大家好, 新人分享

作者: Gordonyu01 發表于 2011-4-18 17:00:26
2644 20

大家好,岩岩發現呢個forum,好開心。原來咁多人種香草。

小弟最近都開始種下香草,用黎煮食用。以下有少少問題想請教請教

rosemary - 一路都唔發芽,請問rosemary 係咪好難發芽架?係咪買一盆番黎插技會容易d 呢?

thyme - 有發芽,可能之前d 泥太濕, 又可能係太好陽光,好多都係長到4 對葉 (1 寸幾2 寸高) 時開始死。

basil - 請見相,暫時都好似幾健康咁, 希望佢地快高長大

parsley - 請見相,原來係最容易發芽,生得最快

小弟想請教下各位,

1) 其實香草係咪唔可以哂太多太陽架? 因為我屋企露台係好好陽光的  (向東南偏東)。通風上就應該冇乜問題。

2) 我見師兄師姐提到泥火過肥都會有影響,點為之過肥呢?

謝謝各位

http://www.flickr.com/photos/22366660@N07/5630829656/

http://www.flickr.com/photos/22366660@N07/5630245445/

031504 發表於 2011-4-19 03:38:54 |顯示全部樓層
歐芹好吸引

rosemary印象中睇過好似話好難發芽  (唔知有無記錯,,無咩腦容量
回復

42ndfloor 發表於 2011-4-19 04:41:07 |顯示全部樓層
回復 Gordonyu01 的帖子

Rosemary種子真係非常之難發芽㗎! 我試過幾次, 咁多次加埋用左幾廿粒種子, 都係試過一次得, 仲要幾日之後瓜左.

我而家唔會㗎啦, 都係喺超市買返嚟浸水等佢出根容易好多. 咁啱今日買左(隔離仲有薄荷同埋oregano):

Herb cuttings in water.jpg
回復

kiwili1983 發表於 2011-4-19 07:50:59 |顯示全部樓層
回復 42ndfloor 的帖子

你真係咩都水種
回復

bunbun05 發表於 2011-4-19 10:28:41 |顯示全部樓層

對我黎講, thyme同rosemary都難種, 可以突然死亡

我都初學種香草, 一齊指教下

我用緊靚土種, 但似乎唔太適合, 因為香草需要疏水, 我尋日去花墟買左兩包珍珠石同沙, 諗住遲d溝左泥再種, 而家得返一盆Italian parsley, 由種子種起, 四個月成績都唔錯

回復

42ndfloor 發表於 2011-4-19 16:38:14 |顯示全部樓層
回復 kiwili1983 的帖子

我真係所有嘢都係水種㗎! 唔係好識用泥種㗎ja. 不過有人泥種都係咁樣將支條放入水出根.
回復

Gordonyu01 發表於 2011-4-19 16:41:21 |顯示全部樓層
回復 42ndfloor 的帖子

想請教下,你話係超市買番黎水種出根, 係咪就係用超市 (citysxper) 買番黎果d 啊?

另外想請教下,全日照同半日照係指幾多個鐘呢? 因為小弟屋企露台都幾好陽光的。我成日都擔心唔知會唔會哂死d 香草。

唔該哂!

回復

Gordonyu01 發表於 2011-4-19 16:44:27 |顯示全部樓層
回復 bunbun05 的帖子

你d parsley 好茂盛喎!

係啊, 我之前d thyme 都出哂芽, 有d 都長到4 - 5 對葉架喇!但係唔知點解突然間死左。我而家都溝泥改善排水。希望新落既種子會ok 喇。。。。。

回復

42ndfloor 發表於 2011-4-19 18:50:07 |顯示全部樓層
回復 Gordonyu01 的帖子

係呀, 幾蚊一個透明膠盒嗰D呀! 唔知道買返嚟之前點樣處理過, 有時work有時唔work㗎.

多數香草都鍾意曬太陽, 俾佢地慢慢適應先就ok㗎啦. 反而要諗嘅係會唔會過熱. 太熱就最好遮陰或者喺室內種. 我屋企都有個露臺, 不過諗著D香草放喺室內種會穩陣D.

如果用支條出根最好放喺室內光D嘅地方先, 唔好俾太多太陽佢地曬著, 等出哂根之後先漸漸加強光度. (原理係未出根之前唔好俾D葉失去太多水份.)

