水母diy 蜂蜜潤唇膏

作者: jellyfishy 發表于 2011-1-14 22:59:13
10169 20
~坐言起行,水母精神~ 
(其實係我今日病假,睡到腰直,起床搵事幹~)

今次加入蜜糖,請盡量選用含水量越少越好的蜜糖,蜜糖和油會較易混合,成品保存期較長~

(好hard sell!!!! )
全天然,大部份 organic,不含人造色素和化學成份,歡迎吃下肚~~ 

注意(抄多次):
a. 每種油做出來的潤唇膏都有其軟硬度,若自己DIY,記得先問清楚店員有關油的特性,或事前查清楚油的特性.
b. 全天然成份,一般只可保存 6 個月左右~~ 若不用Vit. E oil / grapefruit seed oil,只能保存2-3個月.
c. Beewax多少決定唇膏硬度, 如果入唇膏樽,建議硬一點,唔想咁"臘"或硬, 可以著量下少些 beewax.

材料:
beewax (蜂臘):15g
coconut oil(Cold pressed, organic)(椰子油):8g
jojoba oil 苛苛芭油 (organic):8g
蜜糖 :5g
Vit. E oil(維他命E油):2 drops (多少少無傷肝)
grapefruit seed extract(西柚籽粹液):2 drops (如沒有這個,請以 Vit.E oil 代替)
essential oil (Lavender, organic) - 3 drops (寧少莫多)

用具(抄多次):
由於自用,非大量生產,所以我的用具也很簡陋,樣衰衰list出來,給懶散的花友作為參考~
木筷子3-4支(越幼越好)或 bump仔一個 (或用尖頭的筷子代替)
小玻璃燒杯1個,或透明小玻璃杯,或可受熱的透明膠杯代替

小量杯
唇膏筒8-10個(最好預多少少)

做法:

1.蜂臘和椰子油放入玻璃燒杯,隔水煮溶.蜂臘全溶時,加入苛苛芭油和蜜糖,拌勻,關火.混合油完成.
2.混合油快凝固,要快手把Vit. E 油,西柚籽粹液(可用筷子尖滴,記得數)和香薰油加入混合油中,拌勻.
3.快手把油倒入唇膏筒中.留意要小心慢慢倒,太快易瀉.
4.靜待10分鐘凝固,完成.

一堆材料(百搭材料,食又係佢地,搽身又係佢地...)

用電熱爐座熱,好易作又安全又慳電~

今次好滿意,蜜味好吸引,ND 的essential oil 也很令水母歡悅~ (絶不是賣廣告~~

同場加演:
~香薰萬用膏~

只要把以上每種油扣起少少或攺用紫草油,加多2-3g 蜂臘,和加多2-3 drop 香薰油,完成~~

水母配方是這樣:
材料:
beewax (蜂臘):10g
coconut oil(Cold pressed, organic)(椰子油):5g
jojoba oil 苛苛芭油 (organic):5g
紫草當歸浸泡麻油(浸了半年噢~):5g
Vit. E oil(維他命E油):1 drop (多少少無傷肝)
grapefruit seed extract(西柚籽粹液):2 drops (如沒有這個,請以 Vit.E oil 代替)
essential oil (Lavender, organic) - 3 drops
essential oil (Tea tree) - 2 drops
梅片(可食用薄荷腦)- 1g

評分

查看全部評分

candyafr 發表於 2011-1-14 23:04:47 |顯示全部樓層
水母,又來毒我地.........加d乳木果脂,會唔會再潤d?
回復

jellyfishy 發表於 2011-1-14 23:11:18 |顯示全部樓層
candyafr 發表於 2011-1-14 23:04
水母,又來毒我地.........加d乳木果脂,會唔會再潤d?

乳木果脂(Shea butter),當然好good 啦.這是很硬的油,可以著量下少一點 beewax.
因為我唔係好受得乳木果脂,有時搽潤唇膏搽出嘴,嘴角會生油脂粒,所以我的潤唇膏好少用上這東西.
回復

c13579 發表於 2014-1-8 20:48:34 |顯示全部樓層
價真盞有vit. E oil賣,
那種能用嗎?

未試過, 也不會試.  發表於 2014-1-22 09:26
回復

yu0314 發表於 2014-1-21 23:36:29 |顯示全部樓層
水母,想問下你個電熱爐係咪平時打邊爐果D?

我岩岩整左潤唇膏,搞到呢咁HEA,我係入唇膏樽,D 野真係凝固得好快,我要用吱 吱佢地入去,就咁倒既話點可以倒十枝而未凝固?

同埋想請問下你果隻蜜糖係邊買?點可以睇下含水量?

唇膏沒有水份喎﹗  發表於 2014-1-22 09:00
回復

jellyfishy 發表於 2014-1-22 09:26:02 |顯示全部樓層
yu0314 發表於 2014-1-21 23:36
水母,想問下你個電熱爐係咪平時打邊爐果D?

我岩岩整左潤唇膏,搞到呢咁HEA,我係入唇膏樽,D 野真係凝固得好 ...

基本上蜂蜜不含水份, 聽說全天然的話多多少少係有D水份溶入當中, 所以我們去農莊買的蜂蜜一般比較稀 (有水份), 市售有些蜂蜜為了增加保存期, 會再處理加工, 所以比較稠.

做這個潤唇膏, 最後在杯底個D就係含水的蜂蜜, 不能再倒入筒了. 你倒了, 最後都會流番出來.

蜂蜜不能貪多, 會流出來架.

另外, 加熱方面, 溶了也要等耐一點, 攪到很勻才入樽, 不要一見溶晒就入樽, 一來乾得快, 二來其實未勻, 固化後蜂蜜, bee wax 和油份會混合得唔靚, 質感不好的.

