請各位提供意見

作者: jellyfishy 發表于 2008-3-4 14:11:34
2508 16
水母响吹水版吹下水下都快一年了, 終於肯’的’起心肝, 想執好d 個主題分類和置頂精華.
水母想從主題分類開始執, 等日後大家較易找尋資料. 現在用開的主題只有四個,分別是園藝茶館 生活小點 閒來讀玩 有求必應 優遊茶座,原意是:

園藝茶館:有關所有的種植事,例如談談建立花園,或種花趣事,或介紹自己的花園仔…etc.
生活小點:跟生活上相關的人或事,時事,趣事,題目可以較舒情,如散文分享,看戲,貼身的故事等等.
閒來讀玩:所有可以在無聊或身痕時想起就玩得的東西或方法,如心理測驗,小遊戲,智力遊戲,etc.
有求必應:任何疑問,如怎樣趕走四腳蛇,電腦問題,etc.
優遊茶座:與旅遊或效遊等相關題目,如行山介紹,泰國遊分享, etc.

水母覺得以上部份主題好像比較含糊,大家可否給個意見等水母多多改善?
謝謝各位.

評分

查看全部評分

八王爺 發表於 2008-3-4 14:22:27 |顯示全部樓層
無意見。

上來 純粹吹水 ........
回復

lammadick 發表於 2008-3-4 15:49:51 |顯示全部樓層
談天說地就係想講下就講...正所謂可以暢所欲言...
所以很難定什麼主題的...你所想到主題代表講既野又未必是大家也可以想到的
例如:"種花趣事"就可以放在"園藝茶館"或"生活小點"
又如:"怎樣趕走四腳蛇"你覺得可以放在"有求必應"但又有人覺得可以放在"生活小點"
所以其實真係很難定呢...oh.!!..講咗好似冇講...sorry
個人覺得"優遊茶座"字面含糊,很難今人知道係有關旅遊既事件
不如直接用"旅遊事件""優遊之旅"
回復

笨笨 發表於 2008-3-4 18:56:35 |顯示全部樓層
我都係上黎睇下人地o的生活趣事同笑事點滴
和~~同王爺大大一樣~~~>吹水  
回復

Simplyone 發表於 2008-3-5 00:28:32 |顯示全部樓層
原帖由 lammadick 於 2008-3-4 15:49 發表
談天說地就係想講下就講...正所謂可以暢所欲言...
個人覺得"優遊茶座"字面含糊,很難今人知道係有關旅遊既事件
不如直接用"旅遊事件""優遊之旅"...

同感.....
回復

cross 發表於 2008-3-5 08:44:32 |顯示全部樓層
呢類吹水版好多主題都好難介定
不過...重點係...盡量令到佢地有分別.
分類主題可使人較易閱讀和方便管理
只要會員也不要亂用就可以了
對於lammadick的回應
我就有這樣的看法
專重發帖者吧
你說的四腳爬爬
可能好影響到我生活或是我好驚呢d小動物
如果我想發帖尋解決
我會選放係有求必應
如果我對小動物不太反感
只是覺得佢外眼
對於趕走佢又唔太急
生活小點應該是我的選擇
回復

jellyfishy 發表於 2008-3-5 09:00:35 |顯示全部樓層
我都明白某些主題字面意思含糊.會諗下點改好個主題字眼的.
還有,我想在談天版highlight幾個主題:
1.與飲食有關:如食譜,食店介紹,etc.
2.旅遊資訊,包括行山下海.
3.生活百科,家居問題:如點樣洗唇膏印, 如何趕走小強etc.
4.小玩意:如分享自己的收藏品...
5.花兒成長日記:記錄自己的植物成長過程
etc.
請大家俾下意見啦~
回復

貓貓 發表於 2008-3-5 21:48:58 |顯示全部樓層
我想增加一項書籍分享介紹,任何種類的書籍都可以,不過特別歡迎介紹園藝種植的書。
如果是圖書館借出的藏書,更可以列明館址,方便住附近的人去借閱。

