我的甜椒

作者: jky 發表于 2011-3-14 19:21:13
5386 32
我的甜椒種植分享:

放在流動追日的晒衣架上

放在流動追日的晒衣架上

有此植在獨立盆中

有此植在獨立盆中

葉子柔弱易被吹歪

葉子柔弱易被吹歪

用街市的發泡盒種植

用街市的發泡盒種植

每株有1-3個果不等

每株有1-3個果不等

唔知叫甜椒或黃椒

唔知叫甜椒或黃椒
mirry 發表於 2011-3-14 19:27:33 |顯示全部樓層
唔係叫青椒????
回復

jky 發表於 2011-3-14 19:35:11 |顯示全部樓層
實情不太清楚,朋友話係黃椒,但到現在都係綠色,遲啲或會變色..... 確實不懂。
回復

jky 發表於 2011-3-16 12:03:35 |顯示全部樓層
ammonch 發表於 2011-3-16 09:18
好羨慕你棵椒椒,結左幾個果,我個棵只係不停開花落花咋

我也不太熟識,但你有沒有查查原因呢? 你對佢做過啲咩呢? 水太多? 泥太肥? 沒日照? 缺乏磷鉀肥?

我試在網上找尋資料,結果如下:
1/ 辣椒屬茄科植物,都是自花授粉的, 也就是說, 根本不需要人工授粉,也不需要借助昆蟲, 花朵本身的花柱在生長的過程就會去碰觸到花藥上的花粉;
2/ 只開花不結果, 通常都是花粉失效, 據說溫度過低或過高都不行;
3/ 所以播種期不正確,也會造成不良的結果果,8﹣9月或1﹣2月間播種最適合。
回復

aazz1234 發表於 2011-3-15 17:24:26 |顯示全部樓層
我都有種..........不過還很小!!!
回復

jky 發表於 2011-3-15 17:31:42 |顯示全部樓層
aazz1234 發表於 2011-3-15 17:24
我都有種..........不過還很小!!!

差唔多喇,我啲出了果都係呎零高,最重要係啲泥夠肥就可以。
我果啲就慘小小,事關未開花時,果輪成日落大雨,吹到半條命咁,後來天氣好啲,又被小昆蟲咬啲葉葉,仲驚佢地唔成果添,好彩最後都謝唔晒,有啲收成。
回復

ammonch 發表於 2011-3-16 09:18:26 |顯示全部樓層
好羨慕你棵椒椒,結左幾個果,我個棵只係不停開花落花咋
回復

11_ma 發表於 2011-3-15 21:25:00 |顯示全部樓層
hi 我新黎架! 你地好.......你地就好啦
....我好想種到青椒....不過,
唔知點解...那些種子一直都發唔到芽.
回復

raymondjp 發表於 2011-3-15 23:42:29 |顯示全部樓層
我都一樣.....我都丟左幾次種子....
回復

jky 發表於 2011-3-16 00:02:21 |顯示全部樓層
我唸,你地試吓檢討吓發芽嘅過程,睇吓做錯咗啲咩事...
"...甜椒喜好溫暖氣候,發芽適溫 25~30 °C,溫度愈低發芽愈慢。但低於 10 °C或高 於 35 °C則不易發芽,一般在恆溫條件下發 芽整齊。"

資料來自:
http://www.tnfd.gov.tw/upload/article/469.pdf
回復

jky 發表於 2011-3-16 02:31:34 |顯示全部樓層
amethysttsang 發表於 2011-3-16 01:19
原來咁細棵就結果拿~~仲有幾隻添~~
種甜椒好過種蕃茄啊~~蕃茄5蚊5個~~甜椒7蚊得3隻~~~
你有冇影埋開花d ...

街市行程你都講埋我知,不過唔講真係唔知,事關少去街市。

聽你咁講,似乎真係"種椒"易過"種茄"播...  花期我無影過相,事關果輪成日落雨,落到無晒心機,以為佢地謝晒添,誰不知佢地都有一定強度,捱過果輪雨季,若果嚟緊仲有機會有花,影返啲先,不過似乎花期已過,都幾難。印像中啲花好似幾細朶吓,所以唔太吸引我去影相...
回復

amethysttsang 發表於 2011-3-16 01:19:53 |顯示全部樓層
原來咁細棵就結果拿~~仲有幾隻添~~
種甜椒好過種蕃茄啊~~蕃茄5蚊5個~~甜椒7蚊得3隻~~~
你有冇影埋開花d相呀~~我覺得d花都幾靚~~
回復

jky 發表於 2011-3-16 20:58:40 |顯示全部樓層
全面有用有關甜椒的資料找到了,存在這裏,以便大家分享:
http://www.tnfd.gov.tw/upload/article/469.pdf
回復

littlesister 發表於 2011-3-16 14:21:18 |顯示全部樓層
melodyng 發表於 2011-3-16 14:17
我都係用食完個隻甜樣核種
我浸了幾天水唔記得理佢
過了幾日係水到發了少少芽我先記得

請問駛唔駛風乾後才浸水呢? 還是可以立即浸水呢?
回復

melodyng 發表於 2011-3-16 14:17:23 |顯示全部樓層
我都係用食完個隻甜樣核種
我浸了幾天水唔記得理佢
過了幾日係水到發了少少芽我先記得
即刻將佢放落泥
唔知會生成點呢
回復

11_ma 發表於 2011-3-16 12:09:52 |顯示全部樓層
回復 jky 的帖子

我都知道條件是這樣.....不過, 我都唔知自己間屋既空溫係幾多
....係發芽既過程又需唔需要去哂太陽&早晚淋水呢?
回復

jky 發表於 2011-3-16 12:30:24 |顯示全部樓層
littlesister 發表於 2011-3-16 11:22
樓主你好, 請問你是用種子開始種還是用苗種呢? 在那裡可以買到呢? 如果吃完甜椒的"銀"來種又是否可以呢? th ...

我是用朋友給我的種子種的,朋友住在粉嶺區,有機會替你問問她在那裏買回來的。
至於,用吃完甜椒的銀來種,你可以試試,橫豎不用錢,長苗與否也很快有結果。
回復

jky 發表於 2011-3-16 12:40:24 |顯示全部樓層
11_ma 發表於 2011-3-16 12:09
回復 jky 的帖子

我都知道條件是這樣.....不過, 我都唔知自己間屋既空溫係幾多

以植物生態推算,一個潮濕恆溫嘅環境,絕大多數種子都會發芽,
並相信發芽初期,不需外間營養協助,種子內部就如雞蛋般,自給自足,只要求合適的環境:濕度與溫度。
亦即係話:太濕、太冷、太熱或不潔有細菌的土質都會影响其發芽生長。
回復

littlesister 發表於 2011-3-16 11:22:16 |顯示全部樓層
樓主你好, 請問你是用種子開始種還是用苗種呢? 在那裡可以買到呢? 如果吃完甜椒的"銀"來種又是否可以呢? thx~
回復

amethysttsang 發表於 2011-3-17 12:58:51 |顯示全部樓層
回復 jky 的帖子

唔知唔同色既椒開d花係咪都係白色架呢~~
我係田種緊十零棵甜椒~~仲開緊好多花啊~~ ~~~
之前將蕃茄同椒擺埋一齊種.....d椒生得好慢....之後聽媽咪話分開佢地...d椒就即刻開花結果!!!好神奇!!!
回復

12下一頁