[我的園藝生活] 重重巧合 與皮草結緣

作者: Exodus 發表于 2011-4-3 21:52:51
6545 43
Exodus 發表於 2011-4-6 18:57:02 |顯示全部樓層
Dreamer 發表於 2011-4-6 18:21
有別於一般人,我總愛觀葉多於賞花~~~
在有限的認知裏,我本不懂甚麽是”皮草”呢?
卻在你的引領下, ...

台灣係叫「雙心皮草」
大陸係叫「唇柱苣苔」
但皮草呢個名....大家都會咁叫
而簽名檔入面棵葉花碌碌既都係皮草

貼一張唔關比賽事的皮草
可愛的牛耳朵
回復

十邊 發表於 2011-4-6 19:14:09 |顯示全部樓層
牛耳朵果真可愛。

但葉的排列不美觀 我還是喜歡蓮座型  發表於 2011-4-6 21:57
回復

Exodus 發表於 2011-4-6 22:04:56 |顯示全部樓層
Dreamer 發表於 2011-4-6 20:22
回復 Exodus 的帖子

好一張唔關比賽事的皮草

已經有名有紀錄的原種大約150~200種
只計中國 暫時未命名新種有40~50種

但.....應該仲有一大堆新種
例如全個越南北部都係一片空白........

又或者....未發現已經bye bye~我估300~400種掛
回復

Exodus 發表於 2011-4-6 22:05:13 |顯示全部樓層
Tony 發表於 2011-4-6 20:35
這個很可愛~

好大棵 唔岩你種
回復

十邊 發表於 2011-4-6 22:06:07 |顯示全部樓層
十邊 發表於 2011-4-6 19:14
牛耳朵果真可愛。

蓮座型?有相可以給大家欣賞嗎?
回復

Tony 發表於 2011-4-6 22:11:55 |顯示全部樓層
Exodus 發表於 2011-4-6 22:05
好大棵 唔岩你種

睇得出...

而且唔太好種~我種得好先咁多花XD  發表於 2011-4-6 23:17
回復

Dreamer 發表於 2011-4-6 22:20:00 |顯示全部樓層
Exodus 發表於 2011-4-6 22:04
已經有名有紀錄的原種大約150~200種
只計中國 暫時未命名新種有40~50種

誤以為皮草僅屬冰山一角
真是弧漏寡聞
回復

Dreamer 發表於 2011-4-6 22:31:58 |顯示全部樓層
Dreamer 發表於 2011-4-6 20:15
點評Exodus  你指Exodus呢個字既意思??

以 "Exodus - 他" 的個人風格,我想他是現今的80後......率直!.

點評Exodus  ohhhhhh都似係 平日講野太難聽~~
施主快人快語,才能快人一步探索”皮草”的奧祕.......... onion (91).gif
果然有慧根,可喜可賀!
回復

Exodus 發表於 2011-4-6 23:19:56 |顯示全部樓層
Dreamer 發表於 2011-4-6 22:31
點評Exodus  ohhhhhh都似係 平日講野太難聽~~
施主快人快語,才能快人一步探索”皮草”的奧祕..........
...

你咁樣講我要搵窿捐 @@
呢個世界仲有好多充滿奧祕的植物~~
仲有大量無名的秋海棠, 鳳仙等植物愛好者去探索~~
回復

Dreamer 發表於 2011-4-6 23:42:59 |顯示全部樓層
Exodus 發表於 2011-4-6 23:19
你咁樣講我要搵窿捐 @@
呢個世界仲有好多充滿奧祕的植物~~
仲有大量無名的秋海棠, 鳳仙等植物愛好者去探 ...

也許身先事卒,卻是 Pioneer 也......
"小弟+搵窿捐"?   冇左 "Exodus - 他" 的個人風格喎!
回復

KIMHO 發表於 2011-4-7 00:19:05 |顯示全部樓層
Exodus 發表於 2011-4-6 18:03
.........
不嬲都鍾意寫字作文喎我 唔係又點會有個blog呢
至於種植智慧.....我通常唔跟大隊搵自己鍾意既 ...

