我的無花果苗出芽了~~新相 p.8 #142

作者: karenclc1 發表于 2011-1-10 00:18:48
17364 169
HappyLeo 發表於 2011-1-18 00:09:44 |顯示全部樓層
llaus 發表於 2011-1-17 07:00
回復 HappyLeo 的帖子

無論用插枝/嫁接/高壓都快好多,大約兩年左右就有果果啦

插枝、高壓要幾長先可以兩年有果吃呢?
回復

HappyLeo 發表於 2011-1-18 00:13:39 |顯示全部樓層
akichan 發表於 2011-1-17 22:00
回復 karenclc1 的帖子

佢有速遞單NO俾我, 但係佢話速遞公司啲人整唔見份件.....但係我都唔知邊個講大話

你可以自已上佢用ke速遞公司ke網,用速遞單NO check 下件貨到邊的~
不過,真的~的起心肝退貨把~當然好黎好去啦~
回復

karenclc1 發表於 2011-1-18 11:11:25 |顯示全部樓層
HappyLeo 發表於 2011-1-18 00:09
插枝、高壓要幾長先可以兩年有果吃呢?

有D話當年會結果, 唔知係唔係, 我都係種左無耐咋
回復

HappyLeo 發表於 2011-1-18 18:10:58 |顯示全部樓層
iop123 發表於 2011-1-12 01:45
妳想快手D有果仔食就有機肥+複合肥,雞糞肥+骨粉(餅肥)做底肥,用複合肥當葉面肥常施,(比例1:1000) ...

嘩,你好pro呀~
我都想買呀,
可唔可以都pm比個網址我呀^^?

同埋請問你3個月有得食咁快,
D技條有幾長同幾月插的?
謝謝你喔~
回復

HappyLeo 發表於 2011-1-18 18:18:46 |顯示全部樓層
karenclc1 發表於 2011-1-18 11:11
有D話當年會結果, 唔知係唔係, 我都係種左無耐咋

係囉~^^"
不過,好似iop123咁落咁多又咁準都有可能的???~
你D技又有幾長呢?佢又有無截你技呢?
我見好多人都叫佢唔好截技~^^
唔截應該會快D有果的~^^
截左就多一棵~

你咁多個品種,而家邊個生得最旺呀,^^
青皮聽講最好食~haha~但金傲芬都好多人要,
紫皮又好吸引......都唔知自已最愛邊種,又唔知邊種最粗生......

我而家知Y你會種咁多種啦..........haha~
回復

karenclc1 發表於 2011-1-18 22:49:59 |顯示全部樓層
HappyLeo 發表於 2011-1-18 18:18
係囉~^^"
不過,好似iop123咁落咁多又咁準都有可能的???~
你D技又有幾長呢?佢又有無截你技呢?

青皮我有3棵, 小芬都小紅我都有, 我好想要日本紫果~~~好似好好食甘, 我e+成日都幻想有收成個時多都食唔哂點算呢, 一d拎去煲湯, 一d做果醬..................哈哈, 都唔知有無得食

如果佢寄來的苗太長唔截技, 收到後我都會自己截, 因為苗太長頂位會唔夠養分, 所以截左會好d, 而截左出來的支條又可以插枝, 幾好.............哈哈, 好似話d枝條最好浸吓生根粉先, 會快d生根喎, 我試緊睇吓要幾耐先生根.
回復

HappyLeo 發表於 2011-1-18 23:39:58 |顯示全部樓層
karenclc1 發表於 2011-1-18 22:49
青皮我有3棵, 小芬都小紅我都有, 我好想要日本紫果~~~好似好好食甘, 我e+成日都幻想有收成個時多都食唔哂 ...

青皮好似甜過又大過紫果~^^~
請問你D青皮係邊度買的呢?
你會唔會摘心呢?
回復

karenclc1 發表於 2011-1-19 12:28:05 |顯示全部樓層
HappyLeo 發表於 2011-1-18 23:39
青皮好似甜過又大過紫果~^^~
請問你D青皮係邊度買的呢?
你會唔會摘心呢? ...

青皮係之前國內論壇開團團返來的, 都係剛剛發芽唔知會種成點
回復

HappyLeo 發表於 2011-1-19 14:13:37 |顯示全部樓層
karenclc1 發表於 2011-1-19 12:28
青皮係之前國內論壇開團團返來的, 都係剛剛發芽唔知會種成點

希望佢地快高長大啦。
可以pm我青皮係邊買嗎?我都想買啊~^^
回復

shappyyppahs 發表於 2011-1-19 16:15:16 |顯示全部樓層
How can i know Green 無花果 to be mature for eating?
回復

HappyLeo 發表於 2011-1-19 20:48:55 |顯示全部樓層
shappyyppahs 發表於 2011-1-19 16:15
How can i know Green 無花果 to be mature for eating?

