咖啡壼

作者: 八王爺 發表于 2011-2-22 15:27:35
10845 70
candyafr 發表於 2011-3-1 00:23:58 |顯示全部樓層
corina 發表於 2011-3-1 00:18
唔只,早幾年我爸爸去英國工作,買d普通普洱去飲,當地人已經叫極品!

係因為無比較.............正如外國人通常只飲茉莉花茶一樣
回復

八王爺 發表於 2011-3-1 06:20:03 |顯示全部樓層
系啊! 我每次去美國探朋友,只係帶茉莉花茶,開心都佢地S。
佢地話普洱黑蚊蚊,唔飲。 笑S我!
回復

alansing 發表於 2011-3-27 23:25:08 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2011-2-24 15:16
唔係呀! 好多人飲星巴克已經好滿足。
係我自尋煩惱。

飲星巴克....不如唔好飲....正垃圾咖啡
回復

八王爺 發表於 2011-3-28 06:17:15 |顯示全部樓層
alansing 發表於 2011-3-27 16:25
飲星巴克....不如唔好飲....正垃圾咖啡

哈... 原來好多人都喜歡垃圾,不過佢地唔知有啲更好嘅嘢。

或者係太方便,唔想自己磨豆沖咖啡。
不過,若真係飲過自磨豆的,沒有理由再飯星巴克。
回復

alansing 發表於 2011-3-28 21:26:49 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2011-3-28 06:17
哈... 原來好多人都喜歡垃圾,不過佢地唔知有啲更好嘅嘢。

或者係太方便,唔想自己磨豆沖咖啡。

最大問題係佢既快餐式沖法太唔掂啦~
出面好多Cafe 都係用机磨, 我係廣州飲過一間cafe 既泡沫摩卡
人地摩出黎既咖啡有層油係面, 但 starfxxk 連咖啡油都無滴...
仲有人地可以用15mins 整一杯, 但佢就用5mins 整一杯...飲落口真係唔知飲到咩味...仲以為自己飲緊豬x水

我飲咖啡好簡單, 只要飲完個口唔會酸...有比較長久少少既咖啡甘味係口就可以...
但佢比唔到我咯~

我返埋廣州都會去一間叫 U+WE CAFE 飲野...
人地做得真係唔錯~
回復

acmc 發表於 2011-3-29 13:49:51 |顯示全部樓層
回復 corina 的帖子

你覺唔覺飲茶會瘦?
以前話飲得茶多, 皮膚都會多斑啲, 但最近半年來, 朝朝都飲, 唔飲會心掛掛, 斑就無啦, 但不知不覺瘦吓瘦吓瘦到上面, 朋友見到都話我瘦咗, 我諗可能係關飲茶事, 要停飲一陣.
回復

八王爺 發表於 2011-3-29 15:22:56 |顯示全部樓層
acmc 發表於 2011-3-29 06:49

你覺唔覺飲茶會瘦?

咁利害?咩茶?

我要飲多啲。面和身都肥呀!
回復

acmc 發表於 2011-3-29 15:34:46 |顯示全部樓層

回復 八王爺 的帖子

真ga!  我無做運動, 又大餸, 餐餐一兩大碗湯, 最近仲好瞓咗, 日日瞓到11點先醒, 都仲瘦咗, 無飲茶三個星期啦, 好似好啲!
回復

corina 發表於 2011-3-29 20:23:15 |顯示全部樓層
acmc 發表於 2011-3-29 13:49

你覺唔覺飲茶會瘦?

其實我都好大食架,好多同學第一次同我食飯會嚇一跳,女仔居然可以食咁多又唔肥,不過我是位素食者,所以唔清楚飲茶同肥瘦有冇關係.
我皮膚一向都好好,你唔講都唔知飲茶會出斑添.
回復

八王爺 發表於 2011-3-30 09:55:50 |顯示全部樓層
佢話飲茶唔會出斑!
回復

jack872184 發表於 2011-3-30 21:20:22 |顯示全部樓層
"10)飲茶有良好的減肥和美容效果,特別是中國的烏龍茶效果尤為明顯。"
maybe tea can break down the lipids in our bodiyes?
回復