我的電熱爐是一塊平板個種, 有D人可能會用來打邊邊吧~    現在懶, 都係用火爐座熱東西去做潤唇膏了.

有機會看看以下post 啦, 不過你好似未夠權限, 多D 參與討論和分享, 升呢很快架.

水母可可脂潤唇膏
http://hkplants.com/forum.php?mo ... 6664&fromuid=36
(出處: 香港園藝館)
回復

yu0314 發表於 2014-1-22 12:34:25 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2014-1-22 09:26
基本上蜂蜜不含水份, 聽說全天然的話多多少少係有D水份溶入當中, 所以我們去農莊買的蜂蜜一般比較稀 (有 ...

咁係邊度買蜂蜜又平又令架?我都係整可可潤唇膏 ,陣間會PO出黎

教協不知道還有沒有NZ的honey套裝,那種是manuka+clover+忘了各500g,不用$150  發表於 2014-1-22 21:43
我個人鍾意用點點緑的有機honey~ 人地可能覺得太貴喎.  發表於 2014-1-22 13:13
吓... 答唔到你喎. 我不會用價真棧個D囉. 又要平又要靚, 無咁著數吧.  發表於 2014-1-22 13:13
回復

aymc 發表於 2014-1-25 12:29:18 |顯示全部樓層

我早排都整咗~
左邊GE係蜜糖,蜂蠟我落的比例多啲, 再加埋椰子油,會硬身少少
右邊GE係薰衣草泡油整GE~蠟同油的比例1:6, 因為配方就唔多硬身GE 油, 少許偏軟

兩枝都送過俾啲朋友, 一致都話好潤
回復

yu0314 發表於 2014-1-28 21:09:12 |顯示全部樓層
百佳惠康有冇蜂蜜介紹?同點可以睇到D蜂蜜令唔令

講飲講食有花友介紹過,可以去找找.  發表於 2014-1-29 10:31
回復

jessichu 發表於 2014-3-30 13:49:01 |顯示全部樓層
好似好易整,心思思想試下,但唔知用comvita的蜜糖如何呢?

新手一問,請問香薰萬用膏有咩用途?

蚊叮蟲咬唇瘡手指倒刺甩皮傷口結痂止痕...  發表於 2014-3-31 18:13
回復

魂鎧 發表於 2014-4-18 22:46:12 |顯示全部樓層
見到化工原料鋪有售黃蠟
請問即是蜂臘嗎?

唔該
回復

veronicangai 發表於 2014-6-5 10:41:11 |顯示全部樓層
朋友送我一樽野生蜂蠟,請問各位前輩這個可以做潤唇膏嗎?

嘩~~ 咁raw,未試過點處理,要先處理左才能用架.  發表於 2014-6-5 11:22
回復

veronicangai 發表於 2014-6-5 13:18:10 |顯示全部樓層
veronicangai 發表於 2014-6-5 10:41
朋友送我一樽野生蜂蠟,請問各位前輩這個可以做潤唇膏嗎?

haha真係好raw,話係雲南野生蜂蠟喎!  謝謝jellyfishy回覆^^
回復

claudiatang 發表於 2014-6-5 14:02:09 |顯示全部樓層
我都收過一大堆未處理的蜂蠟(蜂巢)。超麻煩。不建議做。將蜂蜜倒出來喝了算。那塊蠟可忘記它。
回復

veronicangai 發表於 2014-6-5 15:19:50 |顯示全部樓層
claudiatang 發表於 2014-6-5 14:02
我都收過一大堆未處理的蜂蠟(蜂巢)。超麻煩。不建議做。將蜂蜜倒出來喝了算。那塊蠟可忘記它。 ...

hahahaha收到,謝謝回覆!
回復

vx.chel 發表於 2014-8-9 23:04:58 |顯示全部樓層
想問下樓主隻EO係係邊買架?

以前我用New Directions, Florihana, 現在用好D,找可食用的eo. 始終入口的東西都係好D既安全又有效.  發表於 2014-8-11 08:50
回復

ncoyhv 發表於 2014-12-4 17:38:35 |顯示全部樓層

你好,因為想整潤唇膏俾BB用,想問下如果淨係用以下的材料,係咪都OK

coconut oil(Cold pressed, organic)(椰子油):8g

定係可以加埋VIT E?
謝謝

OK呀, 冬天硬D, 夏天軟D, 用EV OLIVE會更潤。我個人不會加VIT E, 但加也無防.  發表於 2014-12-17 16:42
回復

misshohoho 發表於 2015-2-17 11:56:18 |顯示全部樓層
如果我唔用蜜糖, 仲有什麼可以代替?

蜜糖點樣睇到佢多唔多水份??

新手一名, 問題多多...請見諒~
回復

jellyfishy 發表於 2015-2-17 15:21:27 |顯示全部樓層
misshohoho 發表於 2015-2-17 11:56

蜜糖點樣睇到佢多唔多水份??

好問題:

潤唇膏入樽固化後, 有水流出來, 即係D 蜜糖有水份. 其實都幾麻煩, 要立即風乾免除易壞危機. 所以我現在無用密糖了, 雖然佢好香~

用蜜糖想潤D啫, 其實加唔加都得, 我現在用可可脂及EV OLIVE OIL, 很潤, 都無加蜜糖了.
回復

jjcolagirl 發表於 2015-3-2 15:45:39 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2015-2-17 15:21
好問題:

我都想整潤唇膏 唔用蜜糖咁係咪即係咁? thx 水母

可可脂 或 EV Olive oil:5g
Vit. E oil(維他命E油):2 drops (多少少無傷肝)
essential oil (Lavender, organic) - 3 drops (寧少莫多)
回復

12下一頁