很多花友巳經在『花草樹木』貼了自己植物的成長過程,這樣子會不會跟『花兒成長日記』重疊呢?
回復

Tony 發表於 2008-3-5 22:51:01 |顯示全部樓層
原帖由 貓貓 於 2008-3-5 21:48 發表
我想增加一項書籍分享介紹,任何種類的書籍都可以,不過特別歡迎介紹園藝種植的書。
如果是圖書館借出的藏書,更可以列明館址,方便住附近的人去借閱。

很多花友巳經在『花草樹木』貼了自己植物的成長過程,這樣子會不會跟『 ...

好喎!我支持
回復

蛀米虫 發表於 2008-3-6 11:06:34 |顯示全部樓層
支持圖書分享啊!
回復

貓貓 發表於 2008-3-6 22:19:48 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-3-5 09:00 發表
我都明白某些主題字面意思含糊.會諗下點改好個主題字眼的.
還有,我想在談天版highlight幾個主題:
1.與飲食有關:如食譜,食店介紹,etc.
2.旅遊資訊,包括行山下海
3.生活百科,家居問題:如點樣洗唇膏印, 如何趕走小強etc.
4.小玩意:如分享自 ...

唔知版主喜歡文雅 d 定係通俗 d 的名稱?
都是隨意想想:

1.與飲食有關:如食譜,食店介紹,etc. (食指大動,食為先,輕嚐淺嚼)

2.旅遊資訊,包括行山下海. (天大地大任我行,旅情,及時行樂,足跡天下)

3.生活百科,家居問題:如點樣洗唇膏印, 如何趕走小強etc. (生活百科,家事話我知,生活小錦囊)

暫時想到這些,看看其他人有什麼靈感。
回復

貓貓 發表於 2008-3-6 23:12:32 |顯示全部樓層
4.小玩意:如分享自己的收藏品... (天字一號,心頭好,珍藏館)
        如果包括一些新奇有趣的東西 (趣趣地,趣趣園地)
回復

lammadick 發表於 2008-3-7 09:45:45 |顯示全部樓層
原帖由 貓貓 於 2008-3-5 21:48 發表

很多花友巳經在『花草樹木』貼了自己植物的成長過程,這樣子會不會跟『 ...

圖書介紹呢個見意十分好呀
回復

noel 發表於 2008-3-7 11:19:13 |顯示全部樓層
點分都冇問題~
最緊要係可以輕輕鬆鬆吹吓水啫!
回復

貓貓 發表於 2008-3-7 12:17:36 |顯示全部樓層
2.旅遊資訊,包括行山下海.  (自由行,自在行
回復

gtrnismo 發表於 2008-3-10 14:46:05 |顯示全部樓層

其實人數不多, 但

都可以開D與園藝無關的topic

例如買3褲, 電腦, 車, 時事, 娛樂, 飲食, 游戲等
回復

jellyfishy 發表於 2008-3-13 17:31:59 |顯示全部樓層
貓貓, 好啊, 設計主題名稱要用好多腦汁... 真係要各位花友幫幫手.
gtrnismo, 主題唔可以分得太多, 有些主題未必成日有人visit, 但我可以用一個綜合討論主題, 就好似各位在電腦的 file manager  內, 都鍾意加個 folder named "others" OR "miso" OR "unclassified"...

各位, 請多多幫手, 先諗下那些主題好受歡迎 (如加個好/壞花店報料之類主題, 旅行, 好書介紹, 飲食.. ... etc. ), 然後再諗下個主題名點設計.

水母希望, 如果這個版的分類清楚又吸引, 花友會玩得開心d. 我見到家下有大約十五至二十人每天會來這兒, 而這批花友都因此而好熟大家, 好似識左好耐的老朋友咁, 好開心架.

水母想在四月中之前決定好所有主題, 等大家可以快d 享受到呀~~
好唔好~~? 唔該各位呀~~

回復