Office 用香薰驅曱甴/蚊蟲方法

作者: jellyfishy 發表于 2011-4-18 09:24:50
21507 81

頂.... 頭先對住電腦打打下字,有隻小強係keyboard 行過,好嘔心呀!!!!

又睇完阿太個post ,心想今晚回家一定要做番支香薰"驅”蟲水,明天回公司噴枱和四周,起個"結界",唔俾小強再入來!

我諗過,唔知呢個配方好唔好,大家俾d意見:

30ml 純水/95%酒精( cheap cheap 地噴枱噴地,我諗我會用水或半水半酒精算喇)
2 drops 檸檬尤加利(我怕佢d味.... 但佢驅蟲好work... )
2 drops tea tree
2 drops lavender

(其實即係清洗家居用開個d香薰油)
孖吉 發表於 2011-4-18 09:58:53 |顯示全部樓層
我諗起以前個 office:
我種AV想驅蟲,於是用火酒溶咗啲樟腦來噴啲苗個位置,點知 ............. 坐20呎外個同事問 "係咪有人搽藥油,定倒瀉藥油呀?" 搞到我男人 old dog,要認搽油 (梗係啦,唔通話俾人聽我响 office 放化學武器咩~)
回復

candyafr 發表於 2011-4-18 10:03:12 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-4-18 09:24
頂.... 頭先對住電腦打打下字,有隻小強係keyboard 行過,好嘔心呀!!!!

又睇完阿太個post ,心想今晚 ...

可以加天竺葵,百里香,羅勒,白千層,洋甘菊,香蜂草,簿荷,樟樹等等
回復

jellyfishy 發表於 2011-4-18 10:08:30 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2011-4-18 09:58
我諗起以前個 office:
我種AV想驅蟲,於是用火酒溶咗啲樟腦來噴啲苗個位置,點知 ............. 坐20呎外 ...

無錯,camphor 樟腦非常驅蟲!!!! 香薰油的camphor都係冠軍之選,但味真係大到作嘔!! 
我唔想做old girl 喎~~~ 唔好用camphor 丸啦.... : L
回復

prodorothyhkg 發表於 2011-4-18 10:22:46 |顯示全部樓層
薰衣草+茶樹油=殺他死,佢唔c你c
回復

prodorothyhkg 發表於 2011-4-18 10:23:38 |顯示全部樓層

一係用薰衣草+檸檬尤加利得啦靚女濃度約2%好d
回復

jellyfishy 發表於 2011-4-18 10:33:21 |顯示全部樓層
prodorothyhkg 發表於 2011-4-18 10:23
一係用薰衣草+檸檬尤加利得啦靚女濃度約2%好d

2%....good 喎,又係,又唔係噴自己.
一滴tea tree 啦~ Geranium 掂唔掂? (好似唔係好掂)
回復

prodorothyhkg 發表於 2011-4-18 10:35:57 |顯示全部樓層
天竺葵驅虫唔及檸檬尤加利
回復

jellyfishy 發表於 2011-4-18 10:38:40 |顯示全部樓層
prodorothyhkg 發表於 2011-4-18 10:35
天竺葵驅虫唔及檸檬尤加利

又係檸檬尤加利... 嗚~~ 無計~~ 要忍受下~~
回復

corina 發表於 2011-4-18 10:56:32 |顯示全部樓層
睇到你用"結界"呢個字,忍唔住笑咗出嚟.
我都想整香薰"驅”蟲水,樓上樓下噴殺蟲水,我又唔噴,D小強走入屋,驚到我瞓唔著,我冇睇你地整皂,請問哪裏有香薰油賣,我想整小小試下,謝謝.
回復

jellyfishy 發表於 2011-4-18 11:09:00 |顯示全部樓層
corina 發表於 2011-4-18 10:56
睇到你用"結界"呢個字,忍唔住笑咗出嚟.
我都想整香薰"驅”蟲水,樓上樓下噴殺蟲水,我又唔噴,D小強走入屋, ...

香薰油...門市貴,太平的又多雜質.真係要小心選擇.
等我個用後報告,如果work,分享d俾你啦~
回復

corina 發表於 2011-4-18 11:28:12 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-4-18 11:09
香薰油...門市貴,太平的又多雜質.真係要小心選擇.
等我個用後報告,如果work,分享d俾你啦~ ...

謝謝你,不過長貧難顧,最終要係要自己學點整體,如果真係WORK既我諗我會整多D,可以四維噴!
請問有没有天然方法驅螞蟻,最近比D螞蟻搞到好頭痛!
回復

prodorothyhkg 發表於 2011-4-18 11:33:38 |顯示全部樓層
corina 發表於 2011-4-18 11:28
謝謝你,不過長貧難顧,最終要係要自己學點整體,如果真係WORK既我諗我會整多D,可以四維噴!
請 ...

檸檬尤加利,茶樹,香茅都可以
回復

jellyfishy 發表於 2011-4-18 11:54:16 |顯示全部樓層
剛發出的新聞,化學野,聞得多點會對身體無影響?!

灣仔女工吸清潔劑煙霧暈倒
(明報)2011年4月18日 星期一 11:25
灣仔謝斐道一名女工懷疑吸入清潔    劑煙霧暈倒,送院治理。另外有3名男子不適送院。

上午10時許,一名女子在灣仔謝斐道118號一條後巷暈倒,送往律敦治醫院    治理。

據悉,事發時有人傾倒清潔劑,準備洗地,女子懷疑吸入冒出的煙暈倒。
回復

JENWU 發表於 2011-4-18 12:02:37 |顯示全部樓層
各位早晨!
請問95%酒精哪裏有得賣?
回復

prodorothyhkg 發表於 2011-4-18 12:06:19 |顯示全部樓層
消毒火酒~
回復

jellyfishy 發表於 2011-4-18 12:08:19 |顯示全部樓層
JENWU 發表於 2011-4-18 12:02
各位早晨!
請問95%酒精哪裏有得賣?

屈人寺,慢0,diy 姐姐~ 

回復

jellyfishy 發表於 2011-4-18 12:08:45 |顯示全部樓層
頂..... 有隻小強係份文件裡,好嘔~ 
回復

JENWU 發表於 2011-4-18 12:10:08 |顯示全部樓層
明白, THANKS!
回復

孖吉 發表於 2011-4-18 12:14:10 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-4-18 12:08
頂..... 有隻小強係份文件裡,好嘔~ 

小強書簽?!

你有冇叫? ............ 唔係!你有冇叫 workman ?
回復

12345下一頁