繡球花與ph值

作者: siu車 發表于 2011-4-19 11:22:48
1842 9
我的繡球花已有花冧!

在上網找到一些資料說泥士ph值會令繡球花的花色唔同的.....
資料如下....
「繡球花的花色可隨土壤的pH值而改變。若在酸性土壤種植(pH值比7小),花色是藍色;若在 中性土壤種植(pH值大約等於7),花色是乳白色;若在醶性土壤種植(pH值比7大),花色是紅或紫。因此可通過調節土壤的pH值來改變 花色。」

我想花變藍色...是否放生锈的釘在泥土上呢?

另外!我想替繡球花施肥,那一隻牌子的會比較好?

caraip02 發表於 2011-4-19 12:47:49 |顯示全部樓層
路過...期待你0既花色...
我都有種繡球花...牛甘壯 就係無開花
回復

siu車 發表於 2011-4-19 13:11:41 |顯示全部樓層
回復 caraip02 的帖子

你不如去花墟近旺角新世紀個邊既花店買一盆細的...20蚊!!!
有花冧但未開的....我都買左一盆黎放公司......~~

下面細個盆就係喇......ha...大個盆48(響翠X度買,近花寶個間)
...細個盆20....好似大個盆著數d...haha!!

回復

caraip02 發表於 2011-4-19 13:19:13 |顯示全部樓層
回復 siu車 的帖子

我0係大馬定居...吾知係咪天氣0既問題 見其他人種都係無花...
BTW,你大盆0既好靚WOR...
回復

skyfox 發表於 2011-4-19 13:37:47 |顯示全部樓層
放生锈的釘在泥土是方法之一
http://www.taipeiflorist.com.tw/ ... /hydrangen/data.htm
但看來要有花開先, 我的也未開花, 還枯了很多葉.
回復

孖吉 發表於 2011-4-19 14:36:13 |顯示全部樓層
caraip02 發表於 2011-4-19 13:19
回復 siu車 的帖子

我0係大馬定居...吾知係咪天氣0既問題 見其他人種都係無花...

要15-18度才會花芽分化,我諗室內空調都未必有咁冷 ... 可能金馬倫高原出產才會開花
回復

caraip02 發表於 2011-4-19 15:02:04 |顯示全部樓層
回復 孖吉 的帖子

哈哈 孖吉係大馬人呀? 甘我0係平地種咪食白果?
回復

孖吉 發表於 2011-4-19 15:41:43 |顯示全部樓層
caraip02 發表於 2011-4-19 15:02
回復 孖吉 的帖子

哈哈 孖吉係大馬人呀? 甘我0係平地種咪食白果?

哈哈~ 我只係响大馬住過大半年,知少少扮吓野咖咋~
回復

caraip02 發表於 2011-4-19 16:41:42 |顯示全部樓層
回復 孖吉 的帖子

我住左成10年 淨係0係金馬倫高原山腳路過咋...  
想家...下個月終於返HK啦 (不好意思...離題了 )
回復

siu車 發表於 2011-4-19 21:28:59 |顯示全部樓層
回復 caraip02 的帖子

我已放生锈釘去繡球花度~~~睇下係咪真係變藍色先~~
開左花我會PO俾大家睇....我插左5支!...會唔會太多?...

希望我棵繡球花唔會變「锈」球花啦...HAHA!!
回復