星光下的地球邊緣

作者: KUNO 發表于 2011-3-22 01:34:56
4717 31

Canon EOS 50D @500mm

Canon EOS 50D @1000mm

Canon EOS 50D @1400mm

「所有圖文若未經同意不可轉貼!」

評分

查看全部評分

KUNO 發表於 2011-3-22 12:33:45 |顯示全部樓層
金盞花 發表於 2011-3-22 11:09
請問呢個係咪昨晚個大月亮

是喔!
回復

金盞花 發表於 2011-3-22 11:09:47 |顯示全部樓層
請問呢個係咪昨晚個大月亮
回復

tigersir 發表於 2011-3-23 16:13:12 |顯示全部樓層
你有支1400MM??
回復

KUNO 發表於 2011-3-23 18:38:41 |顯示全部樓層
+2.0x+1.4x
回復

avery 發表於 2011-3-25 11:43:49 |顯示全部樓層
我凈可以 200 x 1.5 crop 咋 ~~
回復

KUNO 發表於 2011-4-8 21:44:06 |顯示全部樓層

燦爛的笑容

Canon EOS 50D @ 1400mm
08-04-2011

SIGMA APO 150-500mm F5-6.3 DG OS HSM
+ Kenko Teleplus PRO 300 DG 2x AF Teleconverter
+ Kenko Teleplus PRO 300 DGX 1.4x AF Teleconverter
回復

擔泥 發表於 2011-4-9 23:12:32 |顯示全部樓層
KUNO 發表於 2011-4-8 21:44
燦爛的笑容

看著人也會開心些 ~
回復

KUNO 發表於 2011-4-10 00:45:06 |顯示全部樓層
擔泥 發表於 2011-4-9 23:12
看著人也會開心些 ~

是喔! hahahaha
回復

KUNO 發表於 2011-4-14 01:39:26 |顯示全部樓層

Canon EOS 50D @ 1400mm
14-04-2011

SIGMA APO 150-500mm F5-6.3 DG OS HSM
+ Kenko Teleplus PRO 300 DG 2x AF Teleconverter
+ Kenko Teleplus PRO 300 DGX 1.4x AF Teleconverter
回復

KUNO 發表於 2011-12-11 04:16:41 |顯示全部樓層

Lunar Eclipse on 10 Dec 2011

Using:
Canon EOS 5D Mark II

Orion (Hunter)

Using:
Canon EF 85mm f/1.2L II USM

Orion (Hunter)

Using:
Sigma 50mm f/1.4 EX DG HSM

「所有圖文若未經本人同意不可作任何轉載!」

那晚我望天望左好多次... 好多星星....  發表於 2011-12-12 10:13
回復

八王爺 發表於 2011-12-11 12:21:50 |顯示全部樓層

人真的很渺小,
月的瘡疤很大。
回復

KUNO 發表於 2011-12-12 01:06:24 |顯示全部樓層

http://www.youtube.com/watch?v=1mdnQGU7hC0&feature=youtu.be

Lunar @ 11 Dec 2011

Using:
Panasonic DMC-GX1
回復

Karine 發表於 2011-12-12 08:35:26 |顯示全部樓層

精彩!
精彩!

Thx! =]  發表於 2011-12-12 11:37
回復

土豆貓 發表於 2011-12-12 11:34:43 |顯示全部樓層
KUNO 發表於 2011-12-12 01:06
http://www.youtube.com/watch?v=1mdnQGU7hC0&feature=youtu.be

Lunar @ 11 Dec 2011

請問Panasonic 隻 GX1 係咪新出果隻呀???
回復

KUNO 發表於 2011-12-12 11:39:03 |顯示全部樓層
土豆貓 發表於 2011-12-12 11:34
請問Panasonic 隻 GX1 係咪新出果隻呀???

無錯,就係佢!
回復

土豆貓 發表於 2011-12-12 11:45:00 |顯示全部樓層
KUNO 發表於 2011-12-12 11:39
無錯,就係佢!

請教下丫, 我想問呢部機有咩你覺得好既地方可以嗎???同埋如果我買雙鏡套裝係咪一般普遍映已經足夠, 定係買套裝再出去配其他鏡好呢???我多數用黎映花花同風景.....多謝指教!
回復

KUNO 發表於 2011-12-12 12:32:18 |顯示全部樓層
土豆貓 發表於 2011-12-12 11:45
請教下丫, 我想問呢部機有咩你覺得好既地方可以嗎???同埋如果我買雙鏡套裝係咪一般普遍映已經足夠, 定係 ...

1.佢畫質同操控性都比前作GF1,GF2,GF3好.可以算係Micro4/3嘅高階機種.
2.機身亦比前作細小紮實,黑色機身外型設計亦相當有古典風味,再加上用高品質手動鏡玩味十足,所以決定用佢作為除5D Mark II之外嘅第二部隨身機.
3.用原廠鏡自動對焦都幾快,不過我選擇用NOKTON 25mm F0.95手動鏡,所以只買淨機身.
4.如果要一鏡影花影景的話,LUMIX G VARIO PZ 14-42mm / F3.5-5.6 ASPH./ POWER O.I.S.都算幾好,而且相當小巧.
5.若果影花論質素同微距能力的話,Panasonic Leica Lumix DG Macro-Elmarit 45mm f/2.8 1:1 Macro一定係必然之選.
6.有一樣可惜係,佢嘅顯示屏解像度唔夠高,要用手動精確對焦的話比較難.

評分

查看全部評分

回復

土豆貓 發表於 2011-12-12 12:40:42 |顯示全部樓層
KUNO 發表於 2011-12-12 12:32
1.佢畫質同操控性都比前作GF1,GF2,GF3好.可以算係Micro4/3嘅高階機種.
2.機身亦比前作細小紮實,黑色機身 ...

解釋得好詳細呀, 多謝你!!!因為之前朋友都極力推介Canon D60, 又話Panasonic原廠鏡選擇太少, 其實如果我都係影花同影景, 應該你講既套裝已經啱我呢d新手啦.....吳該晒!!!!丁橋!!!!
回復

KUNO 發表於 2011-12-12 12:47:35 |顯示全部樓層
土豆貓 發表於 2011-12-12 12:40
解釋得好詳細呀, 多謝你!!!因為之前朋友都極力推介Canon D60, 又話Panasonic原廠鏡選擇太少, 其實如果我 ...

Panasonic原廠鏡選擇的確太少太少,不過我只係玩其它手動鏡,所以無所謂.
如果要多原廠鏡支援的話,可以考慮Olympus PEN EP-3.
回復

12下一頁