返回列表 發新帖

我的甜椒

作者: jky 發表于 2011-3-14 19:21:13
5394 32
melodyng 發表於 2011-3-17 13:09:04 |顯示全部樓層
回復 littlesister 的帖子

我冇風乾
就咁就放上D泥到
回復

ice_moon226 發表於 2011-3-18 00:01:44 |顯示全部樓層
唔算太難, 連我都種到一隻架, 你實得架, 不過唔知點解, 收左一隻後就C左.
回復

pianist_iris 發表於 2011-3-18 23:52:18 |顯示全部樓層
amethysttsang 發表於 2011-3-17 12:58
回復 jky 的帖子

唔知唔同色既椒開d花係咪都係白色架呢~~

Amethysttsang,再次多謝你d 椒椒!

我都係咁做呀!我早排分開左佢地之後,真係生得好快,有lum 了!
不過唔知要等幾耐先有椒食呢!
(其實會唔會唔關事... 只不過係春天到所以生得快 )
回復

amethysttsang 發表於 2011-3-19 01:05:58 |顯示全部樓層
回復 pianist_iris 的帖子

其實上一期(12月左右)我棵椒都有開花結果~~但係唔知點解爛鬼左~~
我塊田有五六種椒~~希望收田前每樣有一隻就好了~~
回復

jky 發表於 2011-3-24 01:20:21 |顯示全部樓層
可能因為去年天氣亂,上半年雨水多,年尾又太冷,夾唔啱你啲椒嘅開花結果期,至令花開花落啫。
其實我都種咗有三四十株,結果無比風雨打謝嘅有一半咗右,結到果嘅就只有十棵咗右,近日天你相對穏定,但陽光依然不太充足,睇嚟做農夫嘅,都係要睇天做人囉。
回復

jky 發表於 2011-4-8 17:47:02 |顯示全部樓層
變色中...

回復

jky 發表於 2011-4-16 20:52:59 |顯示全部樓層
沒怎樣特別施肥,只是用種植蔬果的泥土來種,隨後中段加些少一般種植蔬果的肥料而已, 依我經驗,只要天氣合適,正常給水份及陽光便可,不難種,試試吧,買隻你心儀的椒椒回來,吃吧用種子來種便可。
回復

jky 發表於 2011-4-16 13:35:31 |顯示全部樓層
仍在變色中,最後唔知係咩色呢?

回復

bunbun05 發表於 2011-4-16 17:13:21 |顯示全部樓層
變色啦!!!!

我想問你拖咩肥? 睇完你個分享, 好有衝動去種
回復

little_st 發表於 2011-4-16 23:48:52 |顯示全部樓層
我係用食完的籽來種,有果出,但我明明是青椒,但現在綠變紅,點解呢?
回復

jky 發表於 2011-4-17 10:06:55 |顯示全部樓層
little_st 發表於 2011-4-16 23:48
我係用食完的籽來種,有果出,但我明明是青椒,但現在綠變紅,點解呢?

事原甜椒果實採收食用時期極廣。大致上可
分為 4 個時期:
(1) 未熟期
果實及種子尚未完全充分肥大。此一時 期大多數品種全果呈鮮綠色,果皮嫩,此時 期之後半期即可供收穫食用。
(2) 綠熟期 此一時期果實及種子充分生長肥大,形
態發育完整,果皮逐漸變硬,果呈暗綠色。
(3) 著色期
此一時期果皮葉綠素減少,番茄紅素形成,依品種特性之不同,具有紅、橙、黃、 褐等多種顏色。
(4) 完熟期
果皮葉綠素完全消失,呈完全著色果。
依市場需求及消費習慣之差異,採收時 期可做適當之選擇。如國人喜食青果而稱之 為青椒,適於熟食;歐美人士喜熟果宜生 食。

*你買回來吃的,相信是未熟期的果。

資料來自:
http://www.tnfd.gov.tw/upload/article/469.pdf
回復

jky 發表於 2011-4-28 21:37:23 |顯示全部樓層

第一次收成四隻,成桌上佳餚!因為係樹上熟,味道甜美,無咗青椒嘅青味,多咗重未食過嘅甜椒味,軟身滿口感,色彩就像蔬果中的三魰魚,超正!
回復

joelai 發表於 2011-4-29 08:41:31 |顯示全部樓層
見到合碟餸,即刻想種來食,HAHA
回復