你知道綜援家庭全年的總收入嗎?

作者: 比得大帝 發表于 2011-4-14 11:54:37
3789 42
你知道綜援家庭全年的總收入嗎? 2011 年【以1 個4 人家庭計,2 名大人2 名小童)】
基本綜緩金 :
成人 1,890 x2 =3780 ; 兒童 2,275x2 =4550 :共 8330
8330x13 =108290 (出雙糧)
永久市民派 6000(其中1 人是新移民) :共12000
租金津貼 :
4 人每月最高金額3,545 元
2000 元租金津貼(關愛基金)
3545 x12 +2000 =44540
免水費 : 約 200 x12 =2400
書薄津貼 : 約 2500 x2 =5000
校服津貼 : 約 500 x2 =1000
眼鏡津貼 : 約 500 x2 =1000
學生車船津貼 : 約 400 x2 x12 = 9600
1000 開學津貼x2 =2000
400 課外活動資助x2=800
1300 上網津貼
2000 電費津貼
2000 元雜費津貼(關愛基金)
3000 元境外遊學資助(關愛基金)x2 =6000
250 元午膳津貼(關愛基金) 250x2 x12 =6000
每月 2500 元學前訓練津貼(關愛基金) 2500 x2 x12 = 60000
食物銀行(未計)
全年總計 :
108290+12000+44540+2400+5000+1000+1000+9600+2000+800+1300+2000+2000+6000+6000+60000
=263,930 綜援家庭平均月入 263930/12 = 21994.16 (免稅 + 唔使返工 + 唔使受老板氣 +唔使迫巴士/地鐵 +唔怕失業 + 可以日日陪住仔女)
我哋係咪好蠢!
owlcyr 發表於 2011-4-14 12:06:27 |顯示全部樓層
唔係咁誇啊,真係無了解過WO,呢o的係要佢去自己申請定係一定有o架?(如咩上網同埋咩學前訓練果o的)
乜關愛基金真係咁"關愛"o架?
回復

Sylvia 發表於 2011-4-14 12:08:53 |顯示全部樓層
依家確實好幸福, 我以前邊度有咁多津貼/資助, 屋租, 學費, 校服, 書薄, 眼鏡, 全部實報實銷兼有上限, 仲要自己俾左先, 有單交番俾社署, 等三個月後先有得攞番, 如果將單過左3個月無交去社署(福利官每3個月上門家訪, 實質check您有無違規, 有時福利官會無咁準時) 就無得 claim. 所以小時候祗有一對返學鞋, 體育堂對波鞋係表哥嘅剩餘物資, 仲要成日俾學校話對鞋唔岩規格, 好似我專登咁, 我從無去過任何課外活動等等, 十足粵語片橋段
回復

Aman 發表於 2011-4-14 12:17:58 |顯示全部樓層
真過份! 有冇搞錯!!!
回復

vivi2009 發表於 2011-4-14 12:24:14 |顯示全部樓層
真係咁!如果係~我就係好蠢...好蠢...好蠢...好蠢...好蠢...
我on shift,番夜,無得出雙糧,無(關愛基金),無租金津貼 ,百無津貼
靠自己~餐搵餐食餐餐清
回復

sukyee0227 發表於 2011-4-14 13:15:08 |顯示全部樓層
点解香港電台做到佢哋咁苦,咁可憐,搞到我仲同情佢哋,仲成日話一日三都無肉食!
回復

孖吉 發表於 2011-4-14 13:23:29 |顯示全部樓層

根本唔係咁計法,討論都多餘
http://www.swd.gov.hk/tc/index/s ... ialsecurity/#CSSAsr
回復

Viennas 發表於 2011-4-14 13:27:28 |顯示全部樓層
而家大學生出來,日日做12粒鐘都係得1萬蚊人工
咁駛咩讀書呀,拿綜援重正!!
回復

青蛙媽媽 發表於 2011-4-14 13:27:35 |顯示全部樓層
佢地d攞綜援家庭, 生都幾過都無問題,咩都有津貼, 政府幫佢養~又乘機攞間大d的公屋~
回復

[wendy] 發表於 2011-4-14 13:43:43 |顯示全部樓層
其實仲有其他野係免費例如睇政府門診、做物理治療等等。
回復

owlcyr 發表於 2011-4-14 14:15:30 |顯示全部樓層
回復 孖吉 的帖子

個basic計法我都有聽過,所以我先想知"關愛基金"係o米真係咁關愛....
回復

青蛙媽媽 發表於 2011-4-14 14:25:04 |顯示全部樓層
Viennas 發表於 2011-4-14 13:27
而家大學生出來,日日做12粒鐘都係得1萬蚊人工
咁駛咩讀書呀,拿綜援重正!! ...

拿綜援申請公屋, 盡可以快人一步上樓GA!
回復

孖吉 發表於 2011-4-14 14:32:18 |顯示全部樓層
owlcyr 發表於 2011-4-14 14:15
回復 孖吉 的帖子

個basic計法我都有聽過,所以我先想知"關愛基金"係o米真係咁關愛.... ...

計又攞錯哂啲數來計,
啲數重覆又重覆,
俾唔同年紀的津貼又全部計哂落去,
未落實的又計,
香港人,人人有份的又計 ...
根本同佢個 title 離哂題 !

原創果條友係眼紅人地攞福利啫,目的都唔係要計數,但係偏偏網上咁多人轉貼佢篇嘢

尋日電視果平機會果集講得好:"十年前你唔會估到我要坐輪椅啫 ... 啲設施唔係做俾我一個人用,而係俾所有有需要o既人用咖!" ,人有三衰六旺,眼紅人地不如留返啲時間做好自已啦~
回復

小Con子 發表於 2011-4-14 14:41:42 |顯示全部樓層
回復 Sylvia 的帖子

今時唔同往日啦
回復

八王爺 發表於 2011-4-14 14:44:28 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2011-4-14 07:32
計又攞錯哂啲數來計,
啲數重覆又重覆,
俾唔同年紀的津貼又全部計哂落去,

人的尊嚴是無價的。
不論被人計算住自己的財政感覺好嗎?
這樣的生活能有積蓄嗎?
回復

小Con子 發表於 2011-4-14 14:47:31 |顯示全部樓層
回復 Viennas 的帖子

第時就唔只1萬啦,會升職加人工㗎嘛,努力d呀
回復

daniel.329 發表於 2011-4-27 22:03:24 |顯示全部樓層
如果唔係點會叫蝗虫
回復

比得大帝 發表於 2011-4-27 22:06:53 |顯示全部樓層
還就嚟有3000元 x 2 嘅外遊津貼
回復

菜妹 發表於 2011-4-27 22:08:37 |顯示全部樓層
仲有免費醫療
回復

fanhoiyiu 發表於 2011-4-27 23:15:06 |顯示全部樓層
真實例子
每逢知到福利官做家訪,就將d大電視呀手袋靚衫靚鞋暫存係鄰居或朋友家,咁佢就可以唔駛做日日tea同可以成日陪住d仔女同老公
所以我話我蠢
回復

123下一頁