文竹點種?我盆文竹就死啦

作者: gunbuster363 發表于 2011-3-15 12:51:11
2775 6
買左番來之後,一直不停變黃........
我想問應該點種?

依家我係隔住玻璃窗比佢曬太陽的......聽講文竹唔曬, 但係我試過移開d, 結果一樣繼續黃落去

之後我懷疑泥太濕, 拿出來一看, 真係, 換左d乾d的泥
但其實呢, 再落水又係會好濕, 因為我屋企d泥保水, 同時盆野又相對地少見光, 自然唔乾啦

我想請教下大家有咩計仔! thx!
如果要換介質的話, 請講清楚~
赤玉土ok嗎? 我哥用過佢, 話佢又保濕又排水.....
cherrylwy 發表於 2011-3-15 16:42:18 |顯示全部樓層
聽人講, 只係聽人講過話佢係食鐵既, 試下放粒鐵釘落去~
回復

gunbuster363 發表於 2011-3-15 16:49:56 |顯示全部樓層
cherrylwy 發表於 2011-3-15 16:42
聽人講, 只係聽人講過話佢係食鐵既, 試下放粒鐵釘落去~

嘩...............真的假的
回復

cherrylwy 發表於 2011-3-15 16:55:23 |顯示全部樓層
聽人講架炸, 我無試過, 但如果係我, 係無辦法既情況之下我會試下囉, 又唔係叫你落毒藥, 無壞格~
回復

skyfox 發表於 2011-3-16 14:32:03 |顯示全部樓層
有些植物的葉變黃, 可能是因為黃化病, 原因是缺鐵, 放粒鐵釘是其中一種方法, 但是盆栽的又換了新泥, 應該不是缺鐵. 文竹喜歡濕, 但也不能太多水, 我認為乾才澆水較好. 如果D泥澆水後很久才乾, 試轉用細一些的盆, 也可以試用素燒盆.
回復

蠍子仔 發表於 2011-3-17 18:31:39 |顯示全部樓層
文竹要通風
植料要疏水
唔怕重就加沙
怕重就加紫羅蘭常用的珠石之類
疏水夠,通氣足,淋水多都唔怕
當然大乾大濕又通風,文竹就會好好養
回復

Kel 發表於 2011-3-19 19:58:34 |顯示全部樓層
文竹好粗生,普通咁照顧就可以了,黃了可以在莖根剪除後會再長出來
回復