救下我呀,,新手想知點解會有紅蜘蛛?

作者: kerry 發表于 2011-4-26 01:58:00
1730 4
各位救下我呀~去左旅行幾日,搵屋企人幫我既碌柚葉同怕羞草淋下水...今日一番到泥發現有大家所謂的紅蜘蛛係花盤附近@@
因為我係新手岩岩開始種野,,之後我驚到張棵碌柚葉掉左...好驚>< d葉比紅蜘蛛食左幾片...速度驚人..
怕羞草都有蜘蛛網...
之後有一盆小既培養土用膠袋半封口咁放係度(種更不知名既種子,,,係賣花既老闆比我的),,放左2個星期都無動靜..
頭先一裝水倒左佢...先知好多蚊仔都虫仔...成個人毛管動...

請問各位我係米有d咩野出錯呀...大家教下我丫><
同埋點樣整死d紅蜘蛛??
小夜 發表於 2011-4-26 13:27:17 |顯示全部樓層
我也是新手對付紅蜘蛛的方法:
首先溫柔對待:慢慢輕輕用紙巾濕水抹掉(殺)葉上及枝莖的紅蜘蛛,但呢個方法始終殺唔嗮啲餘孽,佢地會再繁殖。
後再株九族:清完頭一輪,再輕輕用殺蟲劑再在泥、枝葉上噴。趕盡殺絕。

我用過辣椒水,辣唔死架。要恨心啲用殺蟲劑一鋪清。
回復

kerry 發表於 2011-4-26 22:20:29 |顯示全部樓層
小夜 發表於 2011-4-26 13:27
我也是新手對付紅蜘蛛的方法:
首先溫柔對待:慢慢輕輕用紙巾濕水抹掉(殺)葉上及枝莖的紅蜘蛛,但呢個方 ...

oic...我都要試下先...
我見之前d post 話可以用火酒...又有人話用皂水浸棵植物...
我見到都毛管動...最衰都係我唔睇多d人既分享..而家攪到咁...haha
回復

nightcat1993 發表於 2011-5-2 21:26:28 |顯示全部樓層
我有棵黃色玫瑰都爆發紅蜘蛛
今日去花墟整左殺蟲劑,打算返黎噴下,隨手幫玫瑰[剃光頭]
成日幫植物葉面噴水容易得紅蜘蛛,特別傍晚(聽聞)

成日幫葉面噴水會咁危險,???...等我戒咗呢個動作先....Thank you for your advice  發表於 2011-7-14 08:49
biokill我試過噴係植物附近令無咁多烏繩仔,,,我聽聞烏繩仔有菌都可能令植物有虫...應該會好d^^心理上...  發表於 2011-5-2 23:07
回復

nightcat1993 發表於 2011-5-2 23:29:25 |顯示全部樓層
大家都係聽聞
回復