全日照 /半日照請教

作者: Gordonyu01 發表于 2011-4-20 19:03:37
1620 4
想請教各位以下三種香草適合全日照 / 半日照?

1) Sweet Basil

2) Italian Parsley

3) Rosemary

事緣係小弟今日去買左棵 rosemary 番黎, 個姐姐同我講話rosemary 唔哂得。但係我睇rosemary 又話係全日照。我真係唔知點好。

另外,想請教下全日照的意思係咪可以放係天台露台唔理佢由得佢哂太陽?半日照係咪加塊庶光布都ok 呢?

謝謝

cklife 發表於 2011-4-20 19:20:55 |顯示全部樓層

我係田度見到人地種迷迭香種得好靚喎....係田無野遮...肯定全日照啦...

因為我係迷迭香殺手.....所以啲起心肝搵左好多資料...

其中關於日照...有書咁寫....夏天半日照...4小時...冬天全日照...(即係長放室外啦)...

Sweet Basil....係九層塔既親戚,應該可以全日照掛.....我剛剛種左一棵落田....係比佢全日照喎.....
回復

Gordonyu01 發表於 2011-4-20 23:31:08 |顯示全部樓層
多謝哂兩位既意見,thanks thanks
回復

gtrnismo 發表於 2011-4-20 22:33:34 |顯示全部樓層
全日照 x 3
但建議留意一下rosemary既氣溫控制

rosemary3種之中最怕熱, 但又最好全日照

好矛盾, 這是香港氣候改變不了

所以寧願犧牲日照時間, 好過熱得過左龍

我有兩paul rosemary, 1全日照1半日照

東天時全日照較靚仔, 夏天時半日照靚仔好多

回復

cklife 發表於 2011-4-21 09:15:02 |顯示全部樓層
gtrnismo 發表於 2011-4-20 22:33
全日照 x 3
但建議留意一下rosemary既氣溫控制

多謝意見...咁我知衰咩喇.....

係天台太熱囉....
回復