採收家中的葵花籽!

作者: 爬牆虎 發表于 2008-3-2 01:22:33
6864 65
忙了一個星期,精神壓力很大,真的很累。

睡不好,星期六還是一早起來。見露台有麻雀啄食向日葵,便醒覺原來已是收葵花籽的時候。

收葵花籽是件樂事,雖然很花時間,但偶爾做些不須用腦的事情,感覺很好。

由種籽開始,培苗、成長、開花、授粉、到現在採收,都只是大概四個月時間。Cestbaga提供的20粒種籽,今天變成上千粒,回報的確不俗!

與各位分享家中向日葵的成長日誌。

由種籽開始
new seedlings.jpg
兩個月已經開花,95%發芽率,真好!
sunflower 2.jpg
好快已經吸引了很多小蜜蜂幫手。但可能已經踏入冬天,漸漸失去小蜜蜂的踪影。
little bee 1.jpg
又過了一段日子,發現花芯內已有葵花籽的雛型。
今天,終於忍不了,要收成啦,有20個向日葵花芯!
sunflower 7.jpg
要收種籽,首先要去除旁邊的花瓣
sunflower 6.jpg
其實葵花籽都緊緊粘在花芯內,採收時比想像中困難一點。
sunflower 5.jpg
好不容易,才收了這一小樽葵花籽(原本以為多一點)
vase 1.jpg
很有成功感!要替葵花籽拍些portrait
但用變焦鏡效果不太理想,影像有一點變型。
vase zoom lens.jpg
還是用50mm定焦鏡好一點,影像真實得多。
vase 50mm.jpg
葵花籽小姐的側面亦十分好看。
vase 2.jpg
再來一個高抄。
sunflower 8.jpg
向日葵實在太美。

豔豔 發表於 2008-3-2 01:33:06 |顯示全部樓層
  謝謝你既分享.... 第三張相...的確"妙"....

我之前種既小小向日葵既葵花籽回報係 "0"....
今個夏天我要努力喇...
回復

crabcrab 發表於 2008-3-2 01:56:28 |顯示全部樓層
大豐收哦
回復

gtrnismo 發表於 2008-3-2 01:57:07 |顯示全部樓層

又比你個印吸住左

真系好吸引的吸印

尾3﹐4如果少D noise就好正了
回復

爬牆虎 發表於 2008-3-2 09:46:19 |顯示全部樓層
原帖由 豔豔 於 2008-3-2 01:33 發表
  謝謝你既分享.... 第三張相...的確"妙"....

我之前種既小小向日葵既葵花籽回報係 "0"....
今個夏天我要努力喇...

多謝豔豔! 大自然就係咁靘!
比係好多人工既野靚好多。
你今年都要係天台種多d,收多d呀,收葵花籽的滿足感不亞於開花!
回復

爬牆虎 發表於 2008-3-2 09:47:32 |顯示全部樓層
原帖由 crabcrab 於 2008-3-2 01:56 發表
大豐收哦

多種多收,我依家又開始咗新的一batch,但係不同品種的。
回復

爬牆虎 發表於 2008-3-2 09:53:48 |顯示全部樓層
原帖由 gtrnismo 於 2008-3-2 01:57 發表
真系好吸引的吸印

尾3﹐4如果少D noise就好正了

d圖章好易整架!
以前試過俾人偷圖,所以依家做番的野,冇咁易比人盜用。

大佬,你指既noise,係background太多野嗎? 定係指雜訊?願聞其詳。
回復

ハマナス 發表於 2008-3-2 10:04:37 |顯示全部樓層
恭喜你大豐收
個圖章點整架, 我都想整
回復

crabcrab 發表於 2008-3-2 11:00:17 |顯示全部樓層
原帖由 ハマナス 於 2008-3-2 10:04 發表
恭喜你大豐收

係 Photoshop 幅相度整一個 layer
o係呢一個 layer 做個 logo , 然後 opacity -% 就要幾透明都得,
之後其他相拉個 layer 過去就可以啦~
回復

crabcrab 發表於 2008-3-2 11:06:19 |顯示全部樓層
原帖由 crabcrab 於 2008-3-2 11:00 發表

係 Photoshop 幅相度整一個 layer
o係呢一個 layer 做個 logo , 然後 opacity -% 就要幾透明都得,
之後其他相拉個 layer 過去就可以啦~

當然如果你學識整 action, 咁 batch 做晒 resize 加 logo 就乜都按一下攪掂啦
回復

ハマナス 發表於 2008-3-2 12:45:47 |顯示全部樓層
我冇Photoshop
回復

yue 發表於 2008-3-2 19:18:19 |顯示全部樓層
原帖由 爬牆虎 於 2008-3-2 01:22 發表
忙了一個星期,精神壓力很大,真的很累。

睡不好,星期六還是一早起來。見露台有麻雀啄食向日葵,便醒覺原來已是收葵花籽的時候。
收葵花籽是件樂事,雖然很花時間,但偶爾做些不須用腦的事情,感覺很好。

由種籽開始,培苗、成長 ...

Today I visit your page again. I am a new user.
SUNFLOWERS 向日葵 are magic. They are magic from GOD. They always bring happiness to people.
They add colour to the people life.
I love all sunflowers !
Your sunflowers are so beautiful. I know that you should love your sunfowers so much.
GOOD JOB !
YUE
回復

爬牆虎 發表於 2008-3-2 23:12:05 |顯示全部樓層
原帖由 ハマナス 於 2008-3-2 10:04 發表
恭喜你大豐收

網上有d website 係可以整圖章架,你可以搵搵。
我係photoshop執完相後會將佢地by batch resize 同加圖章。
回復

藍天使 發表於 2008-3-2 23:12:29 |顯示全部樓層
大豐收bor, 依家新種既係咩野品種呢?
回復

爬牆虎 發表於 2008-3-2 23:16:02 |顯示全部樓層
原帖由 yue 於 2008-3-2 19:18 發表

Today I visit your page again. I am a new user.
SUNFLOWERS 向日葵 are magic. They are magic from GOD. They always bring happiness to people.
They add colour to the people life ...

Agree!  I love them a lot, and will keep on planting them in my balcony to bring colours to neighbourhood.
Many thanks for viewing again.
回復

爬牆虎 發表於 2008-3-2 23:18:11 |顯示全部樓層
原帖由 藍天使 於 2008-3-2 23:12 發表
大豐收bor, 依家新種既係咩野品種呢?

之前種鬼佬野,呢水開始種土炮!
你咁多地方,畢如種番一百幾十棵啦,我有種籽架!
回復

爬牆虎 發表於 2008-3-2 23:18:58 |顯示全部樓層
原帖由 crabcrab 於 2008-3-2 11:06 發表

當然如果你學識整 action, 咁 batch 做晒 resize 加 logo 就乜都按一下攪掂啦

你真係一個photoshop高手黎噃
回復

carolc 發表於 2008-3-3 00:00:06 |顯示全部樓層

回復 1# 的帖子

好一個有關生命既 cycle
以前養倉鼠仔, 佢既最愛
回復

arp 發表於 2008-3-3 10:22:59 |顯示全部樓層
.....
回復

藍天使 發表於 2008-3-3 15:17:33 |顯示全部樓層
原帖由 爬牆虎 於 2008-3-2 23:18 發表

之前種鬼佬野,呢水開始種土炮!
你咁多地方,畢如種番一百幾十棵啦,我有種籽架!

我可以用既地方好有限, 好易比人投訴架.
回復

1234下一頁