爬牆虎的草莓

作者: 爬牆虎 發表于 2009-1-25 10:21:28
5813 21

去年十月份下的草莓小苗及種子,依家慢慢開始有得食。
總共種了18棵,少了一點,亦有點後悔。但無計,草莓生長緩慢,唯有出年再黎過。
個人希望出年種100棵以上。皆因有機草莓,送禮自用都咁好。

依家暫時只有3棵有fruit,其他仲係生長階段,所以產量低d,希望遲d有改善...
收成資料
一月份第一個星期  1粒
一月份第二個星期  1粒
一月份第三個星期  6粒

近照
strawberry flower.jpg
strawberry flower 2.jpg
strawberry 3.jpg
strawberry 2.jpg
新仔 發表於 2009-1-25 10:47:01 |顯示全部樓層
爬牆虎你的草莓好靚好靚呀!

羨慕死我喇!
回復

BanbieChan 發表於 2009-1-25 11:00:28 |顯示全部樓層
恭喜呀好成功

係我嘅

回復

gtrnismo 發表於 2009-1-25 11:04:48 |顯示全部樓層
"送禮自用都咁好"

請問你果D係咩種尼呢? 有無下年種多D其他品種呢?

你D相好靚仔, 可以做產品包裝
回復

ipodbaby_123 發表於 2009-1-25 12:21:14 |顯示全部樓層
可唔可以講下下種籽之前D泥要落D什麼肥料?可以詳細講下分量,步驟同埋其後長成後施肥既頻密度嗎?
因為我係唔識有機種植,所以想攞多D資料,同埋想問下係咪大部份植乜都可以用你既方法培植?
回復

爬牆虎 發表於 2009-1-25 13:25:38 |顯示全部樓層
爬牆虎你的草莓好靚好靚呀!

羨慕死我喇!
新仔 發表於 2009-1-25 10:47

唔好咁客氣,你地種得仲好啦。
我係田種,係會粗d,你見d葉都冇咁靚...
回復

草民 發表於 2009-1-25 13:42:15 |顯示全部樓層
唔好咁客氣,你地種我仲好啦。
我係田種,係會粗d,你見d葉都冇咁靚...
爬牆虎 發表於 2009-1-25 13:25

田種係唔同D,肥嘟嘟,種得好靚,下年要增加產量,派街坊
呢個時節"你"都好紅喎,D葉。
回復

爬牆虎 發表於 2009-1-25 13:47:46 |顯示全部樓層
http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(41).gif恭喜呀好成功http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(70).gif

http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monk ...
BanbieChan 發表於 2009-1-25 11:00

Banbie你果盤都好大噃,相信起碼收到幾十粒。
回復

爬牆虎 發表於 2009-1-25 14:12:40 |顯示全部樓層
"送禮自用都咁好"

請問你果D係咩種尼呢? 有無下年種多D其他品種呢?

你D相好靚仔, 可以做產品包裝
gtrnismo 發表於 2009-1-25 11:04

大哥,有冇好介紹呀?
自問係種草莓新手,未認真研究。
但就覺得都幾抵種。

我現時18棵裡面,分兩種。一種係北方品種,小苗由園主提供,亦即現時見到果實既品種。
雖然果不算很大,但香味同味道均很好,值得再種。我亦打算係季尾再留番佢既子蔓分株,年尾再接再厲。

而另一隻品種係好易買到既Yates澳州野生種。一包得好少種籽,起哂成包只得十棵左右。依家仲係生長階段,希望過多幾個禮拜可以開花結果。

d相係用新買既100mm marco影既。d色同resolution都不俗。
回復

爬牆虎 發表於 2009-1-25 14:18:02 |顯示全部樓層
田種係唔同D,肥嘟嘟,種得好靚,下年要增加產量,派街坊
呢個時節"你"都好紅喎,D葉。
草民 發表於 2009-1-25 13:42

唔好玩我啦,草民兄,打錯字啫。
如果你大駕光臨,點都要俾d好野招呼吓你...
回復

爬牆虎 發表於 2009-1-25 14:27:28 |顯示全部樓層
可唔可以講下下種籽之前D泥要落D什麼肥料?可以詳細講下分量,步驟同埋其後長成後施肥既頻密度嗎?
因為我係唔識有機種植,所以想攞多D資料,同埋想問下係咪大部份植乜都可以用你既方法培植? ...
ipodbaby_123 發表於 2009-1-25 12:21

我今次係用澳州既有機肥料做基肥,叫 Yates organic lifter。
分量方面我都係比較隨意,一棵100g左右。
用呢隻肥料既原因,係因為佢有較高既磷鉀,比較種植適合瓜果。

所有種植其實都大同小異,只係方法上有點微調,以適合唔同品種既需要。我係種植方面都只係玩票性質,好粗吓...
回復

kelvinkou 發表於 2009-1-25 15:01:24 |顯示全部樓層
好紅好靚! 羡慕你囉~ XD
回復

BanbieChan 發表於 2009-1-25 15:33:32 |顯示全部樓層
Banbie你果盤都好大噃,相信起碼收到幾十粒。
爬牆虎 發表於 2009-1-25 13:47

真係幾大盤架

回復

ioksw 發表於 2009-1-25 16:16:46 |顯示全部樓層
得個
回復

熏衣草 發表於 2009-1-26 00:06:15 |顯示全部樓層
你d草莓好靚呀.我d草莓就唔靚,而且有好都唔出芽.
回復

爬牆虎 發表於 2009-1-26 09:17:27 |顯示全部樓層

我估Banbie你個盤起碼有4-5棵...
回復

爬牆虎 發表於 2009-1-26 09:19:29 |顯示全部樓層
好紅好靚! 羡慕你囉~ XD
kelvinkou 發表於 2009-1-25 15:01

大家一齊努力啦!
話時話,依家d草莓比起早年真係平咗好多。
可能因為係內地大量種植既原固。
回復

爬牆虎 發表於 2009-1-26 10:12:02 |顯示全部樓層
得個恨字
ioksw 發表於 2009-1-25 16:16

唔洗恨..
你都種得好好,祝大家新年進步,草莓豐收!
回復

爬牆虎 發表於 2009-1-26 10:13:01 |顯示全部樓層
你d草莓好靚呀.我d草莓就唔靚,而且有好都唔出芽.
熏衣草 發表於 2009-1-26 00:06

呀? 有冇相睇吓,大家可以研究吓
回復

happyssunny 發表於 2009-1-27 19:04:36 |顯示全部樓層
我d 草莓就死死下咁...
昨天同佢換盆...試下佢會唔會開心d... d 果果都好超細粒... @@
你果d 好靚...甜嗎 :d
在hk buy Yates organic lifter, 請問貴不貴r?
回復

12下一頁