返回列表 發新帖

年花的悲慘

作者: 麥家俊會長 發表于 2011-2-13 01:37:08
2687 25
catherineyeung 發表於 2011-2-16 13:00:09 |顯示全部樓層
回復 bearbear 的帖子

我只係覺得又貴又浪費姐
回復

麥家俊會長 發表於 2011-2-16 23:43:14 |顯示全部樓層
我發文想希望人們學會珍惜年花,唔好咁快扔掉她們,但要是花開敗了也是無奈要換的......
至於吊鐘花,我光顧的店每年都斬好多吊鐘來澳門賣的,每年過年後都一定賣剩好多,我心想花反正都斬了下來,價格又便宜,廿文一大扎,買回家總算不浪費吧~

年年沒人買,佢就唔會再斬! 你咁做等於你比錢佢去斬。  發表於 2011-2-18 12:37
ok,明,我以為你以為年花悲慘,原來係話擺得唔夠耐悲慘。sorry搭錯線。  發表於 2011-2-17 10:48
回復

littlekaka 發表於 2011-2-17 23:00:44 |顯示全部樓層
以前住大埔, 星期六,日我都會一個人踏單車去到康樂園附近火車路上面既天橋道望下種植中既桃花樹田,
覺得佢地好似好開心咁, 一日一日長大......
但係一到新年, 佢地會比人斬哂落黎,
好彩就有十零日風光日子, 唔好彩既就年初一都過唔到....好sad......
回復

9inches 發表於 2011-2-18 01:03:09 |顯示全部樓層
明白大家感受.....所以我今年買年花....首重視要泥種....過左年仲可以種唔洗丟咁浪費嘛.....
二來挑戰下.....試下做盆景個形態 ^^
回復

littlekaka 發表於 2011-2-18 16:54:08 |顯示全部樓層

回覆: 年花的悲慘

明白大家感受.....所以我今年買年花....首重視要泥種....過左年仲可以種唔洗丟咁浪費嘛.....
二來挑戰下.....試下做盆景個形態 ^^

讚好!!
發送自我的 X10i 大板凳
回復

9inches 發表於 2011-2-19 01:52:03 |顯示全部樓層
回復 littlekaka 的帖子

hehe.......我盤海棠都生長得幾好....係咁開花....
回復