回復

nekokaren 發表於 2011-4-20 12:32:12 |顯示全部樓層
rosemary+mint 我buy一盤,其他種
回復

cklife 發表於 2011-4-20 15:08:58 |顯示全部樓層
以我自己種呢.....曬唔曬太陽係睇下你種邊種香草囉....
有D中意太陽,只要夠水佢唔怕晒...好似香茅、九層塔、紫蘇、薄荷.....人地種係田由得佢日朝曬到黑....
肥呢....剛剛睇到一本書講既...除左睇品種仲要睇你用咩泥種...
如果用科學泥種,因為養份本身有限,所以都要追下肥....而用係田地,因為泥土含養份較多,所以淨落基肥好多香草都生得好好。

當然有D品種肥多會醃死...但我自己種不停採收葉子既香草....係生長旺盛期我會定期追肥...
薄荷、蘿勒、紫蘇依D...一般兩個星期我會採收一次葉片,採收完我就會追肥....無話醃死佢...仲生得幾好添....

其他品種我唔識種..等其他人答...

回復

jeffiau 發表於 2011-4-20 17:44:56 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-4-20 15:08
以我自己種呢.....曬唔曬太陽係睇下你種邊種香草囉....
有D中意太陽,只要夠水佢唔怕晒...好似香茅、九層塔 ...

你就好啦d野種得咁靚靚...
回復

cklife 發表於 2011-4-20 19:19:21 |顯示全部樓層
jeffiau 發表於 2011-4-20 17:44
你就好啦d野種得咁靚靚...

你係無辦法嘛.....種野都好睇環境架....環境唔就真係無乜符....

我呢....無陽光直射..種唔到菜呀....唯有租田囉....一星期先去一次好過無囉....
回復

Gordonyu01 發表於 2011-4-20 23:32:55 |顯示全部樓層
租田? 嘩, 咁平時係咪有人代照顧咁架?
回復

cklife 發表於 2011-4-21 14:58:14 |顯示全部樓層
咁咪好囉....對多D植物心境都平和D
回復

jeffiau 發表於 2011-4-21 09:48:29 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-4-20 19:19
你係無辦法嘛.....種野都好睇環境架....環境唔就真係無乜符....

我呢....無陽光直射..種唔到菜呀....唯 ...

我成個環境變曬啦,
我現在無再在原先果度種,
E+種親全部都是戶外
真係打得落雨果隻,
種菜種蘆薈乜都種到,但都係唔靚,都係成日死
回復

cklife 發表於 2011-4-21 09:10:55 |顯示全部樓層
Gordonyu01 發表於 2011-4-20 23:32
租田? 嘩, 咁平時係咪有人代照顧咁架?

我租果度係全包架....有D人懶...淨係去收割...除草施肥淋水下種培苗全部叫人做添呀...

我同朋友夾份...租四塊.....我朋友一或兩個星期先去一次...連收割我都要幫佢做埋....

我依家淨係自己種香草同川七...其他都係田主幫我種住先...我慢慢學....

http://farmlands.blogspot.com/
回復

cklife 發表於 2011-4-21 14:31:30 |顯示全部樓層
jeffiau 發表於 2011-4-21 09:48
我成個環境變曬啦,
我現在無再在原先果度種,
E+種親全部都是戶外

你搬左屋...定係朋友度種呀?
回復

jeffiau 發表於 2011-4-21 14:40:27 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-4-21 14:31
你搬左屋...定係朋友度種呀?

呵呵, 只是轉左新環境
日日住對十個鐘,仲多過屋企
回復

gtrnismo 發表於 2011-4-22 01:13:55 |顯示全部樓層
Gordonyu01 發表於 2011-4-18 17:00
大家好,岩岩發現呢個forum,好開心。原來咁多人種香草。

小弟最近都開始種下香草,用黎煮食用。以下有少 ...

你有

a) basil
b) parsley
c) rosemary
d) thyme

我建議你group a+b, c+d

本來香草都好粗生下, 但香港氣候只可以說不太適合c+d

香草差不多全部都喜歡晒, 起碼你abcd都可以1日晒足8個鐘

但香港又濕又熱, 確實種rosemary同thyme是幾困難

a+b可以忍受倒都幾濕同好熱既環境, 而c+d就不能

c+d喜歡既溫度平均係18/22左右, 生得最靚仔

又係果個矛盾既問題, 又要晒, 又要涼

所以c+d我選擇犧牲日照, 去換取較低溫度

但要因原產地而異, 我買的種子雖然說是法國(怕熱), 但移民香港都5年左右, 所以我就算夏天都比佢地6小時日照

當然熱就無禁靚喇, 春天時c+d係最靚仔

而肥方面, 只要不直接加落D根度, 又或者成包落晒一個細盆, 都唔會整得死D野

如果有露臺, 建議你堆肥, 專堆菜, 感就好難肥死

祝你好運
回復

12下一頁