MirMir的天台種植小樂園 (大塊田updated@10062012)

作者: mirry 發表于 2011-3-14 19:35:08
120635 1774
Springonions 發表於 2011-9-15 22:17:48 |顯示全部樓層
mirry 發表於 2011-9-14 23:54
落左磷肥之後, 迷椒爆椒呀~~~~一棵迷椒就有廿隻椒呀~~~

請問你用什麼磷肥, 骨粉?
回復

Springonions 發表於 2011-9-15 22:42:31 |顯示全部樓層
落左磷肥之後, 迷椒爆椒呀~~~~一棵迷椒就有廿隻椒呀~~~

係化肥?
回復

Springonions 發表於 2011-9-15 23:43:46 |顯示全部樓層

我都咁諗。office有盆甜椒用有機肥,但好多蚊之蟲蟲,我宜家都諗緊轉用化肥。心大心細。
回復

Springonions 發表於 2011-9-16 00:00:14 |顯示全部樓層

Mirry,棵椒大約8﹣10吋,咁算大或細呀?好像有兩個bb花冧。

zoe,我都用緊10吋盆。個窗台好大,仲有大把位,所以我先至唔捨得。
回復

mirry 發表於 2011-9-16 00:01:26 |顯示全部樓層
多謝雞仔DADDY既手信~~~好驚喜

因為今日要返學, 焗左佢係個罐成日, 返到黎拿拿聲同佢落盆~~

回復

呀雞老豆 發表於 2011-9-16 00:03:44 |顯示全部樓層
mirry 發表於 2011-9-16 00:01
多謝雞仔DADDY既手信~~~好驚喜  

我唔種喇,聽日仲有一個人會收到

哪...你地種得好好地,有收成時再分比其他人

我邊種到咁多野丫,你地種比我睇都係一樣啫  

mirry  係唔係種成年都係得一個呢.........
==================
我見菠蘿園果D菠蘿仔,一棵有兩三隻架

zoeyuhk  你真係好鬼好人~~~ <---- x2 , 攪到我地鬼咁唔好意思啊~~
===============================
覺得唔好意思就星期六買支旗啦,呢個世界有人鍾意分享,亦有人須要人地分享比佢

babycherry  嗚................... 感動到我呢..................! 我係咁索佢呀, 好清香! 錫哂你地呀!!!!! ^*^
===========================================
zoe尋日話要食咗個菠蘿仔,結果今日就唔見咗人喇
回復

mirry 發表於 2011-9-17 08:56:20 |顯示全部樓層

係10蚊買既液肥, 一定唔係有機野, 大家唔洗問我~~~

NPK 既比例係6:10:5

尋日都有去陳平記研究下佢d液肥, 但種類太多, 要慢慢睇下先~

回復

mirry 發表於 2011-9-18 18:37:37 |顯示全部樓層
在微風下務農, 仍然出左一身汗~~~

用哂成個洗衣粉桶既泥, 先種左一盆蒜頭, 一盆圓形紅蘿蔔同一盆圓形白蘿蔔, 希望順順利利發芽啦~~~

順帶睇睇其他植物~~

韭菜剪完冇耐, 又生到好長啦~~~

太陽花, 近底D葉桔哂, 俾我剪左, 本來想同佢地換個大D既盆, 但冇泥~~

回復

mirry 發表於 2011-9-18 18:42:29 |顯示全部樓層
又睇下d椒~~~

早前俾蚜蟲襲擊俾我剪哂d葉既甜椒, 而家又有d起色啦~~~

黃椒~~~~結左第一個果啦~~~

bunbun分享俾我既紅綠甜椒都結果啦~~

迷椒一號~~上次收哂d椒, 而家又有啦, 仲比上次更似椒tim~~

迷椒二號~~~ 有成廿幾隻椒, 好心急等佢轉色~~

回復

gor 發表於 2011-9-18 20:51:05 |顯示全部樓層
請問樓主係用o的乜泥??好似科學泥???
回復

mirry 發表於 2011-9-18 21:54:58 |顯示全部樓層

我第一次種花, 太陽花要俾d咩肥????

係唔係要買d花肥????????

同埋, 你地話要唔要分盆呀????
回復

呀雞老豆 發表於 2011-9-18 22:15:08 |顯示全部樓層
mirry 發表於 2011-9-18 21:54
我第一次種花, 太陽花要俾d咩肥????

