仍然被這種物質污染;在一些「垃圾食品」和其它食品中的添加劑;已知的導致... 我們簡稱呢個化學合成物做「水」  (我好似聽到噓聲) 其實我講咁多野,只係想提醒你不要對 化學名稱 過敏。

講返正經,嘉道理農場 出版的 「栽種有機菜」亦有教人使用 熟石灰 以調節泥土的酸鹼度 (p.77),亦沒有警告字句,使用是理所當然的,足以證明 熟石灰 的使用絕對係合乎有機種植的原則。

在化學成份上,如果你可以接受用蠔殼,石灰 絕對不會比 蠔殼 差。

如果你擔心的是 石灰 可能有機會含有污染物的問題,我可以向你保證,貝殼類水產必定有重金屬污染,重經常超標的情況,似乎你要驚的是 蠔殼 而不是 石灰。

希望對你會有幫助。

回復

草民 發表於 2011-5-3 00:19:09 |顯示全部樓層
石灰咪又係貝殼燒出黎既。
回復

gunbuster363 發表於 2011-5-3 00:36:06 |顯示全部樓層
好笑..................

無乜特別啫,我成日都做傻事 ^^  發表於 2011-5-3 00:39
回復

athernas 發表於 2011-5-3 01:47:43 |顯示全部樓層
回復 孖吉 的帖子

你都講得有道理,因為五金鋪買喎...當然聯想到化學啦.謝謝.
回復

athernas 發表於 2011-5-3 01:49:44 |顯示全部樓層
草民 發表於 2011-5-3 00:19
石灰咪又係貝殼燒出黎既。

吓...真係呀.咁嘅.
回復

草民 發表於 2011-5-3 02:26:06 |顯示全部樓層
見過石灰窯燒石灰,將螺殼、貝殼、蠔殼....撈炭燒二三個日夜,就係生石灰,生石灰加水會發熱,反應完畢就係熟石灰。
回復

12下一頁