作者: ht333147 發表于 2011-3-15 23:00:08
4944 80
孖吉 發表於 2011-3-17 12:07:29 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2011-3-17 12:03
因為知道所生長的地/島隨時沉沒,所以搵定地方侵略/定居。
很多國家領導層都知,地球有一天玩完,也不斷尋 ...

難民 和 殖民 有很大分別呀!
回復

八王爺 發表於 2011-3-17 12:41:47 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2011-3-17 05:07
難民 和 殖民 有很大分別呀!

哦... 思想上大家都覺得係災難
回復

孖吉 發表於 2011-3-17 13:40:07 |顯示全部樓層
水母,如果你唔想捐錢俾中國紅十字會,可以捐香港紅十字會 "中國賑災及發展項目" 。地震後香港紅十字會已即時透過雲南紅十字會向災民派發總值人民幣二十四萬二千七百元的一千個家庭包(內含毛巾被、毛巾、衣物、拖鞋、塑料水桶、餐具、手電筒及肥皂),現時所有家庭包已發放至災民手中。
而香港紅十字會亦密切跟進是次地震的災情發展及需要,並與中國紅十字會在災區的工作人員保持密切聯繫,以決定下一步工作。
回復

jellyfishy 發表於 2011-3-17 14:01:06 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2011-3-17 13:40
水母,如果你唔想捐錢俾中國紅十字會,可以捐香港紅十字會 "中國賑災及發展項目" 。地震後香港紅十字會已即 ...

找找看先~
回復

比得大帝 發表於 2011-3-17 14:07:55 |顯示全部樓層
我都係會推薦香港紅十字會
回復

八王爺 發表於 2011-3-17 14:43:07 |顯示全部樓層
工作關係有少少學生去咗日本交流,本學院同香港日本領事館有緊密聯系。
尋日本學院都發咗電郵給全校,如有捐助,可交給本學院轉交或香港紅十字會。
內文節錄如下:
...If you would prefer to donate directly to the Red Cross, it has already
set up an account for Japan earthquake donations – details of which
are provided below.

Our thoughts and hearts go out to the Japanese people during this
terrible time.

Faculty of Arts
School of Modern Languages and Cultures
Department of Japanese Studies
Japanese Society, A.A.H.K.U.S.U.
Japanese exchange students at HKU

Red Cross
Crossed cheques payable to "Hong Kong Red Cross" sent to Hong
Kong Red Cross, 33 Harcourt Road. Write "Japan Earthquake 2011" on
the back.
Online donation at www.redcross.org.hk
Inquiries: 2802-0021

..... END .....
回復

擔泥 發表於 2011-3-17 14:52:59 |顯示全部樓層
幫人是甘心樂意的事, 幫邊個, 點樣幫, 幫幾多是個人的選擇. 自己心安就可以了. 也不用把自己認為對的強加於別人身上. 這爭論最終是沒有絕對的答案吧!

我在一日資公司工作了十七個年頭. 認識了不少在香港和日本當地的日本人. 事情發生了以後都有跟他們溝通. 我想金錢對他們來說或許不及一份真切的關心和問候. 其實在這時候, 根本就不會想到他們是什麼國家的人 ...

總之, 一切隨心. 可以的話, 放低不必要的重擔吧.
回復

比得大帝 發表於 2011-3-17 15:10:04 |顯示全部樓層
我經太太公司捐俾red cross.  因為佢公司會match員工捐款
回復

ht333147 發表於 2011-3-17 22:40:15 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-3-17 01:50
我的好朋友做日本公司多年, 她也曾留學日本, 但我朋友說五一二地震事件, 她公司和身邊的日本朋友都有積極 ...

水母, 其實你我的想法是二而一, 我是歷史情意結, 對日人應否援手有疑惑, 你是對善款的管理而對國內災難捐款卻步?
經過眾多網友的意見, 心結已解, 正如Peyer兄所言, 我們捐出100元, 算是給浪費了90元, 還有10元落到有需要人手中
, 還未算總會有些帶動作用, 否則, 連一元都無,
其實在開始時已有交代, 除了歷史情原因, 日本真的富裕, 我們捐出的, 是非常的微不足道,

也非常同意, 捐助隨心, 總會產生作用, 有益人心

也在此請有信仰的朋友指教: 神是否喝醉/胡塗了, 總是在不適當的時空發威, 搔不著癢處,
該罰的消遙自在, 而純良的卻受盡折磨?
回復

maplejoe 發表於 2011-3-17 23:38:17 |顯示全部樓層
但凡有災難發生,我都會捐錢去香港紅十字會幫助震災,尤其是中國,總是多災多難,雖然知道中國貪污嚴重,只要能力許可,希望都能有一分一毫落在窮人手中,其他的都不想太多了,自己做了就是了,日本地震都唔例外,兒子也自覺地用了自己的零用錢捐去日本,平時他很節儉的,就由他吧!我想只要有善心就是了。凡事只要隨心便可以了。如果自己唔想捐都唔需要勉強自己的。
回復

小白 發表於 2011-3-18 00:03:48 |顯示全部樓層
ht333147 發表於 2011-3-17 22:40
水母, 其實你我的想法是二而一, 我是歷史情意結, 對日人應否援手有疑惑, 你是對善款的管理而對國內災難捐 ...

