返回列表 發新帖

星光下的地球邊緣

作者: KUNO 發表于 2011-3-22 01:34:56
4719 31
KUNO 發表於 2011-12-12 13:33:00 |顯示全部樓層
土豆貓 發表於 2011-12-12 12:40
解釋得好詳細呀, 多謝你!!!因為之前朋友都極力推介Canon D60, 又話Panasonic原廠鏡選擇太少, 其實如果我 ...

套裝好似唔係跟呢支喎,LUMIX G VARIO PZ 14-42mm / F3.5-5.6 ASPH./ POWER O.I.S.
好似係跟大支好多嘅LUMIX G VARIO 14-42mm / F3.5-5.6 ASPH. / MEGA O.I.S.
回復

土豆貓 發表於 2011-12-12 14:10:41 |顯示全部樓層
KUNO 發表於 2011-12-12 13:33
套裝好似唔係跟呢支喎,LUMIX G VARIO PZ 14-42mm / F3.5-5.6 ASPH./ POWER O.I.S.
好似係跟大支好多嘅LUM ...

等我上去睇下先....可以分散body同lens買既, 因為有朋友係Pan入面做所以Olympus吳考慮啦.....不過都好多謝你既提議, 其實我都吳係玩相機既人, 吳會轉黎轉去, 所以Pan 鏡頭少選擇都吳係最主要因素!!! Thanks so much!!!!
回復

土豆貓 發表於 2011-12-12 14:20:34 |顯示全部樓層
係咪我吳識睇呢, 單鏡套裝好似包呢枝噃,LUMIX G VARIO PZ 14-42mm / F3.5-5.6 ASPH./ POWER O.I.S.
http://www.panasonic.hk/av/chinese/dc/gx1/packages.aspx
回復

KUNO 發表於 2011-12-12 14:24:21 |顯示全部樓層
土豆貓 發表於 2011-12-12 14:20
係咪我吳識睇呢, 單鏡套裝好似包呢枝噃,LUMIX G VARIO PZ 14-42mm / F3.5-5.6 ASPH./ POWER O.I.S.
http:// ...

單鏡套裝啱呀!
係我睇錯咗雙鏡套裝嗰支.
回復

土豆貓 發表於 2011-12-12 14:28:47 |顯示全部樓層
KUNO 發表於 2011-12-12 14:24
單鏡套裝啱呀!
係我睇錯咗雙鏡套裝嗰支.

枝影靚相大光圈微距好貴噃....... (要映靚相真係好落本) , 仲有呢, 我想問 POWER OIS (你話小巧果枝), 同 MEGA OIS (你話大好多果枝), 兩枝分別係邊度呢???
回復

KUNO 發表於 2011-12-12 15:33:08 |顯示全部樓層
土豆貓 發表於 2011-12-12 14:28
枝影靚相大光圈微距好貴噃.......   (要映靚相真係好落本) , 仲有呢, 我想問 POWER OI ...

成像質素分別唔大,不過用得細機當然揀細小嘅餅鏡啦!
回復

土豆貓 發表於 2011-12-12 15:34:20 |顯示全部樓層
KUNO 發表於 2011-12-12 15:33
成像質素分別唔大,不過用得細機當然揀細小嘅餅鏡啦!

收到...明白晒, 多謝指教!!!
回復

Cora 發表於 2011-12-12 16:35:55 |顯示全部樓層
KUNO 發表於 2011-12-11 04:16
Lunar Eclipse on 10 Dec 2011

Using:

Orion (Hunter) - 正, 我睇到條腰帶呀!

回復

KUNO 發表於 2011-12-16 10:25:24 |顯示全部樓層
http://youtu.be/hYCPWqDLJ9w?hd=1

Lunar @ 15 Dec 2011

Using:
Panasonic DMC-GX1
SIGMA APO 150-500mm F5-6.3 DG OS HSM
+ Kenko Teleplus PRO 300 DG 2x AF Teleconverter

Relative focal length : 2000mm

「所有圖文若未經本人同意不可作任何轉載!」
回復

KUNO 發表於 2011-12-16 10:26:26 |顯示全部樓層
http://youtu.be/9KtrW64v4-U?hd=1

Using:
SIGMA APO 150-500mm F5-6.3 DG OS HSM
+ Kenko Teleplus PRO 300 DG 2x AF Teleconverter
+ Kenko Teleplus PRO 300 DGX 1.4x AF Teleconverter

Relative focal length : 2800mm

回復

KUNO 發表於 2011-12-16 13:48:51 |顯示全部樓層

Using:
+ Kenko Teleplus PRO 300 DGX 1.4x AF Teleconverter

Relative focal length : 2800mm

回復

土豆貓 發表於 2011-12-16 14:26:00 |顯示全部樓層
LIKE.....
回復