青皮是在近代中國由英國傳教士引入威海的一個優良品種,屬中國無花果傳入的海上途徑(新疆無花果屬陸路途傳入)。 树势旺盛,树冠圆长形,主干明显,侧枝开张角度大,多年生枝灰白色。 樹勢旺盛,樹冠圓長形,主幹明顯,側枝開張角度大,多年生枝灰白色。 叶大粗糙,色深亮绿,背生茸毛,黄绿,掌状分裂,通常3-5浅裂,裂刻长度不足叶长的1/2,少全缘,基部深心形,叶缘具明显的波状锯齿、圆钝,叶形指数1. 12,叶柄平均长10.32cm。 葉大粗糙,色深亮綠,背生茸毛,黃綠,掌狀分裂,通常3-5淺裂,裂刻長度不足葉長的1/2,少全緣,基部深心形,葉緣具明顯的波狀鋸齒、圓鈍,葉形指數1. 12,葉柄平均長10.32cm。 果实扁、倒圆锥形,果形指数0. 86左右。 果實扁、倒圓錐形,果形指數0. 86左右。 果实熟前绿色,熟后黄绿色,果肉淡紫色,果目小,开张,果面平滑不开裂,果肋明显,果皮韧度较大,果汁较多。 晚熟品種。 较耐盐碱。  能耐零下13度的低溫。
青皮品种夏果较大,秋果最大,果实含糖量达18%,风味极佳,是鲜食和加工兼用的良种。青皮品種夏果較大,秋果最大,果實含糖量達18%,風味極佳,是鮮食和加工兼用的良種。
回復

HappyLeo 發表於 2011-1-19 20:50:42 |顯示全部樓層
AnnieFung 發表於 2011-1-19 16:33
有冇人可以 join 埋一齊買呀 ~ 我只係想要一棵紫果咋 .... 我又冇佢地比錢用o個 d account ..........  ...

我可以呀,等我知邊度買可以一齊買呀~^^"
回復

karenclc1 發表於 2011-1-20 00:08:48 |顯示全部樓層
說時遲那時快, 今日就收到新苗苗, 即上圖同大家分享

回復

karenclc1 發表於 2011-1-20 00:17:06 |顯示全部樓層
HappyLeo 發表於 2011-1-19 14:13
希望佢地快高長大啦。
可以pm我青皮係邊買嗎?我都想買啊~^^

青皮果個團截左好耐啦, 好似遲D會再開春團(好似3 OR 4月份)
回復

HappyLeo 發表於 2011-1-20 00:22:06 |顯示全部樓層
karenclc1 發表於 2011-1-20 00:17
青皮果個團截左好耐啦, 好似遲D會再開春團(好似3 OR 4月份)

嘩,正呀,你又多左好多個品種啦!恭喜~^^
不過有D可以高到12m.......
回復

karenclc1 發表於 2011-1-20 00:29:42 |顯示全部樓層
HappyLeo 發表於 2011-1-20 00:22
嘩,正呀,你又多左好多個品種啦!恭喜~^^
不過有D可以高到12m.......

係呀, 所以我用盆種要成日修剪囉 ^^
回復

karenclc1 發表於 2011-1-20 00:31:12 |顯示全部樓層
仲有遲D要換大盆, 到時又要去淘盆
回復

HappyLeo 發表於 2011-1-20 00:38:04 |顯示全部樓層
karenclc1 發表於 2011-1-20 00:31
仲有遲D要換大盆, 到時又要去淘盆

haha~剪D比我地啦~
不過我都唔會比佢上到12m~
但唔知幾高摘心好呢~
50cm一次~100cm一次150cm又一次會唔會好密呢^^"
回復

karenclc1 發表於 2011-1-20 00:44:31 |顯示全部樓層
HappyLeo 發表於 2011-1-20 00:38
haha~剪D比我地啦~
不過我都唔會比佢上到12m~
但唔知幾高摘心好呢~

如果快高長大剪比你地當然無問題啦, 幾時修剪好, 甘要問吓國內d高手先得~~哈哈
回復

akichan 發表於 2011-1-20 11:48:28 |顯示全部樓層
karenclc1 發表於 2011-1-20 00:08
說時遲那時快, 今日就收到新苗苗, 即上圖同大家分享

請問啲苗一收到, 要係水浸幾耐先放入泥度種?  

之前係淘寶退完款我又試同另一間店買左幾支無花果...

今次我有拎到個速遞單號, 可以ONLINE TRACK到佢送緊去邊, 我諗今次應該會收到貨...
回復