水母 diy 眼霜

作者: jellyfishy 發表于 2011-1-31 10:30:48
7503 81

在網上和書找配方,絶大部分都是教diy 眼部凝膠. 但冬天很乾燥,只用凝膠,不用1小時,眼已經出乾紋.最後還是要用番市面售賣的eye cream.
想試下自己做 eye cream,因為比較保濕,但眼睛周圍皮膚又弱,要好小心設計配方.唔知大家有無好介紹呢?
我就諗緊呢個配方,唔知work 唔 work:

眼霜 (乾性缺水皮膚,黑眼圈,眼紋為主)
山金車extract 2.5ml
金縷梅extract 2.5ml
甘油     2ml
純水     45ml
植物簡易乳化劑   0.5ml
抗菌劑 / GSE    2 drops
cklife 發表於 2011-1-31 16:06:06 |顯示全部樓層

just use simple lotion formula would be OK.
Add some materials that is good to eyes.
回復

candyafr 發表於 2011-2-1 09:52:37 |顯示全部樓層

水母,加d rosehip oil o唔ok啊?
回復

jellyfishy 發表於 2011-2-1 18:16:22 |顯示全部樓層
加油, 唔知隻眼會唔會出油脂粒呀~~
我都想知多d. 在網上search 到的配方, 很多是derived from 牛爾配方. 而且很多都是gel.
回復

maywong918 發表於 2011-2-1 20:51:54 |顯示全部樓層

我就係跟牛爾本書整左山金車眼圈淡化霜,用左几日暫時無咩不適~
回復

candyafr 發表於 2011-2-1 21:43:56 |顯示全部樓層
呢2隻extract缺貨..............想試無得試做
回復

jellyfishy 發表於 2011-2-1 22:13:25 |顯示全部樓層
candyafr 發表於 2011-2-1 21:43
呢2隻extract缺貨..............想試無得試做

乜你都打去問過?!
回復

jellyfishy 發表於 2011-2-1 22:14:49 |顯示全部樓層
maywong918 發表於 2011-2-1 20:51
我就係跟牛爾本書整左山金車眼圈淡化霜,用左几日暫時無咩不適~

咁有無用植物油成份呀?
回復

candyafr 發表於 2011-2-1 22:22:41 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-2-1 22:13
乜你都打去問過?!

diy姐姐啊..................

呢度有另一個recipe,

http://www.auroma.com/recipe.php?id=67
回復

candyafr 發表於 2011-2-1 22:24:22 |顯示全部樓層
水母,加d玻尿酸/角鯊稀得唔得?
回復

maywong918 發表於 2011-2-1 23:31:48 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-2-1 22:14
咁有無用植物油成份呀?

無呀,就係水,山金車萃取液,乳化劑,抗菌劑咋~DIY姐姐都有貼呀~
回復

jellyfishy 發表於 2011-2-2 08:21:00 |顯示全部樓層
candyafr 發表於 2011-2-1 22:22
diy姐姐啊..................

呢度有另一個recipe,

嘻嘻... 早幾日我又係至電找她~ 過左年先有得玩diy eye cream 喇~
個 recipe 係 eye mask~
回復

jellyfishy 發表於 2011-2-2 08:22:02 |顯示全部樓層
maywong918 發表於 2011-2-1 23:31
無呀,就係水,山金車萃取液,乳化劑,抗菌劑咋~DIY姐姐都有貼呀~

啊~ 原來diy 姐姐blog 個配方也是來自牛哥~
回復

jellyfishy 發表於 2011-2-2 08:22:47 |顯示全部樓層
唔知有無人用過小米草extract 做眼護膚呢? 好唔好用? 佢好便宜喎~
回復

cklife 發表於 2011-2-2 09:30:13 |顯示全部樓層
油脂粒形成

是由於皮脂分泌堵塞毛囊內而形成,常見在青春期暗瘡病患者或油性皮膚人士。體積較大但數量少的油脂粒,以中年人或老年人的臉上較常見,他們的皮膚多數不太油膩,但因皮膚衰老、代謝異常,引致毛囊閉塞,因而產生小量大粒酒米,一般多出現於額角、眼部或面頰。一般來說,油脂粒多數會自行消失,當毛囊開口暢通時,油脂粒內的皮脂及死皮便能自行排出,毋須擠弄或用針挑出

===========
我自己只用植物油, 無出油脂粒.
問提出係用的植物油會唔會引致毛囊閉塞, 用靚油....親膚性好的油就得
可以用甜杏仁油....便宜、不算容易變壞、質感薄。用後不油膩
荷荷芭油....屬於一種以液體呈現的植物蠟,成分很類似人體皮膚的油脂,具有相當良好的滲透性
回復

jellyfishy 發表於 2011-2-2 09:37:23 |顯示全部樓層

hello ck, 去完旅行回來喇~~~ 今次去邊樹玩呀?

我覺得唔關d 油靚唔靚事, 試過用乳木果脂整cream, 甜杏仁油按面, 塊面勁起油脂粒. 再靚的ND 麻油, organic jojoba oil 也出油脂粒.
我暫時找到的資料, 估計可能是皮膚質地, 油水比例或潤膚霜裡的油份比重有關. 我自學咋, 所以乜都試, 乜都問一餐.
回復

小花貓 發表於 2011-2-2 21:02:49 |顯示全部樓層
Hello, 咁多位你地好, 之前我在工聯會上過個香薰班...
miss話杏核油/桃核油, 可以用o係眼部皮膚,
佢地既成份相似, 杏核油比較容易買到,
油既特性滲透力強、是天然潤滑劑、質地輕細,
用於各類皮膚、尤其敏感、乾性、發炎及粗糙皮膚,
不過眼部皮膚既用量要好少同要薄,
我係知咁多咋, 希望同大家分享o下...
回復

candyafr 發表於 2011-2-2 22:08:00 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-2-2 08:22
唔知有無人用過小米草extract 做眼護膚呢? 好唔好用? 佢好便宜喎~

我買左,未用............不過唔係diy姐姐啊
回復

candyafr 發表於 2011-2-2 22:30:06 |顯示全部樓層
加d膠原蛋白, 玫瑰精油l得唔得
回復

jellyfishy 發表於 2011-2-2 22:35:46 |顯示全部樓層
candyafr 發表於 2011-2-2 22:08
我買左,未用............不過唔係diy姐姐啊

俾d用後感~ 定係支野好大支,你會唔會好耐都用唔洗? 不如我幫你買少少試下?
回復

12345下一頁