我的DIY

作者: cklife 發表于 2011-1-8 14:23:53
12001 108
SSL200507 發表於 2011-1-18 22:59:55 |顯示全部樓層
"FACE" is very important to all people.

Take care of your own body for yourself and for those who care you like your mom.  
回復

亞實 發表於 2011-1-30 18:49:38 |顯示全部樓層
回復 cklife 的帖子

CK 可否提供洗髮皂的配方, THANKS
回復

cklife 發表於 2011-1-31 16:11:21 |顯示全部樓層
please wait for me. when I return to hk. I will tell you later.
回復

亞實 發表於 2011-1-31 20:45:09 |顯示全部樓層

THANK YOU SO MUCH
回復

cklife 發表於 2011-2-6 16:22:07 |顯示全部樓層
亞實 發表於 2011-1-30 18:49

CK 可否提供洗髮皂的配方, THANKS

終於番黎喇....
其實洗髮皂我好少做,之前只做過一舊,但蓖麻油落得太多,雖然洗感好好,但皂太軟。

一般洗髮皂會加入茶籽油、蓖麻油,茶籽油係中國用黎做護髮好出名,有好耐歷史喇。而蓖麻油做既皂,洗完頭髮會好軟,好似落左護髮素咁。

除左基本會用既油,亦有因不同目的而加入不同既添加物,而我自己呢......我一向做皂唔中意用好多種油,主要得三種油,而做洗髮皂呢,配方設計既改動會係,略為增加椰子油用量以增加清潔力,另外軟油方面會抽出10%換做蓖麻油。

大概就係以下咁樣(構思出黎,未做過實驗架)

迷迭香洗髮皂
橄欖油25%
椰子油30%
棕櫚油35%
蓖麻油10%

添加精油︰迷迭香精油+廣霍香精油
(迷迭香據說對脫髮、頭皮屑、頭髮稀梳有幫助。廣霍香係我愛用既低階精油,可以減緩易揮發精油既揮發速度,留住香味,而且廣霍香精油本身對皮膚亦有益處)
依個配方,亦可以另外再用油浸泡香草(迷迭香)之後用黎做皂。
精油呢....500ML油落10g...幾重本下...大家隨量啦...不過唔好落香精囉...對呼吸系統唔係咁好....
唔中意陣手工皂味,但又唔想落精油...可以落一茶匙至一湯匙蜂蜜....會有微微蜂蜜味...咁就無咁覺手工皂陣味架喇...

==============
A配方

迷迭香洗髮皂(用橄欖油)INS164.9
橄欖油  125G
椰子油  150G
棕櫚油  175G
蓖麻油  50G

NaOH    76.4G
水         176G

精油添加︰迷迭香精油+廣霍香精油=10G

B配方

迷迭香洗髮皂(用山茶花油)INS164.65
山茶花油  125G
椰子油     150G
棕櫚油     175G
蓖麻油     50G

NaOH    76.6G
水         176G

精油添加︰迷迭香精油+廣霍香精油=10G

CK請問 有無艾草洗髮皂的配方, 脫髮唔知有無幫助????  發表於 2011-12-8 22:27
回復

jellyfishy 發表於 2011-2-6 16:26:23 |顯示全部樓層

哈哈~ 咁啱既,我自己設計個配方都係差不多,我仲會落少少jojoba oil 4%,和菎麻油會多少少 14%,皂ok不易溶,幾硬架,喜歡搓幾下,好易多泡,清爽,過一次水就乾淨晒~ 頭髮也易梳理~
回復

cklife 發表於 2011-2-6 16:34:47 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-2-6 16:26
哈哈~ 咁啱既,我自己設計個配方都係差不多,我仲會落少少jojoba oil 4%,和菎麻油會多少少 14%,皂ok ...

哈...我都諗緊蓖麻油用10%定15%....不過想舊皂硬D好捽D...所以用10%....如果想頭髮感覺軟D...可以落15%呀...即係好似係配方咁...不過雨季唔知會唔會好軟....

