想問下指天椒,茄子,蕃茄落左泥幾耐會發芽??

作者: Tanaka103 發表于 2011-3-26 16:50:22
1983 10
如果兩星期都唔發芽係咪即係種唔到架????
唔該晒~
kiwili1983 發表於 2011-3-26 17:05:23 |顯示全部樓層
我d 指天椒都3個星期都未發芽哦!
不過蕃茄就一個星期左右就發芽了!會5 會5 夠水?
回復

jky 發表於 2011-3-26 17:14:18 |顯示全部樓層
Tanaka103 發表於 2011-3-26 16:50
如果兩星期都唔發芽係咪即係種唔到架????
唔該晒~ ...

你放入啲咩泥到呢?其實甚至乎濕棉花都可以,發芽期主要係水。
放幾深呢?是否太乾或太濕? 太深會up死啲種子,太淺則水份唔到,水向下流,上面則晒乾了,
還有,數種子發芽期係唔使陽光幫助,溫度適合便可。

以上種種處理得當,兩個星期,應該是旦有樣都會開始出芽啦。

我上兩個星期種咗三樣嘢:
青瓜一星期度開始出芽;
長茄差不多要成兩個星期;
南瓜就足足兩個星期至開始見芽。
回復

奶爸 發表於 2011-3-30 20:54:01 |顯示全部樓層
gender 你蕃茄買既咩牌子,等我唔好買先....
回復

cowcowpop 發表於 2011-3-30 21:01:34 |顯示全部樓層
jky 發表於 2011-3-26 17:14
你放入啲咩泥到呢?其實甚至乎濕棉花都可以,發芽期主要係水。
放幾深呢?是否太乾或太濕? 太深會up死 ...

茄同南瓜,
10種9死
回復

jky 發表於 2011-3-30 21:21:19 |顯示全部樓層
cowcowpop 發表於 2011-3-30 21:01
茄同南瓜,
10種9死

為何咁講呢?  我都係唔識嘅,但早幾個星期落嘅種子:南瓜、長茄、青瓜,現在都健康生長,仲有木瓜,剛試種中...  
你應該從錯誤中學習,找出原因才對!
回復

cowcowpop 發表於 2011-3-30 21:30:20 |顯示全部樓層
‥淚落‥嗚‥嗚‥‥‥‥‥
你大部份都係同朋友借苗‥‥‥‥
回復

奶爸 發表於 2011-4-6 22:27:32 |顯示全部樓層
gender 發表於 2011-4-6 22:13
回復 奶爸 的帖子

They look like this, can you see the package?

好多大陸子都無只寫左保質年期但又無制造日期同到期日,我試過係荃灣買左一包蕃茄,全包入面竟然無一粒係發到芽.....
回復

42ndfloor 發表於 2011-4-7 03:09:12 |顯示全部樓層
處理得正確嘅蕃茄種子可以keep好耐. 新買嘅種子應該最少會有80%出芽. 如果儲存得好(e.g.用密實盒加抽濕袋, 放喺雪櫃etc.), 幾年應該冇問題. 我聽過有人成功種到收埋咗二十年以上嘅種子...不過最好唔好keep得耐過五至十年.

蕃茄種子放喺黑暗嘅地方先會出芽. 最佳溫度21-27°C(低小小都ok).

我未試過種大陸嘅番茄種子, 不過我喺網上訂過D英國同日本種子, 通常三至六日就出芽. 種十粒種子有至少九粒出芽, 未試過100%出唔到芽.
回復

yeemin 發表於 2011-4-7 03:44:26 |顯示全部樓層
42ndfloor 發表於 2011-4-7 03:09
處理得正確嘅蕃茄種子可以keep好耐. 新買嘅種子應該最少會有80%出芽. 如果儲存得好(e.g.用密實盒加抽濕袋,  ...

特別情況下種子保存長達2000年仍可發芽: http://www.nownews.com/2008/06/13/334-2289157.htm
回復

42ndfloor 發表於 2011-4-7 05:10:23 |顯示全部樓層
西厲! 睇番英文版(dailymail.co.uk)...
特別情況保存種子=食完水果後ler左粒核, 放入個甇, 之後埋入泥土, 二千年後囉番出嚟!
回復