蝴蝶蘭落左盆

作者: 小花花世界 發表于 2011-4-7 14:23:59
1422 10
禽日接待處攞嚟嘅蝴蝶蘭剛剛落左盆, 希望成功啦,
明年新年就可以唔駛買年花 .... 呵呵 ^.^ ....
skyfox 發表於 2011-4-7 18:03:54 |顯示全部樓層
小花花世界 發表於 2011-4-7 14:23
禽日接待處攞嚟嘅蝴蝶蘭剛剛落左盆, 希望成功啦,
明年新年就可以唔駛買年花 .... 呵呵 ^.^ ....

你希望新年開花不是那麼易, 努力啊.
回復

cherrysm 發表於 2011-4-7 22:21:53 |顯示全部樓層
真的要好有耐性,我種了半年還未開花呀!
回復

taxitang 發表於 2011-4-7 23:07:25 |顯示全部樓層
skyfox 發表於 2011-4-7 18:03
你希望新年開花不是那麼易, 努力啊.

唔好意思,就算種得幾好,在香港家庭養的市場蝴蝶蘭一般都不會在新年開花,最快都要過左年後,除非閣下可以控制溫度。
回復

David 發表於 2011-4-7 23:28:11 |顯示全部樓層
Seems very healthy wor
回復

manlokr 發表於 2011-4-8 01:26:17 |顯示全部樓層
they look so strong!!
回復

小花花世界 發表於 2011-4-8 10:52:43 |顯示全部樓層
每年新年都有買蝴蝶蘭過年, 咁多年只有 2-3 次成功, 失敗次數數之不盡...., 但失敗仍成功之武麻 ^.^
植料方面, 平時我會只用水苔便算, 今次去花虛時, 個婆婆介紹一包已混好植料, 包括有樹皮, 炭, 滑石, 等等 ...
佢話只用水苔唔夠疏水, 屋企種唔太好, 講得又幾有道理, 咪買左包試下囉...
希望佢無老點我 ^0^
回復

小豬仔 發表於 2011-4-8 09:13:20 |顯示全部樓層

植株還算強壯,但植料就雜了一些...
我自己也有拿些蝴蝶蘭頭回家種,比些心機照料,它會有回應的
回復

skyfox 發表於 2011-4-8 17:48:42 |顯示全部樓層
回復 taxitang 的帖子

所以是不容易的
回復

skyfox 發表於 2011-4-8 17:52:35 |顯示全部樓層
小花花世界 發表於 2011-4-8 10:52
每年新年都有買蝴蝶蘭過年, 咁多年只有 2-3 次成功, 失敗次數數之不盡...., 但失敗仍成功之武麻 ^.^
植料方 ...

她是無老點你的, 但是, 夏天時要經常淋水, 要勤力啲啊.
回復

cara 發表於 2011-4-10 13:32:31 |顯示全部樓層
植株仲好壯....努力
回復