flower分享的媽媽唇膏

作者: tsoiyiu1009 發表于 2011-4-22 06:35:37
1067 14

上年種得非常差,用蘭石同日本珠石以半水種方式係室外種植,
好辛苦先渡到夏,因為太熱既關係枯左唔少葉,又曾經被大雨打斷主莖,
多翻波折過左炎夏,
又受寒冬折磨......差d c咁濟......
幸好,今個春天大難不死必有後福~終於開得成喇~
多謝你~flower~

花貓 Mother's Lipstick_03.JPG
花貓 Mother\'s Lipstick_01.JPG
花貓 Mother\'s Lipstick_02.JPG
KRISLEUNG 發表於 2011-4-22 12:02:31 |顯示全部樓層
净系用蘭石同日本珠石??好劲啊
回復

tsoiyiu1009 發表於 2011-4-22 18:59:54 |顯示全部樓層
KRISLEUNG 發表於 2011-4-22 12:02
净系用蘭石同日本珠石??好劲啊

係丫~淨蘭石同日本5號珠石~
哩個半水種方法係哩度d花友教,所以勁人係另有其人~
因為我種係室外露台,用3合1 AV泥種經常爛根......
偶次見花友用半水種種花貓種到好靚,所以我抱住實驗心態嘗試~
我花肥都無咩點落,佢地淨飲水而且仲好飲得,今年竟然神奇地爆花~

回復

KRISLEUNG 發表於 2011-4-23 11:38:20 |顯示全部樓層
tsoiyiu1009 發表於 2011-4-22 18:59
係丫~淨蘭石同日本5號珠石~
哩個半水種方法係哩度d花友教,所以勁人係另有其人~
因為我種係室外露台,用3 ...

呃,我试过用水培,结果有花苞,但开5到咯,长左好多虫就真
回復

Fleur 發表於 2011-4-23 19:03:07 |顯示全部樓層
俾多啲葉肥啲葉會健康啲同唔會出現椰葉情況架
回復

tsoiyiu1009 發表於 2011-4-24 18:36:08 |顯示全部樓層
ylee 發表於 2011-4-24 18:19
嘩好靚!唔知幾時有分享

有隻小側芽,都幾壯下咖,不過d葉生到好肉酸......
葉邊捲起晒同發黃,但又唔係枯黃喎.....我諗大大下又會正常翻~
因為上年d側芽都係咁樣~
So,我唔敢拎佢出黎見人,怕人家以為我拎隻病貓出黎分享~

回復

tsoiyiu1009 發表於 2011-4-24 19:34:21 |顯示全部樓層
edward 發表於 2011-4-24 18:25
回復 tsoiyiu1009 的帖子

哈哈......高人自動出現......

以我所知,有3種
第一: 泥種
因為花貓同AV係親戚,所以對泥土要求差唔多,都係疏水為主~
室內種植較為合適~

第二: 半水種/半水耕

好似我咁種係室外,泥種好容易爛根......Fleur用泥種種極都唔生唔靚......
用哩個方法就最好,花貓好中意飲水,加水無耐已經飲左一半...

第三: 水種
一d剛到手時係無根枝條或因為爛根而缺水既花貓,
暫時可以用水種方式進行緊急治療,效果非常好,
等花貓長根(越多越好),可轉為泥種/半水耕,
但長遠黎講,水種可能會導致花貓開唔成花,所以唔建議長期使用~

分析得咁清楚,高下立見啦. 其實都喺分享吓心得, 無話高唔高嘅^^  發表於 2011-4-25 01:51
回復

tsoiyiu1009 發表於 2011-4-24 18:16:22 |顯示全部樓層
post多張一梗三花先~不過唔知可唔可以睇到佢地一齊開呢~
花貓 Mother\'s Lipstick_05.JPG 花貓 Mother\'s Lipstick_04.JPG

回復

ylee 發表於 2011-4-24 18:19:58 |顯示全部樓層
嘩好靚!唔知幾時有分享
回復

edward 發表於 2011-4-24 18:25:08 |顯示全部樓層

哈哈......高人自動出現......
你好呀,小弟有種av但沒有花猫....
你可否說多d關花猫的種法我聽下呢?
回復

tsoiyiu1009 發表於 2011-4-24 16:50:56 |顯示全部樓層
Fleur 發表於 2011-4-23 19:03
俾多啲葉肥啲葉會健康啲同唔會出現椰葉情況架

哪~講多兩講,高人終於自動出現喇~
雖然我無落到葉肥,

淨係剛轉半水種時(上年夏天),落左幾粒粗粒魔肥係中間同面層...
但係d葉都ok健康,並無椰葉情況出現,只不過有好多水漬/水印......

回復

edward 發表於 2011-4-24 22:15:59 |顯示全部樓層

哦.......咁點解我見到e道d師兄花猫係條蟲黎的?
回復

tsoiyiu1009 發表於 2011-4-24 22:28:59 |顯示全部樓層
edward 發表於 2011-4-24 22:15

哦.......咁點解我見到e道d師兄花猫係條蟲黎的?

花貓蟲蟲其實係由根部衍生出黎既鱗莖,好似種子咁作為繁殖用途~
由於外型實在太似一條蟲,所以我地幫佢改左個花名叫做蟲蟲~
回復

edward 發表於 2011-4-24 22:35:13 |顯示全部樓層
哦.....原來係咁....
咁邊到d花猫平d同合新手玩下呢?
回復

tsoiyiu1009 發表於 2011-4-24 22:44:54 |顯示全部樓層
edward 發表於 2011-4-24 22:35
哦.....原來係咁....
咁邊到d花猫平d同合新手玩下呢?

花墟bunbun盆栽店不定期有中苗同開花株賣,
大約$20~$40一小盆,記緊要揀d葉靚看似健康或多側芽既株植,
返到屋企要換新泥,株植都要徹底清洗及隔離(因為你有種AV,怕有棉花蟲)~

回復