香港園藝館»園藝館 閒時娛樂 談天說地 講飲講食 食譜介紹(甜食)西式 忌廉芝士一問
返回列表 發新帖

忌廉芝士一問

作者: maywong918 發表于 2011-4-20 16:04:18
5958 23
Dreamer 發表於 2011-4-22 16:57:33 |顯示全部樓層
maywong918 發表於 2011-4-20 19:57
我係初學咋.................真失敗,只識整凍餅(因為沒焗爐)

菲蒲有隻正方形 toast oven 約 $400,細細件不太阻位,有温度調較 80-230度
由烘麵包多士至肉類,整小蛋糕曲奇都ok!
我通常用作烘熱麵包、焗雞翼豬扒etc...
不妨考慮,小朋友會好鍾意架
回復

maywong918 發表於 2011-4-22 21:57:55 |顯示全部樓層
Dreamer 發表於 2011-4-22 16:57
菲蒲有隻正方形 toast oven 約 $400,細細件不太阻位,有温度調較 80-230度
由烘麵包多士至肉類,整小蛋 ...

就係因為無位唔想再加多個爐所以先整凍餅呀,我度太細,一家4口,淨係兩隻馬騮既野已經爆到7彩,潛建又潛建喇...........就連我個小小小花架都成日俾人吼住..................
回復

Dreamer 發表於 2011-4-22 23:22:14 |顯示全部樓層
maywong918 發表於 2011-4-22 21:57
就係因為無位唔想再加多個爐所以先整凍餅呀,我度太細,一家4口,淨係兩隻馬騮既野已經爆到7彩 ...

我認同地方最難求~~~
我两個王子的玩具佔用一間房,
我的小小花架佔地1x2呎,
仲要今年初先肯批地~~~
不過小朋友就係喜歡吃喝玩樂,
呢啲就係童年....
最近我的大王子第一次焗蛋糕 (heart shape)~~~
回復

pkq 發表於 2011-4-22 23:32:19 |顯示全部樓層
Dreamer 發表於 2011-4-22 23:22
我認同地方最難求~~~
我两個王子的玩具佔用一間房,
我的小小花架佔地1x2呎,

世上只有媽媽好, 做人父母真係偉大. 你兩個小王子真係幸福.
回復