百日草大唔到

關閉 [複製鏈接]
作者: cheong 發表于 2008-3-4 09:47:55
1375 7
我由種子種起, 初初都好好, 大得好快, 但係唔知點解大到咁上下就會爛. 我前種過三次, 三次都係咁, 而家仲有幾棵苗未死, 請各位指點迷津, 唔想佢地死...

有幾棵死緊, 好慘....

有幾棵死緊, 好慘....
cheong 發表於 2008-3-4 17:45:13 |顯示全部樓層
請問有無人幫到我?
回復

呵呵笑 發表於 2008-3-4 17:52:19 |顯示全部樓層
百日草可以直播嘎,如果好似你咁播就要在種子出苗後移植到花盆,跟住開始慢慢接受陽光,百日草好中意曬太陽,但就好怕大風(大風會吹到佢啲葉變幹),3對真葉開始就要摘心啦,咁可以令佢誘發分枝令植株濃密。
回復

cheong 發表於 2008-3-5 01:53:41 |顯示全部樓層
我有比佢地晒太陽, 但係唔知點解, 大部份都係出左第二對葉就開始死. 我今日返到屋企見到幅相入面果三棵已經死左.....

唔知係唔係多水得滯浸親佢地, 又唔知係唔係唔夠水.....

今晚唔得閒換盆, 等我聽晚換先, 唔好死呀!
回復

cheong 發表於 2008-3-5 11:49:07 |顯示全部樓層
原帖由 呵呵笑 於 2008-3-4 17:52 發表
百日草可以直播嘎,如果好似你咁播就要在種子出苗後移植到花盆,跟住開始慢慢接受陽光,百日草好中意曬太陽,但就好怕大風(大風會吹到佢啲葉變幹),3對真葉開始就要摘心啦,咁可以令佢誘發分枝令植株濃密。 ...

請問移植到花盆後, 洗唔洗入溫室幾日先擺佢出去晒太陽?
回復

曉文 發表於 2008-3-5 13:14:49 |顯示全部樓層
原帖由 cheong 於 2008-3-5 01:53 發表
我有比佢地晒太陽, 但係唔知點解, 大部份都係出左第二對葉就開始死. 我今日返到屋企見到幅相入面果三棵已經死左.....

唔知係唔係多水得滯浸親佢地, 又唔知係唔係唔夠水.....

今晚唔得閒換盆, 等我聽晚換先,  ...

盆底請問有冇洞?
回復

cheong 發表於 2008-3-5 18:13:28 |顯示全部樓層
原帖由 曉文 於 2008-3-5 13:14 發表

盆底請問有冇洞?

有呀, 個兜底我用界刀界左幾個洞架.
回復

呵呵笑 發表於 2008-3-5 22:05:33 |顯示全部樓層
百日草根系都幾發達嘅,可能係你啲泥太少
回復