點樣分邊隻蘆薈食得?

作者: gunbuster363 發表于 2011-3-15 17:36:29
3491 4
前日去完花展, 有個地方介紹邊d植物係有毒, 唔食得的
我見到有一隻叫巴巴蘆薈, 話係全株有毒

我諗起我屋企的蘆薈, 係花墟買的, 果陣問左個店員幾次, 佢都話食得
之後我就食左佢少少, 同埋"夫"下面咁, 都冇野

但我見我果株蘆薈同佢展示出來的巴巴蘆薈, 直接d講句, 真係一鬼樣
我可以點分呀?
Exodus 發表於 2011-3-15 20:17:35 |顯示全部樓層
gunbuster363 發表於 2011-3-15 17:36
前日去完花展, 有個地方介紹邊d植物係有毒, 唔食得的
我見到有一隻叫巴巴蘆薈, 話係全株有毒

花展有很多是不可盡信的,有很多錯誤及不求甚解的資訊,
真的只是為求展示又不查證就隨便寫出來,毫不專業。
巴巴蘆薈我猜應該是 Aloe barbadensis 的直接音譯。
Aloe barbadensis 是一個相當普遍使用,但已經被列為錯誤的學名,
(我在政府的相關地方做過植物名單的資料整理,那名錄簡直一蹋糊塗)
它是 Aloe vera 的同異名,也就是常見的翠葉蘆薈。
Aloe barbadensis, Aloe indica, Aloe perfoliata var. veraAloe vulgaris 其實都是 Aloe vera
而葉面帶銀白色斑點的被稱為中華蘆薈 Aloe vera var. chinensis
是翠葉蘆薈在許多年前傳入中國後自然選拔出現的變種。

但常見的翠葉蘆薈的表皮所含的蘆薈素(按我閱讀更多)是有毒的沒錯,可以製成瀉藥或消化藥。
所以要去皮才能食用。
而可以供食用藥用的蘆薈在百多種蘆薈中則只有六種。
回復

gunbuster363 發表於 2011-3-15 20:39:03 |顯示全部樓層
Exodus 發表於 2011-3-15 20:17
花展有很多是不可盡信的,有很多錯誤及不求甚解的資訊,
真的只是為求展示又不查證就隨便寫出來,毫不專 ...

我上網睇話d 汁都有呢d毒wor
真的假的?
回復

Exodus 發表於 2011-3-15 20:43:35 |顯示全部樓層
gunbuster363 發表於 2011-3-15 20:39
我上網睇話d 汁都有呢d毒wor
真的假的?

http://fb980688.pixnet.net/blog/post/5200201
蘆薈的〝Aloe〞源自於阿拉伯文中的〝Alloeh〞,意思是只「一種閃亮的苦味物質」。今日已知這種黃色的苦味汁液是來自蘆薈厚表皮層和皮下細管中的蘆薈素和大黃素,因此許多人誤認蘆薈是一種有毒物質。所幸的是,這種黃色汁液在蘆薈的透明凝膠中幾乎不存在,而蘆薈對人體最大的益處就存在於透明凝膠中。蘆薈凝膠中因營養成份豐富,現在已分析出對人體有益的物質,這些物質對人體有美顏以及保健的功能。

真係咁驚既,咪唔好食囉。
回復

gunbuster363 發表於 2011-3-15 20:53:46 |顯示全部樓層
Exodus 發表於 2011-3-15 20:43
http://fb980688.pixnet.net/blog/post/5200201
蘆薈的〝Aloe〞源自於阿拉伯文中的〝Alloeh〞,意思是只 ...

good.............下次我一定切好再洗洗先食
上次我就咁響d皮度咬d肉下來吃
但乜事都冇wor
回復