有個諗法想做洗髮膏唔知得唔得.

作者: msfion 發表于 2011-4-6 09:40:20
1628 9
我自己本人最近轉左用茶籽洗頭,效果都可幾好,只是嫌頭髮有丁多硬,但可接受.
家人話用皂洗頭始終嫌麻煩喎今朝醒起"海鷗牌",想做洗髮膏
想請吓,皂液落少0的"納"甚至只下30%"納"得唔得呢?在網上刮唔到料
心急人.上
jellyfishy 發表於 2011-4-6 09:52:49 |顯示全部樓層
做液體皂, 應該用氫氧化鉀 KOH, 不同油用不同量, 不要估估下呀!!
最好找個啱自己的配方, e.g.
http://hk.myblog.yahoo.com/[email protected]/article?mid=1000

如果覺得用茶籽或皂洗頭後頭髮有點硬, 可以過水後用醋加水 1:1左右噴少少落頭髮, 再過水, 肯定軟好多.
回復

msfion 發表於 2011-4-6 10:41:15 |顯示全部樓層

jellyfishy,你真好,謝謝你的解答,
係我文化水平唔好,文字表達能力差.
我係想做超軟"軟賴賴"納皂,好似糊仔咁,方便用手了上頭度洗.
回復

jellyfishy 發表於 2011-4-6 10:58:49 |顯示全部樓層
msfion 發表於 2011-4-6 10:41
jellyfishy,你真好,謝謝你的解答,
係我文化水平唔好,文字表達能力差.
我係想做超軟"軟賴賴"納皂,好似糊仔 ...

咁就更簡單,只要把皂放入一個耐熱杯,加滾水浸皂一晚,少水變膏,多水變gel ~ 都好方便~
我的洗衣皂都是這樣,方便入洗衣機~
回復

msfion 發表於 2011-4-6 13:15:09 |顯示全部樓層
好,唔該晒jellyfishy
回復

msfion 發表於 2011-4-9 20:55:10 |顯示全部樓層
報告,今日洗完頭試用左一隻醫生介紹,但我自己覺得用左=冇用的潤膚浴油(愛@他)因為佢冇料到,即是唔會太肥啦,(自己估0架咋,至多衰左洗多次頭囉)
搽在髮腳處,然後勁過水,嘩,不得了,0的頭髮順到丫,唔識形容.
報告完畢.
回復

cklife 發表於 2011-4-12 19:46:12 |顯示全部樓層
msfion 發表於 2011-4-9 20:55
報告,今日洗完頭試用左一隻醫生介紹,但我自己覺得用左=冇用的潤膚浴油(愛@他)因為佢冇料到,即是唔會太肥啦, ...

最好檢查下佢個成份囉....
回復

cklife 發表於 2011-4-12 19:49:31 |顯示全部樓層
msfion 發表於 2011-4-6 09:40
我自己本人最近轉左用茶籽洗頭,效果都可幾好,只是嫌頭髮有丁多硬,但可接受.
家人話用皂洗頭始終嫌麻煩喎:cu ...

海鷗牌洗髮膏......

你試下做霜皂啦.....唔係冷霜制皂果種....係做皂團時[氫氧化鉀]同[氫氧化鈉]都會用到果種配方....係網上搜尋下啦....

做出黎既皂團似鉀皂,加水打起似冷霜質地....就有d似海鷗牌洗髮膏既質感喇....
回復

msfion 發表於 2011-4-13 23:10:52 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-4-12 19:49
海鷗牌洗髮膏......

你試下做霜皂啦.....唔係冷霜制皂果種....係做皂團時[氫氧化鉀]同[氫氧化鈉]都會用 ...

"霜皂" 又多個花臣玩 好似好複雜好危險會炸爛屋咁款喎
回復

cklife 發表於 2011-4-14 09:59:14 |顯示全部樓層
msfion 發表於 2011-4-13 23:10
"霜皂" 又多個花臣玩 好似好複雜好危險會炸爛屋咁款喎

做皂團既方法同鉀皂一樣之嘛......之後用皂團開皂液時,要用supercreaming材料,如果就咁攪佢等佢溶合均勻,就好似海鷗牌洗髮膏咁樣....

如果開皂液時比D耐性,用打蛋器打多D空氣入去,就會成為cream狀.....我見人地影相用香檳杯裝住,或者挖出黎放到好似雪糕球咁,唔之幾靚樣....有D人會用唧花袋,唧係蛋糕皂既面做裝飾。

不過,我未做過....或者遲D會試下做...
回復