我之前做過30%蓖麻油....濕度高少少佢就一PET野咁...係咁吸水...攪到舊皂好核突....所以唔咁落咁多....

我諗我遲D再做一下實驗...睇下我依個配方用15%同10分別大唔大先得...

=========

我做皂好少超脂所以無另外添加超脂油.....
回復

jellyfishy 發表於 2011-2-6 16:39:12 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-2-6 16:34
哈...我都諗緊蓖麻油用10%定15%....不過想舊皂硬D好捽D...所以用10%....如果想頭髮感覺軟D...可以落15%呀 ...

橄欖油  56%  - 130g
椰子油  26%  -   60g
蓖麻油  14%  -   30g
荷荷芭油  4% -   10g

我係呢個配方,嘻嘻~~ 緊緊14%的蓖麻油 ,再多就易軟爛溶,至愛佢多泡又軟髮的洗感~
回復

cklife 發表於 2011-2-6 19:44:55 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-2-6 16:39
橄欖油  56%  - 130g
椰子油  26%  -   60g
蓖麻油  14%  -   30g

你個配方軟油好多喎.....洗完應該好鬼滑....我諗長頭髮用會幾中意...
洗完軟軟滑滑長髮飄飄既感覺....

我個配方我諗比較適合男人......中意爽D...
回復

jellyfishy 發表於 2011-2-6 21:00:44 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-2-6 19:44
你個配方軟油好多喎.....洗完應該好鬼滑....我諗長頭髮用會幾中意...
洗完軟軟滑滑長髮飄飄既感覺....

我個配方 INS 142左右,我頭髮乾燥,所以幾清爽,不過如你所講,男孩子多頭油的話,你個配方就啱用好多喇.
咁你現在係用鉀皂液洗頭?
我未打過鉀皂呀,因為cp皂瘋未完~嘻嘻~~~ 
回復

貓后 發表於 2011-2-6 21:41:26 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-2-6 21:00
我個配方 INS 142左右,我頭髮乾燥,所以幾清爽,不過如你所講,男孩子多頭油的話,你個配方就啱用好多喇 ...

我包你cp皂有排瘋
回復

candyafr 發表於 2011-2-6 21:41:26 |顯示全部樓層
好羨慕ck和水母,閒時可打下皂.................仲要有地方放
回復

貓后 發表於 2011-2-6 21:43:51 |顯示全部樓層
candyafr 發表於 2011-2-6 21:41
好羨慕ck和水母,閒時可打下皂.................仲要有地方放

你遲下又會種毒架
回復

candyafr 發表於 2011-2-6 21:47:59 |顯示全部樓層
貓后 發表於 2011-2-6 21:43
你遲下又會種毒架

冇位啦
回復

jellyfishy 發表於 2011-2-6 21:53:39 |顯示全部樓層
candyafr 發表於 2011-2-6 21:41

都係最近多左d時間.... 

你知我唔停得,最近仲要唔打得波~~
回復

貓后 發表於 2011-2-6 21:56:14 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-2-6 21:53

你知我唔停得,最近仲要唔打得波~~   ...

你忍下啦
回復

貓后 發表於 2011-2-6 21:56:38 |顯示全部樓層
candyafr 發表於 2011-2-6 21:47
冇位啦

但我知你中緊其它毒囉
回復

candyafr 發表於 2011-2-6 21:57:41 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-2-6 21:53

你知我唔停得,最近仲要唔打得波~~   ...

研發多d diy skincare啦 ..........我今日整左 rose body cream,好好味同好潤
回復

candyafr 發表於 2011-2-6 21:58:05 |顯示全部樓層
貓后 發表於 2011-2-6 21:56
但我知你中緊其它毒囉

haha ~~~~
回復

貓后 發表於 2011-2-6 21:58:53 |顯示全部樓層
candyafr 發表於 2011-2-6 21:58
haha ~~~~

都話你架啦
回復