返回列表 發新帖

房中的水培系統

作者: calebwong 發表于 2011-3-5 16:05:00
7395 51
calebwong 發表於 2011-3-8 12:00:55 |顯示全部樓層
因為一般水培系統對水質要求較高,否則會積聚病毒,容易令植物集體染病.
我之前都只是接觸水培蔬菜,對水培香草無咩經驗,不過如果以薄荷計,因較粗生,就算唔用"水培系統",就咁插水種都無問題....
再加上從相中睇,大部薄荷係就係生得高,不過植株太幼同埋好似無分枝,這已經顯示生長得不好(這不關病毒的問題)

因為有養開水草同水晶蝦,水質要求都比水培高,只要缸入面ge水晶蝦未死,代表水質差極都有限。
相入面ge薄荷沿住窗框生長ge葉其實都好大塊同深綠色,唔會比泥種差。
至於疏菜表現係點,而家仲未o係育苗階段,會陸續post 出黎,到時可以再定奪

水培蟲害應該比用泥少好多~~~

我個d ...1個月都無乜生長過,1係陽光問題 、1係養份問題 ...咁羅.....

不過近排忙緊玩海水缸,無理水培菜~~kakaaa

明白,我暫時都係玩水草造景、水晶蝦同水培,海水太難玩,不過d色真係好吸引
回復

owlcyr 發表於 2011-3-8 09:57:50 |顯示全部樓層
回復 calebwong 的帖子

因為一般水培系統對水質要求較高,否則會積聚病毒,容易令植物集體染病.
我之前都只是接觸水培蔬菜,對水培香草無咩經驗,不過如果以薄荷計,因較粗生,就算唔用"水培系統",就咁插水種都無問題....
再加上從相中睇,大部薄荷係就係生得高,不過植株太幼同埋好似無分枝,這已經顯示生長得不好(這不關病毒的問題)
回復

dickymx5 發表於 2011-3-8 10:00:03 |顯示全部樓層
水培蟲害應該比用泥少好多~~~

我個d ...1個月都無乜生長過,1係陽光問題 、1係養份問題 ...咁羅.....

不過近排忙緊玩海水缸,無理水培菜~~kakaaa
回復

peggykyw 發表於 2011-3-8 08:03:27 |顯示全部樓層
起睡房養植物?
植物晚間會吸收氧氣---->釋放二氧化炭喎!
回復

calebwong 發表於 2011-3-8 08:44:49 |顯示全部樓層
期待之後種出黎既成果

我會陸續post d 成果出黎架la,咁你個水培系統d生菜最後點呀?

會唔僧瞓瞓下有虫虫趺落黎架0.0

以前都係用個一尺魚缸上面做水培,幾個月都未試過咁ge情況,haha

起睡房養植物?
植物晚間會吸收氧氣---->釋放二氧化炭喎!

好少問題架姐,保持房內空氣流通就冇問題,相比起果少少二氧化碳,屋企入面ge建築物料釋放ge有毒物質先攞命,植物可以除甲醛、三氯甲苯、氨、甲苯等有機化合物,效維護室內空氣品質。

回復

owlcyr 發表於 2011-3-9 09:45:51 |顯示全部樓層

有幸參與o者,同埋我唔係落手落腳做,起碼你係落手落腳,唔係咁多人會花心力同時間,仲有錢去整,不過過見你有玩水草同蝦,就知你有心機(我缸草而家粗放中.....)

初期投資係好大o架(無計,因為有o的地方,如singapore咁,無地,唯有用呢個方法去種),要控制同fine tune o既o野比較多,其實最難係營養液o既問題,一般植物需要16種原素,o係泥入面,有好多o野(細菌,微生物等)一齊去幫手做o野,但係一到水培,所有o野都要自己攪.如果買現成乜都有的營養液,貴到爆燈.......

所以,暫時水培我見都係種短期蔬果為主,花都好似有o既

同埋我個人都係推崇有機耕種,認為都係落泥種比較好,較為天然,不過自己o係田種,反而盤種(你見我post出來果o的花就知...)o既經驗比起呢度其他版友少好多好多....
所以上o黎交流下,乘機偷下師~
回復

calebwong 發表於 2011-3-9 09:55:02 |顯示全部樓層
owlcyr 發表於 2011-3-9 09:45

有幸參與o者,同埋我唔係落手落腳做,起碼你係落手落腳,唔係咁多人會花心力同時間,仲 ...

我都想o係田種,可惜香港ge地貴到離譜,住得偏僻係平,但如果有小朋友,送佢地番學都攞命。
住村屋連天台/花園可能係種意園藝同埋方便ge最好選擇,不過天台玻璃屋又犯法,如果唔係可以效法以下網頁位人兄咁:
小型水培中,我諗佢都算最大型,差唔多成個半個大半個天台面積,勁﹗
http://www.youtube.com/watch?v=CGOIL7g9zV4
回復

owlcyr 發表於 2011-3-9 10:00:14 |顯示全部樓層
去租田玩下lor,唔一定要住得偏僻o既,哈哈
回復

calebwong 發表於 2011-3-9 10:14:38 |顯示全部樓層
owlcyr 發表於 2011-3-9 10:00
去租田玩下lor,唔一定要住得偏僻o既,哈哈

遲d可能會試下,不過聽人講都好似幾難租

育苗中,彩葉生菜,羽衣甘藍,木耳菜,通菜,芫荽子

水培系統

水培系統

彩葉生菜發芽la

水培系統

水培系統

彩葉生菜生長中

水培系統

水培系統

水培ge士多啤梨都開始成熟
回復

cowcowpop 發表於 2011-4-7 22:42:30 |顯示全部樓層
calebwong 發表於 2011-3-5 16:05
最近買左個四層式管道式水培系統

How much?
How is the result?
Any photo?
回復

gracegarden 發表於 2011-4-8 15:13:00 |顯示全部樓層
有沒有花友靜止水培種野?
上網爬文找到資料:
在住家的陽台、天台都可以實行『靜止水培』。

http://hk.myblog.yahoo.com/jw!p2 ... ygb/article?mid=136

水培花卉營養液也需“餵”氧
http://www.to-u.hk/forum/viewtopic.php?f=23&t=8677
回復

calebwong 發表於 2011-4-9 14:08:44 |顯示全部樓層

好耐冇update過,係時候update下

種多左好多野,有d成功,有d失敗。
種左多太野,個架真係唔多穩陣,又使左d錢去宜家買個木架做承托……
唔知係唔係陽光唔夠(已經係全屋最光ge地方,o矣),d菜好似生極都唔大咁,
但d香草就生得幾好,可能要移個post去香草園……
而家種左ge香草有香茅、芫荽、紫蘇、百里香、迷迭香、九層塔、薄荷、中國葱,
(紅葱頭、蒜頭、薑就仲浸o係有營養液ge棉花度發緊芽,等d根生多d就會加入水培行列),
花就種左迷你玫瑰,遲d可能會種風信子、百合呢d球根花類,
士多啤梨三paul結完果後死剩一paul,但剩低一paul終於有新葉出,好在仲有餘種……
果樹就有加洲奶提,無花果,石榴,
paul石榴一開始種ge時候係咁甩葉,
將植物由泥種轉做水培真係要兩個星期左右適應,
而家石榴已經開始不斷生新葉,唔知可唔可以開花結果,
一切都仲係試驗階段,
原本想成功左先再同大家share,
但既然有花友想知道,就早d同大家分享下。
Mandywowo送ge藤三七亦生左d水中根,慢慢開始適應水培,生左d新葉出黎,但d老葉甩晒……

wow~  發表於 2011-4-13 14:53
回復