我的DIY

作者: cklife 發表于 2011-1-8 14:23:53
11988 108
我做皂,只係因為要用所以做,而且無乜藝術天份,所以唔會整花呀色呀果D......如果唔係手工皂本身有陣味,我連香味都懶落添。

一般我愛用三種油,橄欖油、棕櫚油、椰子油,只用依三種油就做到晒我想要既皂喇。

打皂乾燥季節較好,所以都會係冬天打定一年既皂,我用皂唔多,打兩底就夠用,一底冬天一底夏天。
因為除左皂仲用會其他野沖涼,所以皂唔洗打太多。

以下係我常用皂配方︰

冬天用羊奶皂 (總油量500G)
棕櫚油 65G
椰子油 75G
橄欖油360G
氫氧化鈉 71G
水 83G
奶 (83G+2売羊奶粉)
精油 10G

馬賽皂有72%橄欖油,好滋潤,但因其餘都用硬油,所以皂亦算實淨,唔太易出(鼻涕)。
精油我加薰衣草同廣霍香,對於濕疹等敏感皮膚有幫助,而且,具按撫情緒作用,洗完覺覺豬容易入睡。

評分

查看全部評分

cklife 發表於 2011-1-8 14:24:58 |顯示全部樓層

薄荷皂(總油量500G)
棕櫚油  240G
椰子油  75G
橄欖油  175G
蜂蠟     10G
氫氧化鈉 72G
水        168G

薄荷腦 10G
精油    10G

加入薄荷臘既皂,洗完會有涼涼地既感覺,最適合夏天,有網友同我講...佢話係男人都中意薄荷皂,咁老公又真係好中意。

冬天同夏天皂我都一樣用15%椰子油,但橄欖油夏天就用少好多喇。

評分

查看全部評分

回復

小諸 發表於 2011-1-8 16:43:31 |顯示全部樓層
請問氫氧化鈉係邊可以買到?
回復

claudiatang 發表於 2011-1-8 17:54:25 |顯示全部樓層
D字模是買現成或要訂做?
回復

cklife 發表於 2011-1-8 19:40:48 |顯示全部樓層
小諸 發表於 2011-1-8 16:43

氫氧化鈉係化工原枓行有...有D賣DIY材料既地方都有...
回復

cklife 發表於 2011-1-8 19:42:00 |顯示全部樓層
claudiatang 發表於 2011-1-8 17:54
D字模是買現成或要訂做?

我依隻模係美國訂既...
不過果次我係參加團購...住係美國既皂友要回港...大家就托佢幫忙訂...因為寄番美國本土郵費平好多....

不過我見到台灣同大陸好似都有類似既貨,質地可能會有少少分別...但會平D....

好似台灣比較多網頁見到....
回復

claudiatang 發表於 2011-1-8 20:33:07 |顯示全部樓層
回復 cklife 的帖子

難怪,好靚呀﹗如果有朋友從國回來也要他做苦力帶些回來。請問有美國訂貨方面的資料嗎?
回復

cklife 發表於 2011-1-8 22:36:47 |顯示全部樓層
資料留在討論區中,年日太久遠了,討論區結業己久了....
回復

jellyfishy 發表於 2011-1-10 08:53:15 |顯示全部樓層
小諸 發表於 2011-1-8 16:43

http://hkplants.com/forum.php?mo ... &extra=page%3D1

早2日經過荔枝角道永興時,同一條街有間老店,賣的NaOH比永興更平.
回復

小諸 發表於 2011-1-10 11:22:17 |顯示全部樓層
回復 jellyfishy 的帖子

我見你地自己整皂﹐都有d興趣自己整黎送俾人……但係真係唔熟d原材料係邊到可以買到。唔該晒。
回復

jellyfishy 發表於 2011-1-10 11:35:26 |顯示全部樓層
小諸 發表於 2011-1-10 11:22
回復 jellyfishy 的帖子

我見你地自己整皂﹐都有d興趣自己整黎送俾人……但係真係唔熟d原材料係邊到可以買 ...

link 入面有很多店的資料.你可以比較下和選就自己的店~
我一般打橄欖油比例較多的皂,我會去價真棧買食用油,暫時找到最平的店了~
回復

cklife 發表於 2011-1-11 19:33:55 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-1-10 08:53
http://hkplants.com/forum.php?mod=viewthread&tid=67928&extra=page%3D1

早2日經過荔枝角道永興時, ...

有無問佢純度係幾多呀?
回復

cklife 發表於 2011-1-11 19:41:02 |顯示全部樓層
唉....丟左一底洗髮皂....

個日想做薄荷皂,但磅既時候將棕櫚油同椰子油既份量換轉左,但未落鹹水,所以度個條方,加左篦麻油,改做洗髮皂。

個日總係覺得D椰子油怪怪地味....到攪皂時,好快杰,同埋D皂糊好似有少少起沙咁,以為假皂化,所以坐左熱水一陣,但都係好杰,唯有入模先。

但總係懷疑椰子油變壞左,昨日叫老公幫我聞下,老公話係益左,但好怪,因為除左益仲有酸味。好少聞到油變壞有酸味,所以果底皂掉左囉。

D椰子油買左半年度咋...咁快變壞.....而且變壞既樣有D怪,懷疑純度有問題,唔知有無溝野。

下次都係去天麗姐姐度買好囉....起碼用左咁多年都無事。
回復

貓后 發表於 2011-1-11 19:50:33 |顯示全部樓層

咁我都要留意下先得,謝ck分享的你經驗
回復

jellyfishy 發表於 2011-1-11 19:53:39 |顯示全部樓層
平野係有d 風險~~ 所以我係咁打皂, 唔想淨油~~(藉口~~)
回復

cklife 發表於 2011-1-11 20:39:46 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-1-11 19:53
平野係有d 風險~~ 所以我係咁打皂, 唔想淨油~~(藉口~~)

係囉,見平一次買左兩L,一番黎用左1L做皂,都無事。

想再做就己經變左囉...
回復

貓后 發表於 2011-1-11 20:40:42 |顯示全部樓層

咁我都要快d用先得
回復

cklife 發表於 2011-1-11 20:46:44 |顯示全部樓層
貓后 發表於 2011-1-11 20:40

咁我都要快d用先得

越靚油就越要快用呀.....
回復

貓后 發表於 2011-1-11 20:47:53 |顯示全部樓層

咁點知佢靚唔靚油丫,其實一開咗可以保存幾耐呢(如甜杏仁,乳木果油)
回復

cklife 發表於 2011-1-11 20:53:58 |顯示全部樓層
貓后 發表於 2011-1-11 20:47

咁點知佢靚唔靚油丫,其實一開咗可以保存幾耐呢(如甜杏仁,乳木果油) ...

我講靚油係講油種...因為好多靚品種既油都比較易變壞,當然亦有例外喇....

我意思係靚油貴D嘛....變壞左咪仲浪費錢,所以快快用左佢....老師話用左就唔貴,真係名言呀...

你講既兩種油都可以放得幾耐下,我有一樽甜杏仁油放係雪櫃都放左好耐,都仲未變壞。

乳木果脂我就無放雪櫃。
回復