房中的水培系統

作者: calebwong 發表于 2011-3-5 16:05:00
7394 51
mandywowo 發表於 2011-3-6 12:36:10 |顯示全部樓層
calebwong 發表於 2011-3-6 12:00
藤三七好似都耐濕架喎,水培應該都冇問題掛,我見d人葡萄樹、香蕉樹、蓮霧樹都可以水培 ...

咁記得報告
回復

ice_moon226 發表於 2011-3-6 12:36:56 |顯示全部樓層
咁又好似幾好啵!!
回復

dickymx5 發表於 2011-3-7 13:43:56 |顯示全部樓層
養份點 ?  定係用魚缸既水做埋肥~ ~又有空氣又有養份

1舉幾得
回復

dickymx5 發表於 2011-3-7 13:41:41 |顯示全部樓層
calebwong 發表於 2011-3-7 12:13
個水管末端係有間隔架,可以儲比水管高度一半低少少ge水。
如果淨係水培,可以用時間製set時間,一日開兩 ...

丫~係喎,可以用生物環順手養箘加用黎固定植物! ,勁好諗頭,我有呢2樣野,但係完全無諗過可以咁做。植物既根仲可以吸NO3

鑽孔用"鈴Saw"~ 約$38 1個 開2吋洞~

d水管加加埋埋都用左我$300 呀,都唔平,不過粗d(咁粗家下後悔啦)同埋可以隨便自已點砌。

回復

calebwong 發表於 2011-3-7 12:16:49 |顯示全部樓層
花友Mandywowo送的藤三七苗,希望快高長大,爬滿窗框,唔使再用窗簾

水培系統

水培系統
回復

calebwong 發表於 2011-3-7 12:13:08 |顯示全部樓層
dickymx5 發表於 2011-3-7 09:50
我想問下,佢水管入邊有無間隔架?

如果無,水泵停左既時候咪落哂個魚缸度? ...

個水管末端係有間隔架,可以儲比水管高度一半低少少ge水。
如果淨係水培,可以用時間製set時間,一日開兩三次,每次半個鐘就夠。
我要養水晶蝦,所以每條水管裏面都放左生物環,不過如果種滿根系發達ge植物,過濾效果仲正。

你自己diy個水培系統都好正呀,鑽孔要用咩工具架?D 水管total要幾多錢呀?
回復

calebwong 發表於 2011-3-7 12:03:49 |顯示全部樓層
ae92 發表於 2011-3-6 22:21
嘩好貴呀!!

自己diy會平好多,又best fit自己屋企,不過我冇工具,同埋嫌煩
回復

calebwong 發表於 2011-3-7 12:05:52 |顯示全部樓層
swyyvonne 發表於 2011-3-7 00:21
咦!!!士多啤梨可以水培嗎???

可以呀,冇問題,我會陸續post d 植物生長情況出黎,到時可以留意下
回復

owlcyr 發表於 2011-3-7 15:52:58 |顯示全部樓層

如果水培直用魚缸水,寫包單好快玩完~
回復

calebwong 發表於 2011-3-7 17:28:58 |顯示全部樓層
養份點 ?  定係用魚缸既水做埋肥~ ~又有空氣又有養份

佢set野都有送水培專用液肥,暫時觀察下夠唔夠肥先,唔夠先加,因為d蝦仔排泄物係好好ge肥料,同埋水草泥亦都有肥料,會溶入水入面

仲有~~裝左水之後都好重下~ 靠個支幼幼管支撐其實危唔危~

佢成套咁賣俾人,應該唔會咁易出事掛,雖然係好幼,睇落唔係好穩陣,但好似冇乜危險,不過如果自己diy,就緊係要再用d堅固d ge材料啦

如果水培直用魚缸水,寫包單好快玩完~

點解咁講呢?我之前都有試過用魚缸水做水培,d薄荷都生得欣欣向榮

有相為証

水培系統

水培系統
回復

dickymx5 發表於 2011-3-7 17:57:59 |顯示全部樓層
個taobao 賣家我之前都睇過..,就係驚佢跌..所以先整個平既,因為..真係好鬼重架~~~
回復

calebwong 發表於 2011-3-7 19:56:57 |顯示全部樓層
dickymx5 發表於 2011-3-7 17:57
個taobao 賣家我之前都睇過..,就係驚佢跌..所以先整個平既,因為..真係好鬼重架~~~ ...

屋企有小朋友就真係要小心,但間房得我一個,所以唔太驚。
小心駛得萬年船,真係擔心唯有使多d錢買/DIY個鐵/木架啦
回復

dickymx5 發表於 2011-3-7 20:57:19 |顯示全部樓層
佢d 水培專用液肥臭唔臭?
回復

calebwong 發表於 2011-3-7 21:26:50 |顯示全部樓層
dickymx5 發表於 2011-3-7 20:57
佢d 水培專用液肥臭唔臭?

有色無味架喎
回復

dickymx5 發表於 2011-3-7 23:34:15 |顯示全部樓層
期待之後種出黎既成果
回復

CATCAT8922 發表於 2011-3-8 05:11:51 |顯示全部樓層

會唔僧瞓瞓下有虫虫趺落黎架0.0
回復

calebwong 發表於 2011-3-8 19:58:33 |顯示全部樓層
owlcyr 發表於 2011-3-8 15:28
善用垂直空間呢個係重點,亦都好佩服你自己o係屋企set套o野出o黎種
你玩蝦果o的水分分鐘好過人地攪水培果o ...

套野買番黎架炸,只係diy左少少野,冇咩值得佩服。
反而估唔到呢度有人會有大型水培經驗,呢度真係臥虎藏龍,
我見商業水培真係好堅,d 水又要時時睇住,溫度又要注意,光線又要注意,
蔬果每個時期又要有唔同肥料調配,如果加埋要留意水入面ge細菌,真係諗起都複雜……
商業水培初期投資更加貴到嚇死人,不過o係入面做過一定學到好多野,令人羡慕
回復

owlcyr 發表於 2011-3-8 15:28:47 |顯示全部樓層
善用垂直空間呢個係重點,亦都好佩服你自己o係屋企set套o野出o黎種
你玩蝦果o的水分分鐘好過人地攪水培果o的(當然唔計營養同微量原素果o的在內).
我只係有幸參與過部份水培project,不過主要是做蔬菜生產的,好鬼多equipment,似做實驗多過種o野.
回復

calebwong 發表於 2011-3-8 13:18:28 |顯示全部樓層
owlcyr 發表於 2011-3-8 12:25
回復 calebwong 的帖子

你玩開呢o的貴o野,水質梗係好啦.

明白,多謝分享。
你有大型水培經驗?
其實如果有地方,我都想泥種,無奈只有房有充足陽光,
唯有向水培方面發展,可以善用垂直空間,一嘗種菜樂趣
回復

owlcyr 發表於 2011-3-8 12:25:56 |顯示全部樓層
回復 calebwong 的帖子

你玩開呢o的貴o野,水質梗係好啦.
我指o既一般魚缸水(有時連過濾都無).
至於生得好唔好,都可以話係好主觀o既(你o既睇法覺得薄荷葉大同綠係好,我o既睇法又可能唔同),
當然如果單從質量同外觀計,水培蔬菜同用泥種無分別,不過需要o既技術同材料(費用)的投入都比用泥種o既高.
我自己未玩過家庭式水培,我只係用對大型水培o既見解分享下,可能同你屋企自己玩有出入都唔出奇~

回復