怕羞草..請多多指教

作者: kerry 發表于 2011-4-20 16:10:44
2225 12

第一次種怕羞草 , 咩都唔識 種得咁既樣 ,,之後搵到e個網發現種植實在太多學問 , 唔係澆水有陽光就一定種得到 ...真係要好有心機...
係到學左好多野...睇下我棵怕羞草都靚左好多^^希望佢快高長大啦..^^

3日後
4/18/2225523v66k66an6dmskn9.jpg[/img]
060039 發表於 2011-4-20 16:48:21 |顯示全部樓層
怕羞草 係雜草,粗生的,照一般野外的環境種怕羞草便 ok了 ~~~~~~~~
回復

kerry 發表於 2011-4-20 17:08:38 |顯示全部樓層
031504 發表於 2011-4-20 17:01
咦~用玻璃杯種都幾靚喎
不過唔駛排水咩?

排水係米對植物更好..?
我上網訂了幾個小花盤要過幾天才送到..^^
回復

031504 發表於 2011-4-20 17:01:06 |顯示全部樓層
咦~用玻璃杯種都幾靚喎
不過唔駛排水咩?
回復

kerry 發表於 2011-4-20 23:41:07 |顯示全部樓層
回復 nightcat1993 的帖子

我個玻璃杯的確係無排水架..因為唔知個分別所以種左2個幾星期都無留意e個問題...
你地咁問..咁我唸排水一定係好重要...我真係要好好學習...種草都攪不好
回復

nightcat1993 發表於 2011-4-20 23:31:25 |顯示全部樓層
好似D土好濕wo....係唔係無排水架?
回復

nightcat1993 發表於 2011-4-20 23:55:45 |顯示全部樓層
回復 kerry 的帖子

排水的確對好多植物都好重要....但怕羞草我就唔係好清楚了 ,等有養怕羞草經驗既人答你
回復

kerry 發表於 2011-4-21 15:03:43 |顯示全部樓層
nightcat1993 發表於 2011-4-20 23:55

排水的確對好多植物都好重要....但怕羞草我就唔係好清楚了 ,等有養怕羞草經驗既人答 ...

我唸我知排水有咩好處啦
我發現多左好多野飛黎飛去...應該係因為d積水問題@@
之後我用蚊機..漂白水努力左1個鐘周圍末...haha
回復

nightcat1993 發表於 2011-4-21 15:38:12 |顯示全部樓層

你真係好有心機打理
回復

kerry 發表於 2011-4-21 15:43:34 |顯示全部樓層

其實我都唔知自己堅持都幾耐...
我希望學種野可以培養下自己既耐性..不過比我無意之中發現e個網真係覺得好開心..我無唸過中意種野又咁有研究既人咁多..一定要學習學習.
回復

nightcat1993 發表於 2011-4-21 15:56:24 |顯示全部樓層

我都係想種花培養下耐性,爬文陣時誤打誤撞入到呢度,      
不過我始終係個無耐性既人,,成日有事無事就搞下D花...希望佢快D大
回復

kerry 發表於 2011-4-21 21:03:49 |顯示全部樓層

話時話..我呀媽都話佢係公司種果棵怕羞草一直無換盆,,
半年d怕羞草就已經爬左出窗...佢叫我得閒就攪下佢佢會生得快d...好笑
回復

nightcat1993 發表於 2011-4-22 01:32:52 |顯示全部樓層

搞下佢會生快D....       你呀媽真係搞gag~
回復