事情已發生了,誰也朵不了,亦不是你、我、他能判斷 "該罰"、 "純良"......

能否從歷史中吸取教訓,有所領會,亦是各人的因緣,活在當下吧!

"只是路過, 不喜勿插"
回復

mirry 發表於 2011-3-18 00:14:27 |顯示全部樓層
每個國家都總有歷史, 如果話因為南京大屠殺而覺得唔應該幫日本, 咁64事件既中國係唔係更唔抵幫?? 因為64殘殺既係自己人呀!!! 到而家咪一樣得唔到平反!!

當年同南京大層殺有關果D都死哂啦, 關而家D人咩事??

世界大同, 真係唔應該分種族國界歷史背境

如果上面真係有人/神睇住, 真係好希望你可以伸出援手, 等呢場災難快D過去~~

"路過, 不喜勿插"
回復

八王爺 發表於 2011-3-18 10:23:53 |顯示全部樓層
啲人搞到世界亂糟糟又關神事?
回復

ht333147 發表於 2011-3-18 10:52:27 |顯示全部樓層
mirry 發表於 2011-3-18 00:14
每個國家都總有歷史, 如果話因為南京大屠殺而覺得唔應該幫日本, 咁64事件既中國係唔係更唔抵幫?? 因為64殘 ...

不同意將兩件事混為一談:
64 事件, 當然90% 的中國人都不同意,剩餘10%可能礙於環境不便表態, 但是, 按官方所言,
當時首都失控, 他們不得不出手處理, 不論我們是否同意, 也是有點point?
南京大屠殺, 有咩point?
回復

比得大帝 發表於 2011-3-18 11:02:23 |顯示全部樓層

你把"有point" 和 "有道理" 分得很清楚

南京大屠殺, 當然有 "point" 啦, 而且好多你所講的"points"添:  中國人太多, 唔殺咁d容也易佢哋作反呀; 人咁多容乜易食哂D嘢呀; 日本軍官玩吓殺人比賽, 提高軍人仕氣;.........

不論我們是否同意, 也是有很多points
回復

jellyfishy 發表於 2011-3-18 11:04:11 |顯示全部樓層

唔係掛.... 64事件, 官方所言, 咁都叫有point????  和平示威, 最後被政府殺害和震壓, 咁都有point?????  
還有豆腐渣樓事件, 官打壓外國及香港記者和平採訪, 國內政府夠有佢一個解釋, 合情理嗎? 有無point, 我也不想多說了... 唉~

不過我會聽peter 講, 無論國內有多少貪官和腐敗, 始終希望自己一點點的幫助, 能落到災民手中.

我能幫的, 就幫.  大家幫唔幫, 隨心.
回復

金盞花 發表於 2011-3-18 11:31:44 |顯示全部樓層

點為知有  point?! < 首都失控 >一個藉口咋! 佢哋係官, 其他係平民, 真係要出動到亂槍射殺+坦克車至可平亂, 唔係呱  

好似西環好多時都好多人結集示威, 場面都失控, 幾時見警方要攞支槍出嚟控制場面, 更唔好話叫坦克車擺响處嚟嚇人.

有時舉證真係要有 point, 唔好歪理當真理去誤導他人.
回復

tommysze8 發表於 2011-3-18 11:44:31 |顯示全部樓層

點解見到曰本災難所D人唔夠食、着、暖爐。
曰本有一億二千萬人,假設 入災難所人 共有 100萬人,只佔 1%左右,無理由咁有錢國家無 1% 後備用物資,就算係備用5%都唔過份。
咁 係唔係調動問題?  電視話,無電油喎.d物質只係去了中轉站.  大家捐錢無用,佢地多錢過你、、、、
作為一個受原子彈之苦的國家,仲要起咁多核電?
對戰爭無反省,又話係乜乜受害者,物物受害者,釣魚島事件、、、俾佢地殺入南京多一次,歴史會再重演!

車到豆腐渣,不如想吓點幫中國下一代,避免豆腐渣工程罷!

要達到大愛世人,一般人都不能,只能由內而外,隨心罷!
又香港人好得意,捐D錢俾 XXX 就當造了好事,這只是完了個人心願,事實如此嗎?我自己都無答案!
回復

jellyfishy 發表於 2011-3-18 11:55:15 |顯示全部樓層
日本人...其實佢地都好慘喇,以前讀書,有個日本留學生,她說,日本地貧,無中國咁多豐富資源,日本人種到的茶葉只能做綠茶;就係太貧窮,當年1923關東大地震後,才會有軍國主意抬頭.二次大戰後,日本政府努力攪經濟,就是想全國國民有錢,不想再打仗搶資源.

昨日看報章,日本因為發電的能源 "煤"不足,二次大戰後,起的這個褔島核電廠,是六七十年代的逕物,靠美國幫忙和建造,美國大通公司設計的.難道美國幫助日本攪核武? I don't think so ~

I don't think so, neither.  發表於 2011-3-18 11:57
回復

ht333147 發表於 2011-3-18 11:59:43 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2011-3-18 11:02
你把"有point" 和 "有道理" 分得很清楚

南京大屠殺, 當然有 "point" 啦, 而且好多你所講的"points"添:  中 ...

不同意啦,
他們自已都不敢承認. 至有改歷史書的醜行
回復