風信子(第一次學人種)

作者: cklife 發表于 2010-12-31 11:35:22
1509 7

我好懶....訂左球莖昨日先去攞。

睇左置頂新手種風信子既帖子,打算出去買消毒劑同埋新泥。

但想請教一下,我打算買靚土溝土主人,請問應該比例係幾多呢?(如果唔用土主人,用其他物料又要點溝呢?比例係幾多呀?)

因為我種蔥頭成日會爛左D球根,我怕又醃死風信子呀.....

我咁遲先攪佢應該點種呢?

我自己諗法係,用苗盆(自己會分解果種)加泥放球根入去,埋一半入泥,加膠袋,放入雪櫃雪到佢出芽,跟住拎出黎放入花盆用泥種。(睇到人地話要雪)

咁樣攪得唔得呢?

我有D雞手鴨腳既感覺......麻煩幫幫忙
cklife 發表於 2010-12-31 18:47:24 |顯示全部樓層

去買左泥...係繽紛買左隻種花泥...問過店員話就咁種唔洗溝野....(不過我都係買左袋陶粒)

買左百菌清....係車上睇書明時好驚,似乎係好危險既化學物質。可以經皮膚吸收會中毒。
用時要戴手套同保護衣。

番到屋企後,好小心咁用佢,點知剛放完球落去浸,塊面就開始起敏感。即刻用皂洗面,搽紫雲膏,依家仲好痕。

以後都唔敢用呀....有無D無咁毒既方法可以殺菌架?
回復

charlie34 發表於 2010-12-31 19:41:54 |顯示全部樓層
應該唔會痕....如果做足保護措施
回復

cklife 發表於 2010-12-31 22:57:32 |顯示全部樓層
我無戴面罩.....

我懷疑D粉飛左起面附近.....今日都好乾下....我依排比較敏感...
回復

jack872184 發表於 2011-1-1 13:07:47 |顯示全部樓層
i think using alcohol is also okay~
回復

夜魔 發表於 2011-1-5 14:32:30 |顯示全部樓層
風信子唔洗咁講究啦, 就咁種就OK
鬱金香先要小心清毒......雖然消左毒一樣好易發霉...
回復

candyafr 發表於 2011-1-3 21:12:55 |顯示全部樓層
我就用漂白水+洗潔精+水浸10分鐘,再清洗
回復

cklife 發表於 2011-1-3 21:33:37 |顯示全部樓層
candyafr 發表於 2011-1-3 21:12
我就用漂白水+洗潔精+水浸10分鐘,再清洗

喔...謝謝...我諗我下次都係就咁種....生就生死就死...

浸過既球....總係覺得好似毒藥咁....唔同食物放一齊,所以無放雪櫃植接入左盆...

你講既...漂白水同洗潔精...係我屋企係搵唔到架....我只係用自己整既皂、梳打粉、白醋做清潔架咋....
回復