返回列表 發新帖

辣椒有蚜虫......有利又有幣......點解決?

作者: Ivana 發表于 2011-4-17 13:46:08
4720 35
pianist_iris 發表於 2011-4-19 22:10:28 |顯示全部樓層
crabcrab 發表於 2011-4-19 00:48
我盆鬼椒種左好耐, 一路都冇蚜虫, 其他植物都冇....
直到上星期四突然發現蚜虫大爆發, 都唔知係邊度來?  ...

醉左
回復

littlesister 發表於 2011-4-20 14:51:17 |顯示全部樓層
我睇書話可以用牛奶噴落d葉度黏死d蚜蟲架喎
回復

owlcyr 發表於 2011-4-20 11:31:45 |顯示全部樓層
魚籐唔止要浸,浸完要"dup"的,最好用壓蔗汁果o的機壓,同埋要即刻用,太晒又唔用得,
幾麻煩的,所以一般屋企都係唔建議用了~
回復

psoul 發表於 2011-4-20 01:28:35 |顯示全部樓層
回復 gender 的帖子

oh tks: )
i've read this before
in fact, my plants are alright now, they are still fortunately away from pests
i bet i will get some neem oil for prevention first
回復

呀雞老豆 發表於 2011-4-20 16:08:09 |顯示全部樓層
我都係用牛奶黎對付D芽蟲架
回復

呀雞老豆 發表於 2011-4-20 17:20:43 |顯示全部樓層
我用牛奶,噴到佢成棵濕晒,然後等兩三粒鐘就再用水同佢沖身,
連續三日都係咁做
回復

kristy1457 發表於 2011-4-20 17:07:24 |顯示全部樓層
我都有睇書話牛奶可以對付芽蟲...
不過唔知點解會係我到又唔係太work-_-"...
回復

kristy1457 發表於 2011-4-20 18:26:52 |顯示全部樓層
回復 呀雞老豆 的帖子

原來要等兩三個鍾.....我初初係淋晒,等左幾分鐘就同佢地沖身嚕~~
原來要等咁耐....
哈~話時話....其實辣椒要唔要授粉架?!
今日開左花...好期待結果XD
回復

nightcat1993 發表於 2011-4-20 23:34:48 |顯示全部樓層
如果有養魚,拿D蚜蟲去喂魚,有營養之餘,D魚仲好中意食tim
回復

呀雞老豆 發表於 2011-4-20 20:23:21 |顯示全部樓層
kristy1457 發表於 2011-4-20 18:26
回復 呀雞老豆 的帖子

原來要等兩三個鍾.....我初初係淋晒,等左幾分鐘就同佢地沖身嚕~~

得閒無野做,用支綿花棒“了”吓佢,又好似係結多咗咁架
回復

呀雞老豆 發表於 2011-4-20 20:25:11 |顯示全部樓層
gender 發表於 2011-4-20 19:37
回復 呀雞老豆 的帖子

原來要用水同佢沖身.....   Really?  

都無用....
我唔知點解“No wonder I didn't hear anything about fungal
回復

pianist_iris 發表於 2011-4-20 20:27:08 |顯示全部樓層
回復 gender 的帖子

要ga = =
Imagine the milk turns sour on your chili....ewwww.......
回復

kristy1457 發表於 2011-4-20 20:52:59 |顯示全部樓層
回復 呀雞老豆 的帖子

哈哈~
咁好啦~聽日我就"了"下佢...結到果就放上黎XD
回復

Ivana 發表於 2011-4-26 15:38:24 |顯示全部樓層
因為買唔到魚滕.......所以我用左消毒火酒去噴D葉.......情況都算OK.........但有D位噴唔到咁就要靠手去捽死D虫.......
回復

小夜 發表於 2011-4-26 16:11:40 |顯示全部樓層
如果我想種黎食嘅話,用洗潔精加水噴之後,D果仲食唔食得?
回復

Ivana 發表於 2011-4-26 17:03:12 |顯示全部樓層
回復 小夜 的帖子

我估無問題既,我就習慣收落黎之後洗乾淨雪入凍格,要食時再洗乾淨切來炒菜.........唔知其他花友有無意見?
回復