泥太濕有咩方法?

作者: gunbuster363 發表于 2011-3-15 12:38:20
5298 21
屋企好多泥都好濕
大部份係靚土果種黑泥, 呢d平時ok濕
另外有d差唔多去到黏土程度的泥

我想種百里香呢d香草呀
llaus 發表於 2011-3-15 12:47:56 |顯示全部樓層
加d沙落就得啦
回復

gunbuster363 發表於 2011-3-15 12:52:07 |顯示全部樓層
我媽話沙d沙落去仲衰

我諗起沙灘d沙都係一濕左就變clay.......
回復

孖吉 發表於 2011-3-15 13:25:38 |顯示全部樓層
gunbuster363 發表於 2011-3-15 12:52
我媽話沙d沙落去仲衰

咁請問應該溝啲乜呢?
回復

gunbuster363 發表於 2011-3-15 14:04:24 |顯示全部樓層
咁應該溝咩沙同埋幾多沙?
回復

gtrnismo 發表於 2011-3-15 22:04:36 |顯示全部樓層
gunbuster363 發表於 2011-3-15 21:57
OK WOR..........雖然我有保留, 但可能會視察一下五金d沙

最好問多D前輩

因為我D泥都係靠黃花泥, 少許黃花沙, 網友草兄提供淡水沙, 塘泥, 自家燒草木灰, 同埋各果皮堆出來的"泥"和超恐怖動物屍體堆出泥既"woo ying泥"溝埋

種咩都唔錯

回復

gunbuster363 發表於 2011-3-15 21:57:51 |顯示全部樓層
gtrnismo 發表於 2011-3-15 21:52
花槽? 聽講呢去裝修鋪頭買果D沙都可以種野

其實我用橙皮切碎晒乾堆肥2個月左右用尼溝泥用, 就可以改善"黏 ...

OK WOR..........雖然我有保留, 但可能會視察一下五金d沙
回復

gtrnismo 發表於 2011-3-15 21:40:04 |顯示全部樓層
gunbuster363 發表於 2011-3-15 12:52
我媽話沙d沙落去仲衰

沙灘幼沙尼wor

溝D粗D

同埋沙灘係90%沙溝10%垃圾應該有分別

回復

gunbuster363 發表於 2011-3-15 21:43:44 |顯示全部樓層
gtrnismo 發表於 2011-3-15 21:40
沙灘幼沙尼wor

溝D粗D

唔知樓下d花槽有冇呢................
回復

gtrnismo 發表於 2011-3-15 21:52:04 |顯示全部樓層
花槽? 聽講呢去裝修鋪頭買果D沙都可以種野

其實我用橙皮切碎晒乾堆肥2個月左右用尼溝泥用, 就可以改善"黏土"或者"1舊1舊"既問題

你可以試試
回復

gunbuster363 發表於 2011-3-16 00:05:36 |顯示全部樓層
gtrnismo 發表於 2011-3-15 22:04
最好問多D前輩

因為我D泥都係靠黃花泥, 少許黃花沙, 網友草兄提供淡水沙, 塘泥, 自家燒草木灰, 同埋各果 ...

你咁好彩ge

咩叫黃花沙?
如果平的話我索性買多d

另外我響花墟見到其他沙, 例如咩金沙, 王沙, 有咩分別?
回復

llaus 發表於 2011-3-16 05:44:17 |顯示全部樓層
加其他野落去目的系令泥土中空間加大,可容許空氣存留!
通常系會加compost --其實應叫 humus
澳洲 queensland 水災後,d專家都系教用 humus (compost) 來改善土質呀
回復

rotini 發表於 2011-3-16 17:41:45 |顯示全部樓層
回復 gracegarden 的帖子

沙嘅作用係疏水, 五金鋪個D沙都OK GA LAH, 至於泥,我只用普通種花草個D泥, 之後就係注意水嘅分量, 如果你係mix sand and soil 嘅時候,已經"杰 ta ta" meaning that the mixture is already moist enough, in that case, you should not add excessive water. The next time you water it is when the surface soil is dry. My experience of planting thyme is that thyme can survive pretty well even in relatively dry conditions. Thus, it is crucial to be aware of the humdity of the soil.
回復

gracegarden 發表於 2011-3-16 17:06:03 |顯示全部樓層
回復 rotini 的帖子

裝修用個D 沙? 係唔係五金鋪買,幾$到?

我之前用了沙, 用了寄屋蟹用的沙($10店吉之島買!!)加入泥想疏水D,
但加了後D泥 ‘章’ 住了, 加了很多水入盤都不能出水, 以為再加入珍珠岩會好D,
但仍泥很 ‘傑’ ,不能疏水!  

唔想浪費D泥, 可以點做呢? 是否沙有不同功能呢?
回復

gunbuster363 發表於 2011-3-16 17:08:12 |顯示全部樓層
gracegarden 發表於 2011-3-16 17:06

裝修用個D 沙? 係唔係五金鋪買,幾$到?

這是我最怕的情況......
回復

gunbuster363 發表於 2011-3-16 17:16:09 |顯示全部樓層
唔知邊度有平的陶盆賣呢??
回復

rotini 發表於 2011-3-16 15:53:48 |顯示全部樓層
我而家個盆THYME, 係鋪頭買番嚟嘅時候, D泥好幾濕, 仲Ngau 蟲TIM, 於是溝咗D 裝修用個D 沙, 加上放係通風有陽光處, 幾日後盆野就開始生猛了。希望D INFO幫到你啦. In fact you dont need such fertile soil for planting herbs, regular ones are fine.

This was taken few mths ago, but it's still alive =P

This was taken few mths ago, but it's still alive =P
回復

gunbuster363 發表於 2011-3-16 13:24:59 |顯示全部樓層
緲緲 發表於 2011-3-16 12:34
若果樓主乜都唔想加嘅話,另一方法就係唔好用膠盆轉用透氣嘅陶盆,等多餘水份滲透去盆身。 ...

嗯嗯, 我打算物色一下
來個相管齊下
回復

緲緲 發表於 2011-3-16 12:34:25 |顯示全部樓層
若果樓主乜都唔想加嘅話,另一方法就係唔好用膠盆轉用透氣嘅陶盆,等多餘水份滲透去盆身。
回復

gracegarden 發表於 2011-3-17 09:05:52 |顯示全部樓層

thanks   a lot!
回復

12下一頁