辣椒有蚜虫......有利又有幣......點解決?

作者: Ivana 發表于 2011-4-17 13:46:08
4716 35
辣椒種左成年,最近發現有蚜虫,之前辣椒一直都有好多花蕾但唔結果,同佢做彎腰運動都唔結果,點知呢排有好多花蕾都自動結左果,細看之下先發現原來有蚜虫寄居,D蚜虫爬去D花度可能係食花粉,可能亂爬就簡接幫D花授粉成椒.....

唔知點樣可以滅哂D蚜虫,因為數量都幾多下,我宜家都係用手撳死佢,但佢好似生生不息咁,有無花友有辦法?

另外想問下有蚜虫之下結既辣椒食唔食得?佢地會唔會咬D辣椒O係椒又面寄生?.....
Ivana 發表於 2011-4-17 15:33:17 |顯示全部樓層
回復 gender 的帖子

在那裏買魚藤?how much does it cost?
回復

42ndfloor 發表於 2011-4-17 17:36:27 |顯示全部樓層
回復 Ivana 的帖子

"彎腰運動"係點做㗎? 有咩用㗎? 哈哈...D蟲蟲幫完你之後你想殺哂佢哋?

有人教我用少少洗潔精溝水噴走D蚜蟲. 蟲蟲未有機會爬返上棵嘢之前應該以經死哂. 唔知有幾work, 因為我嗰陣時棵嘢以經冇力再支持落去啦.
回復

silicon 發表於 2011-4-17 18:16:06 |顯示全部樓層
Ivana 發表於 2011-4-17 13:46
辣椒種左成年,最近發現有蚜虫,之前辣椒一直都有好多花蕾但唔結果,同佢做彎腰運動都唔結果,點知呢排有好 ...

1. 可用 1-2 滴洗潔精或肥皂液,混和 1 公升清水噴灑。或,
2. 用 1 克麵粉加人 1 公升清水,充分混和後使用;若想效果更好可以與 (1) 混合使用
回復

Ivana 發表於 2011-4-17 15:41:04 |顯示全部樓層
thank you for your useful information....
回復

Ivana 發表於 2011-4-18 11:23:52 |顯示全部樓層
gender 發表於 2011-4-17 16:14
回復 Ivana 的帖子

Oh, by the way, I bought a small purple 辣椒 last year and it didn't need to 花授 ...

try to plant chilli again.It is easy to plant.......
回復

pianist_iris 發表於 2011-4-18 11:26:41 |顯示全部樓層
我會用酒精抹葉底,之後噴牛奶落去花同埋d corner 位
我棵白蘿蔔就係咁處理的,之後好返晒!
當然我都明白chili係多葉d ,係煩d= =
回復

Ivana 發表於 2011-4-18 11:19:53 |顯示全部樓層

回復 42ndfloor 的帖子

彎腰運動係O係呢度學架........即係搖下棵辣椒囉........如果我唔殺佢地 .........佢地就會殺死我棵辣椒架喎 .......
回復

kristy1457 發表於 2011-4-18 20:45:16 |顯示全部樓層
第一次留言haha~
我都有種到辣椒....一樣係受到蚜虫侵害-3-
用milk都唔得....但係近排竟然出現轉機=]
d辣椒就快開花,d蚜虫反而冇左好多!!!真係唔知點解-.-"
我下次都試下用酒精抹下先唔該晒!!
回復

42ndfloor 發表於 2011-4-18 21:06:38 |顯示全部樓層
pianist_iris 發表於 2011-4-18 11:26
我會用酒精抹葉底,之後噴牛奶落去花同埋d corner 位
我棵白蘿蔔就係咁處理的,之後好返晒!
當然我都明白c ...

可以好返晒...勁! 抹左幾多日㗎?

可唔可以就咁用火酒噴D葉呀? 逐塊抹要好耐wo!
回復

42ndfloor 發表於 2011-4-18 21:09:09 |顯示全部樓層
kristy1457 發表於 2011-4-18 20:45
第一次留言haha~
我都有種到辣椒....一樣係受到蚜虫侵害-3-
用milk都唔得....但係近排竟然出現轉機=]

記得話俾我地聽work唔work呀!
回復

pianist_iris 發表於 2011-4-18 21:57:06 |顯示全部樓層
42ndfloor 發表於 2011-4-18 21:06

用Tissue抹一次,隔幾日後用酒精抹一次,再隔兩日後用酒精抹第二次,然後將牛奶溝水倒在中間 (生新葉o個個位)
即係total 算係3次 la 我諗

我唔知噴得唔得ga wor =.=
回復

crabcrab 發表於 2011-4-19 00:48:13 |顯示全部樓層
42ndfloor 發表於 2011-4-18 21:06

我盆鬼椒種左好耐, 一路都冇蚜虫, 其他植物都冇....
直到上星期四突然發現蚜虫大爆發, 都唔知係邊度來? 又冇螞蟻....

人手 KO 左大部份, 有少許(都十幾廿隻)呢係鬼祟位就噴消毒火酒, 基本上佢地連逃亡都冇
我諗係即時醉左, 跟住中酒精毒死...... 到今日只見一隻, 應該算幾成功....
回復

crabcrab 發表於 2011-4-19 01:26:35 |顯示全部樓層
gender 發表於 2011-4-19 00:54
回復 crabcrab 的帖子

How long does it take to clean one plant?  Very hard job...

兩野搞掂, 好細"杯"之麻, 不過都有 4~50 朵花冧....
回復

42ndfloor 發表於 2011-4-19 01:41:03 |顯示全部樓層
回復 crabcrab 的帖子

真係恭喜哂! 下次我都會試下噴火酒㗎啦.

你話"人手KO"搞到我起哂雞皮!!
回復

kerry 發表於 2011-4-19 16:50:21 |顯示全部樓層
請問係米70度酒精..?
如果用90度會唔會快d呢效果...?
請問係米末在葉子底...葉面有芽虫可以末嗎..?
回復

孖吉 發表於 2011-4-19 17:57:16 |顯示全部樓層
kerry 發表於 2011-4-19 16:50
請問係米70度酒精..?
如果用90度會唔會快d呢效果...?
請問係米末在葉子底...葉面有芽虫可以末嗎..? ...

冇分別,不過你塊葉潮濕啲你咪用 90 度囉~
回復

psoul 發表於 2011-4-19 18:14:01 |顯示全部樓層
我想問用苦煉油係咪都可以驅蚜蟲?
回復

hkf91 發表於 2011-4-19 19:31:41 |顯示全部樓層
呢期好多蚜虫.....沖完涼...好快又有
回復

psoul 發表於 2011-4-19 21:34:59 |顯示全部樓層
回復 gender 的帖子

oh got it, tks gender
btw, one more question - how much is the neem oil?
coz i've found one in the flower market in mk and it costs like @@) /L (i hv transcoded the price into signs coz i dun know if we could discuss the price here, i hope it doesn't bother you)
is it a reasonable price? coz i hv no idea of how much it should be.
Many Tks(:
回復

12下一頁