皮草葉上的銀斑一看就會愛上...
不要小看小小的皮草
市場價值就由得人點睇
至小在自己手上的皮草是寶貝
回復

wong 發表於 2011-4-7 00:22:41 |顯示全部樓層

大陸有大把好靚既苦苣苔鳳仙毬蘭 不過冇人發掘

之前同你講果隻細辛係 Asarum campaniforme 大陸好似有 唔知你有冇辦法揾到
回復

Fleur 發表於 2011-4-7 00:43:58 |顯示全部樓層
老實, 請問有無隻chirita花期長啲呢, 我家的普通嘢(kazu)開幾日花就跌出嚟.....
回復

Tony 發表於 2011-4-7 00:51:38 |顯示全部樓層
Fleur 發表於 2011-4-7 00:43
老實, 請問有無隻chirita花期長啲呢, 我家的普通嘢(kazu)開幾日花就跌出嚟.....

x2~~幾日就甩~~有d冇癮~~
回復

johnny 發表於 2011-4-7 07:31:00 |顯示全部樓層
Fleur 發表於 2011-4-7 00:43

看種類而定吧. 一朵花的壽命不長,而有一些多花性的種類,由第一朵花開到最後一朵花謝....也有1個月左右.
而KAZU這個園藝品種,如果植株夠大時,再加上照顧得宜,不但花朵數量多,且可一年開3次.
原生種類大都有不同的花期. 雖然多是一年一次,卻能給栽培者在不同的季節帶來驚喜. 中國原生的皮草,有許多
因為只長在一,兩個特定的地點,只要棲地受破壞便有"滅種"的可能.近年來,中國除了天災頻仍,人為的破壞更嚴重.
即使是一些分佈較多種類,也因為有入藥的功能而遭濫採.因此EXODUS才有此感嘆.
回復

Exodus 發表於 2011-4-7 10:53:34 |顯示全部樓層
wong 發表於 2011-4-7 00:22
大陸有大把好靚既苦苣苔鳳仙毬蘭 不過冇人發掘

之前同你講果隻細辛係 Asarum campaniforme 大陸好似有 唔 ...

鐘花細辛 Asarum campaniflorum? 點解網上面咁多人用錯名既@@
原來我見過!!! 等我問問人先~~~
回復

Exodus 發表於 2011-4-7 10:55:59 |顯示全部樓層
KIMHO 發表於 2011-4-7 00:19
皮草葉上的銀斑一看就會愛上...
不要小看小小的皮草
市場價值就由得人點睇

其實係香港周山已經都有葉紋好靚的皮草
再北上D已經無乜分佈 人人手上一棵的Hisako就係香港自身出產的
回復

Exodus 發表於 2011-4-7 11:00:35 |顯示全部樓層
johnny 發表於 2011-4-7 07:31
看種類而定吧. 一朵花的壽命不長,而有一些多花性的種類,由第一朵花開到最後一朵花謝....也有1個月左右.
...

JOHNNY先係皮草大宗~~~~我可以行開了~~~~~~
補充一句, 如果溫度低D花開仲耐
究竟牛耳朵係咪都係中藥呢?? 好似隻隻都有人拎去做藥咁!
回復

Dreamer 發表於 2011-4-7 13:07:13 |顯示全部樓層
Exodus 發表於 2011-4-7 11:00
JOHNNY先係皮草大宗~~~~我可以行開了~~~~~~
補充一句, 如果溫度低D花開仲耐
究竟牛耳朵係咪都係中藥呢??  ...

好似有印象係掌門人QA問過嘅藥材.....
回復

Fleur 發表於 2011-4-7 13:15:58 |顯示全部樓層
回復 johnny 的帖子

對, 我的kazu種了2年, 一年開幾次花, 可惜的是花很快凋謝.  
回復