點樣可以趕走四腳蛇

作者: joey 發表于 2008-2-29 13:21:46
52385 81
joey 發表於 2008-3-4 21:52:41 |顯示全部樓層
原帖由 prodorothyhkg 於 2008-3-4 18:10 發表
我屋企見一隻,我老公就會叫我捉一隻,如果唔係就殺牠死待候

又會叫你捉返轉頭都有
回復

ppchu 發表於 2008-3-4 23:13:17 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-3-4 13:23 發表
水母家都有條四腳蛇,唔細加,大約6cm左右,鍾意遠距離望下水母.
水母改左個名俾佢,叫 david~

名都改埋...金金你係得ga....pp一見蛇蛇就走左九里遠啦..仲會大叫...有次 男友仔知pp怕..用殺虫水"浸"死左一條, 點知唔記得掉,等pp入廁所見渠口有野以為垃圾阻塞.點知一低頭就嚇到坐左係地下....仲有一次入屋開燈之時...就係燈掣.來一招輕撫佢的臉, 嚇得大家田雞過河...屋都唔敢入.....唉...
回復

jfung 發表於 2008-3-4 23:25:41 |顯示全部樓層
四腳蛇好似唔like漂白水d咪架.  你地試吓後話過我知呀
回復

比得大帝 發表於 2008-3-5 09:01:45 |顯示全部樓層
原帖由 jfung 於 2008-3-4 23:25 發表
四腳蛇好似唔like漂白水d咪架.  你地試吓後話過我知呀

係乜嘢都唔鐘意漂白水味啦, 你冇理由整到成屋都係漂白水味嚟趕走佢吖?
回復

jellyfishy 發表於 2008-3-5 09:07:09 |顯示全部樓層
原帖由 ppchu 於 2008-3-4 23:13 發表

名都改埋...金金你係得ga....pp一見蛇蛇就走左九里遠啦..仲會大叫...有次 男友仔知pp怕..用殺虫水"浸"死左一條, 點知唔記得掉,等pp入廁所見渠口有野以為垃圾阻塞.點知一低頭就嚇到坐左係地下....仲有一次入屋開燈之 ...就係燈掣.來一招輕撫佢的臉,

咁核突?!?!
好彩水母d同屋男人(四腳蛇)唔鍾意撫水母~~
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-3-5 10:07:07 |顯示全部樓層
原帖由 joey 於 2008-3-4 21:52 發表

又會叫你捉返轉頭都有

冇法啦,我由細到大都唔驚lee家嘢,仲試過用手活捉黑色個d老鼠仔添,我都懷疑我係唔係女人
回復

ivy_wonghy 發表於 2008-3-5 10:41:53 |顯示全部樓層
我都唔驚 ,不過好多時笨手笨腳捉唔到,唔小心大力得濟又驚整死佢地
回復

lammadick 發表於 2008-3-5 11:13:48 |顯示全部樓層
原帖由 ivy_wonghy 於 2008-3-5 10:41 發表
我都唔驚 ,不過好多時笨手笨腳捉唔到,唔小心大力得濟又驚整死佢地

我通常會一隻手拎住一本書呀/雜誌呀咁,另一隻手去捉...捉時將本書同時放在佢前面...咁佢就好似冇走得咁容易,通常都可以手到擒來
回復

蛀米虫 發表於 2008-3-5 12:06:20 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-3-5 09:07 發表

咁核突?!?!
好彩水母d同屋男人(四腳蛇)唔鍾意撫水母~~

好恐怖呀.......
回復

比得大帝 發表於 2008-3-5 12:25:02 |顯示全部樓層
好耐冇見過佢地, 我以前用支殺牠死幫佢沖涼
回復

joey 發表於 2008-3-6 15:24:47 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-3-5 12:25 發表
好耐冇見過佢地, 我以前用支殺牠死幫佢沖涼

我試過驚起上泥, 隨手攞左支藍威寶噴佢地, 都得得地.
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-3-6 15:47:57 |顯示全部樓層
比起曱甴,四腳蛇摸落去手感會好d,起碼唔會硬硬的+有毛咁肉酸
回復

everydayfan 發表於 2008-3-7 21:06:57 |顯示全部樓層
我前2日係元朗陳P記度見到有炎蛇貼賣, 原理應該係同小強屋一樣,
引佢出黎, 跟住貼住佢, 之後連貼消滅~
對於各位要對付佢地又唔洗人手捉既人都幾方便~
印象中唔係貴, 唔記得幾多錢, 因我住村屋, 要養佢地幫我食小強及小蚊~
回復

everydayfan 發表於 2008-3-7 21:11:13 |顯示全部樓層
原帖由 joey 於 2008-3-3 21:54 發表

我屋企2樣都有, 不過我大/小強都唔驚, 識飛ge除外

大強通常都識fly架, 佢地會fly入屋生旦, 我至怕呢種
回復

貓貓 發表於 2008-3-7 22:52:17 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-3-4 13:23 發表
水母家都有條四腳蛇,唔細加,大約6cm左右,鍾意遠距離望下水母.
水母改左個名俾佢,叫 david~

我都興呢家野,我屋企個隻叫 noble,專食我屋企 d 蚊。

不過物競天擇,佢夜晚食 d 蚊,第二朝可能又被 d 雀仔食番。而家呢隻巳經係第 n 個 noble囉!
回復

joey 發表於 2008-3-7 23:25:45 |顯示全部樓層
雀仔食四腳蛇
好驚
回復

ivy_wonghy 發表於 2008-3-7 23:30:33 |顯示全部樓層
仲有大蛇食細蛇,好似玩吞食魚咁
回復

貓貓 發表於 2008-3-7 23:45:07 |顯示全部樓層
原帖由 joey 於 2008-3-7 23:25 發表
雀仔食四腳蛇
好驚

係呀!

我試過屋外有盆水放過夜,有條四腳蛇唔好彩跌落去浸死。我咪倒左盆水,打算入屋帶手套再用紙巾執起佢放入垃圾桶。點知一轉身巳經見到隻雀仔九秒九飛落黎擔走佢,跟住唯有除番對手套啦!
回復

ayclui 發表於 2008-3-7 23:56:43 |顯示全部樓層
原帖由 貓貓 於 2008-3-7 23:45 發表

係呀!

我試過屋外有盆水放過夜,有條四腳蛇唔好彩跌落去浸死。我咪倒左盆水,打算入屋帶手套再用紙巾執起佢放入垃圾桶。點知一轉身巳經見到隻雀仔九秒九飛落黎擔走佢,跟住唯有除番對手套啦! ...

呵呵, 食得唔好屣...
回復

gtrnismo 發表於 2008-3-8 00:56:41 |顯示全部樓層

配服

原帖由 joey 於 2008-2-29 14:38 發表

呢個方法好似可行d

敢你都記得
厲害

其實我都怕, 但細果D baby好得意
所以都試試足翻D細尼養下
回復