返回列表 發新帖

撫今追昔

作者: george 發表于 2008-3-1 23:54:22
4929 33
lammadick 發表於 2008-3-3 16:50:32 |顯示全部樓層
我地真係幸福...些少錢就可以有杯冰
回復

比得大帝 發表於 2008-3-3 17:09:43 |顯示全部樓層
香港以前經濟唔好, 生活自然困苦, 辛苦了這麼多年, 所以我有時都會放縱一下自己, 亂咁買嘢.
回復

貓貓 發表於 2008-3-3 19:38:49 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-3-3 17:09 發表
香港以前經濟唔好, 生活自然困苦, 辛苦了這麼多年, 所以我有時都會放縱一下自己, 亂咁買嘢.

『放縱』就不如『放種』,放多 d 時間種多 d 花花!
回復

比得大帝 發表於 2008-3-3 20:50:06 |顯示全部樓層
其實種紫蘿蘭對我來說也是放緃自己, 一個星期只有一日多在香港, 跟本就冇資格種花, 只有靠睇吓佢地幾個鐘, 平時就要靠個MAID.  佢又越嚟越冇心機, 今日同佢講咗每日最少要花一個鐘去CHECK吓D花夠唔夠水, 再有花乾死就炒咗佢.
回復

貓貓 發表於 2008-3-3 23:04:44 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-3-3 20:50 發表
其實種紫蘿蘭對我來說也是放緃自己, 一個星期只有一日多在香港, 跟本就冇資格種花, 只有靠睇吓佢地幾個鐘, 平時就要靠個MAID.  佢又越嚟越冇心機, 今日同佢講咗每日最少要花一個鐘去CHECK吓D花夠唔夠水, 再有花乾死 ...

佢地(maid)真係靠唔住!教左好多次邊隻草多水,邊隻花少水,一 d 都唔上心。

試過澆水淨係澆大盆個 d ,因為用花灑頭方便,要用水壼澆水個 d 全部唔澆,細盆苗仔同花差 d 死晒。今日先救番盆香茅,乾到謝晒!

早兩年去工幹一個月,返到屋企死左一半花,最心愛的蔓陀蘿都死埋

而家我都唔放心俾佢地打理,唯有每日自己睇實 d 花。

唔好意思,見你講開,我又 『呻』兩句!!
回復

george 發表於 2008-3-3 23:05:46 |顯示全部樓層
貓貓,
講開蔓陀蘿,
係咪即係紫色花但有毒o個D ?
回復

貓貓 發表於 2008-3-4 12:07:48 |顯示全部樓層
我那株蔓陀蘿是白花單瓣向下垂的品種。

吃下蔓陀蘿的花,葉或種子,含有 atropine 成份,最嚴重會導致心臟麻痺而死亡。

回復

Monse 發表於 2008-5-26 03:12:34 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-3-3 15:39 發表
你知唔知點解以前嘅茶餐廳叫做冰室吖?  咪因為有冰凍飲品供應囉.

印象中冰室和茶餐廳是不同的, 以前的冰室只有飲品和面包多士, 後期的才見有通粉, 飯 等供應, 那時才開始有茶餐廳這個名.

點解我咁清楚?
1. 我年紀 ...

( 那時8歲, 在冰室負責打雜 ) 唔係真架係咪吖,你是冰室太子爺咋係麻?
回復

george 發表於 2008-5-26 05:36:09 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2008-5-26 03:12 發表

( 那時8歲, 在冰室負責打雜 ) 唔係真架係咪吖,你是冰室太子爺咋係麻?

Monse 做乜挖返呢個帖上黎
回復

Monse 發表於 2008-5-26 13:00:53 |顯示全部樓層
原帖由 george 於 2008-5-26 05:36 發表

Monse 做乜挖返呢個帖上黎

昨晚周圍逛逛睇到這個貼 發現左一些不可思議的( 那時8歲, 在冰室負責打雜 ),問呀比得係咪真有其事啫,同埋以前物無保護兒童法例既咩。
回復

比得大帝 發表於 2008-5-26 15:58:17 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2008-5-26 13:00 發表

昨晚周圍逛逛睇到這個貼 發現左一些不可思議的( 那時8歲, 在冰室負責打雜 ),問呀比得係咪真有其事啫,同埋以前物無保護兒童法例既咩。

你真係講嘢, 幾十年前你同人講保護兒童法例, 冇人知你講乜嘢, 有嘢做才有飯食, 就係保護,

又唔怕講埋個故仔你聽吖

有次送一杯奶茶外賣去隔離街的三樓,  果時d舊樓條樓梯由地下到三樓一條打直上, 冇轉彎的, 當時係夏天, 街上好光, 但一入樓梯就真的完全看不見東西, 當時好驚, 但也没法, 只好一步一步按住樓梯行上去, 點知行到二樓, 突然有狗吠, (註1), 於是馬上狂奔落樓, 那杯奶茶當然連杯打爛了, 當時怕得要死, 又不敢回餐廳, 哭著的回家, 想找個杯沖番杯奶茶到頂數, (註2)屋企人問都唔敢講, 只懂大喊, 阿媽只好帶著我回餐廳, 我以為會俾個老闆打一餐, 點知個老闆原來係鬼咁好人, 重記得佢叫旺叔, 沖過一杯叫我再送去, 原來個客人已打電話到餐廳知道發生什麼事, 再去時, 條樓梯著晒灯, 隻衰狗已經可能俾人收埋咗, 入到屋, d人見我咁細個, 猛咁問我有冇嚇親, 果時一杯奶茶4毫子, 佢俾咗一話蚊唔洗找.

果時生活係好困苦, 但好有人情味.

(註1), 我係好怕好怕狗的, 一見到狗就成個人震晒, 人地話見到狗唔好理就得嫁嘞, 但有時d衰狗好似知我怕佢, 唔去第二個度, 就係鐘意走埋我度, 試過幾次俾狗追到發狂大叫

(註2), 依家想番轉頭好搞嘢, 當時個心以為用家中的普耳茶, 加細妹飲的奶粉同加d沙糖去頂當, 你話如果真係整咗杯咁嘅嘢去俾人, 唔知會點?
回復

比得大帝 發表於 2008-5-26 16:06:56 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2008-5-26 03:12 發表

我都好想, 不過冇咁嘅命啫.

以前香港的苦困程度, 是你們理解不來的.
回復

Potie 發表於 2008-5-29 00:20:40 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-3-3 20:50 發表
其實種紫蘿蘭對我來說也是放緃自己, 一個星期只有一日多在香港, 跟本就冇資格種花, 只有靠睇吓佢地幾個鐘, 平時就要靠個MAID.  佢又越嚟越冇心機, 今日同佢講咗每日最少要花一個鐘去CHECK吓D花夠唔夠水, 再有花乾死 ...

Peter,

其實你份maid job 吾錯, 可以對住咁多靚花...
回復

cck07123 發表於 2008-5-30 15:25:32 |顯示全部樓層
係呀,近住 "長龍"灣

原帖由 candyafr 於 2008-3-2 11:26 發表
土瓜灣都有一間類似風味的白x冰室
回復