點樣可以趕走四腳蛇

作者: joey 發表于 2008-2-29 13:21:46
52381 81
笨笨 發表於 2008-2-29 23:04:22 |顯示全部樓層
^^"   我屋入面就少D,屋出面個露台燈,一定有三四隻係度埋伏D蚊蚊捉黎食架!
都係益蟲,所以我都唔多理佢地嫁,不過...多數真係見人就走,仲走得好快添,
以前都話捉到佢,而家真係難捉咯...
係喎~~其實~~聽人講~~屋企有炎蛇~~~好似話會小D曱甴(由其是德國小曱甴)
回復

lammadick 發表於 2008-3-1 09:27:35 |顯示全部樓層
原帖由 笨笨 於 2008-2-29 23:04 發表
^^"   我屋入面就少D,屋出面個露台燈,一定有三四隻係度埋伏D蚊蚊捉黎食架!
都係益蟲,所以我都唔多理佢地嫁,不過...多數真係見人就走,仲走得好快添,
以前都話捉到佢,而家真係難捉咯...
係喎~~其實~~聽人講~~屋企有炎 ...

又好似係喎...我住呢間屋已幾年...只有炎蛇...但未見過"小強"喎
但就有出現過八隻長腳果d蜘蛛
回復

比得大帝 發表於 2008-3-1 09:53:28 |顯示全部樓層
原帖由 lammadick 於 2008-3-1 09:27 發表

又好似係喎...我住呢間屋已幾年...只有炎蛇...但未見過"小強"喎
但就有出現過八隻長腳果d蜘蛛

通常蜘蛛都是八隻長腳的 很少有9隻長腳的, 不過有時有七隻長腳的, 因為打交打甩咗一隻

回復

蛀米虫 發表於 2008-3-1 13:15:57 |顯示全部樓層
我試過湯開對門時, 成條趺落我個面度.......感覺好難忘!
唯一可以知道既就係, 佢沒體溫......凍冰冰, 好核突呀!!

回復

ivy_wonghy 發表於 2008-3-1 13:20:15 |顯示全部樓層
我都聽個有人有咁既經驗,仲要係十次開門著有兩次中招!
回復

joey 發表於 2008-3-1 13:39:04 |顯示全部樓層
原帖由 蛀米虫 於 2008-3-1 13:15 發表
我試過湯開對門時, 成條趺落我個面度.......感覺好難忘!
唯一可以知道既就係, 佢沒體溫......凍冰冰, 好核突呀!!

我個次踩死一隻都搞到我失眠
回復

蛀米虫 發表於 2008-3-1 13:40:39 |顯示全部樓層
原帖由 ivy_wonghy 於 2008-3-1 13:20 發表
我都聽個有人有咁既經驗,仲要係十次開門著有兩次中招!

還好! 我只中過一次, 已經夠晒皮, 以後開門行開少少!
回復

蛀米虫 發表於 2008-3-1 13:41:34 |顯示全部樓層
原帖由 joey 於 2008-3-1 13:39 發表

我個次踩死一隻都搞到我失眠

我直頭已經對開門有左 "驚恐"!
回復

joey 發表於 2008-3-1 13:46:24 |顯示全部樓層
原帖由 蛀米虫 於 2008-3-1 13:41 發表

我直頭已經對開門有左 "驚恐"!

如果係我會用腳踢開道門先, 冇野先入
我都對拖鞋有驚恐ar
回復

ivy_wonghy 發表於 2008-3-1 16:29:18 |顯示全部樓層
如果炎蛇來過上下夾攻........
回復

everydayfan 發表於 2008-3-2 17:43:51 |顯示全部樓層
係呀~ 我住村屋地下, 開頭無炎蛇住會有小強, (大強). 之後有炎蛇就算小強fly入屋, 但都好快被消滅左~
強屍都唔洗汁, 幾乾淨架
回復

joey 發表於 2008-3-3 21:54:47 |顯示全部樓層
原帖由 everydayfan 於 2008-3-2 17:43 發表
係呀~ 我住村屋地下, 開頭無炎蛇住會有小強, (大強). 之後有炎蛇就算小強fly入屋, 但都好快被消滅左~
強屍都唔洗汁, 幾乾淨架

我屋企2樣都有, 不過我大/小強都唔驚, 識飛ge除外
回復

IVAN 發表於 2008-3-3 22:04:26 |顯示全部樓層

我係食蟲版黎既 = =

我屋企想搵隻蟲比 D 草食下都無 ...
如果我屋企有壁虎就好啦 ...
(講笑姐 .. 唔好介意 ^^)

真係覺得有條友仔係到唔舒服啊 .. 囉囉鬈啊 .. 咪試下用硫黃粉趕走佢囉 ~
四腳蛇同蛇一樣係 reptile ~ 我諗 Sulphur 果 D 味都 ok 趕"客" 卦
回復

joey 發表於 2008-3-3 22:10:10 |顯示全部樓層
如果你要ge, 可以上我屋企捉
硫黃粉唔掂ga, 我試過la.
回復

笨笨 發表於 2008-3-4 01:50:56 |顯示全部樓層
我都試過炎蛇爬上身~~~感覺~~~感覺到~~~感覺到佢隻腳好多吸盤~~~嘩
回復

Grace 發表於 2008-3-4 13:20:58 |顯示全部樓層
原帖由 笨笨 於 2008-3-4 01:50 AM 發表
我都試過炎蛇爬上身~~~感覺~~~感覺到~~~感覺到佢隻腳好多吸盤~~~嘩

爬上身咁恐怖 ??
回復

jellyfishy 發表於 2008-3-4 13:23:22 |顯示全部樓層
水母家都有條四腳蛇,唔細加,大約6cm左右,鍾意遠距離望下水母.
水母改左個名俾佢,叫 david~
回復

ayclui 發表於 2008-3-4 14:57:05 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-3-4 13:23 發表
水母家都有條四腳蛇,唔細加,大約6cm左右,鍾意遠距離望下水母.

咁親切嘅....好有home feel 啊~
回復

lammadick 發表於 2008-3-4 15:21:43 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-3-4 13:23 發表

重可以改名呀...只要我家出現一隻...我老婆就會叫我捉一隻
跟住就將佢放出街...之後閉窗...完成
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-3-4 18:10:57 |顯示全部樓層
我屋企見一隻,我老公就會叫我捉一隻,如果唔係就殺牠死待候
回復