係唔係要買d花肥????????

睇個樣,都差不多架喇,仲換乜鬼盆丫

我用淘寶一支支倒插落泥果D液肥咋!!!

mirry  我今日去10蚊店, D 花肥10蚊/盒有12支!!!!!!!!! 但我都係冇買到!!! 上次你想要既肥返左貨啦, 你有冇買呀??
==================================================
我好慳架,依家有幾桶堆肥,有排都唔駛買肥料住
回復

蕃薯mo 發表於 2011-9-24 00:28:26 |顯示全部樓層

mirry,
想請問秋葵要唔要授粉呀!

hemspeed: 唔該晒你呀!
回復

mirry 發表於 2011-9-24 23:56:12 |顯示全部樓層
第2次發蘿蔔苗, 今次覺得好成功呀!!!!

呢個筲箕係3蚊店買, 3蚊雞, 好好用!!!!

你地睇, 長得幾高, 天日就食左佢啦~~~

今次我冇墊紙係底, 等D根生哂出黎, 天日一野係箕底剪左佢就得~~~

回復

mirry 發表於 2011-9-25 00:40:06 |顯示全部樓層
隻椒真係靚到呢~~~~~~

仲有一隻靚野~~~~~

太陽花~~~呢個係唔係花lum呢????

回復

mirry 發表於 2011-9-25 00:43:40 |顯示全部樓層

同一個蒜頭落左4粒, 點解得一粒發到......

我今日去買蔥, 賣菜既姐姐話, d 蔥就咁cut 落黎係種唔返既, 一定要四買蔥頭黎種......

但我今日要用蔥, 所以都冇聽佢講, 唔知種唔種到既呢~~

幾棵蔥, 盛惠2大蚊~~~

zoe~~ 有架, 超長添呀; 不過而家只有白蔥, 冇紅蔥, 我mama 話係半年白半年紅咁, 要遲d先會有~~
回復

mirry 發表於 2011-9-25 00:50:28 |顯示全部樓層

我第一次種太陽花咋, 點留種子架???? 要教定我呀~~~

亞mo, 我又冇做咩特別野wor, 我覺得可能係唔墊紙會好d~

由得朵花開到謝晒, 花中間會出黑子種子架  發表於 2011-9-25 00:51
回復

mirry 發表於 2011-9-25 18:24:50 |顯示全部樓層

話說尋日去買蔥, 蔥頭就俾我種左落盆, 咁D蔥呢?????

就係整左香蔥雞片啦~~~~希望下次整, D蔥會係我自己種架啦~~

入爐啦~~~~~

14個鐘之後~~~~~

有2大盒呀~~~~ 仲好香蔥味添呀~~~

係呀, 狗狗既零食, 果部係風乾機~~~

一定好香。我諗人吃狗吃都得呱 :D 個咩爐呢㗎?好得意。  發表於 2011-9-25 20:59
係咪dog food黎架? 好似豬肉乾呀好想食  發表於 2011-9-25 19:04
回復

mirry 發表於 2011-9-25 20:06:42 |顯示全部樓層
今日收左D蘿蔔苗啦~~~~~~

清哂D種子殼清到我手都軟~~~~~

都有幾多呀~~~~

即刻落黎煮埋佢~~~~

蘿蔔苗煮雞肝, 丁丁茶茶KIKI 今晚既晚餐~~~~

嘩...佢地成日都有好野食喎~  發表於 2011-9-25 21:09
回復

mirry 發表於 2011-10-5 15:08:02 |顯示全部樓層

閉關假期正式開始, 星期六要考試, 呢幾日day off 係屋企溫書, 連媽媽都俾我送左去亞哥屋企同bb住幾日

疊埋心水溫書前, update 下先~~~

白蔥已經成功開始生長中啦, 但d雀仔日日都黎抄佢個盆.....

望穿秋水, 4 粒蒜頭終於都齊齊整整啦~~~~

天氣涼左, 亞迷椰都生得好左, 但都係唔結球, 睇黎都係要種過棵先得~~

你地話, 呢d唔結球既, 係唔係都食得既呢?????

我嗰兩棵椰菜仔俾我殺左啦,種錯時間結球機會好低  發表於 2011-10-5 20:55
你就好喇~4粒蒜出芽~~  發表於 2011-10-5 15:28
回復