呢d香草邊度搵?

作者: gunbuster363 發表于 2011-4-14 09:04:33
2084 7
香草咁多種
但有d我咁耐以來都未見過:檸檬馬鞭草, 檸檬百里香, 甜菊
檸檬香茅同香茅係咪一樣? 香茅我知花店有得賣, 一蚊支
但同檸檬香茅係咪同一樣野?

市面上又唔見有種子賣wor

唔通只有靠大家share?
gunbuster363 發表於 2011-4-14 09:22:38 |顯示全部樓層
哈哈, 比我搵yahoo拍賣
甜菊:
http://hk.f1.page.auctions.yahoo.com/hk/auction/1127251935
回復

gunbuster363 發表於 2011-4-15 00:05:27 |顯示全部樓層
gunbuster363 發表於 2011-4-14 09:22
哈哈, 比我搵yahoo拍賣
甜菊:
http://hk.f1.page.auctions.yahoo.com/hk/auction/1127251935

我買左甜菊種子, 等收.........

唔知有冇人答我香茅係咪=檸檬香茅?
回復

gunbuster363 發表於 2011-4-15 14:16:05 |顯示全部樓層
owlcyr 發表於 2011-4-15 11:44
一般買的應該係泰國香茅,而印度香茅個味真係好唔同的(我鐘意印度果隻多o的) ...

有咩唔同?
回復

gunbuster363 發表於 2011-4-15 11:42:09 |顯示全部樓層
ht333147 發表於 2011-4-15 10:48
以我所知, 檸檬草就是香茅(本地), 是同一種草兩個叫作.
呆外香茅有外地的, 例如印度, 香味不一樣, 剛剛得 ...

有咩唔同??
我響花店買到的香茅係本地定印度?
回復

owlcyr 發表於 2011-4-15 11:44:51 |顯示全部樓層
一般買的應該係泰國香茅,而印度香茅個味真係好唔同的(我鐘意印度果隻多o的)
回復

ht333147 發表於 2011-4-15 10:48:42 |顯示全部樓層
gunbuster363 發表於 2011-4-15 00:05
我買左甜菊種子, 等收.........

唔知有冇人答我香茅係咪=檸檬香茅?

以我所知, 檸檬草就是香茅(本地), 是同一種草兩個叫作.
呆外香茅有外地的, 例如印度, 香味不一樣, 剛剛得到一株.
回復

owlcyr 發表於 2011-4-15 15:46:11 |顯示全部樓層
死啦,唔識形容,外觀(成棵咁睇)"感覺"上修長o的
同埋我鐘意佢個香味多o的(因為即場"卒"過2棵來聞,個味好肯定係唔同的)
回復