作者: jessica001229 發表于 2010-12-23 20:22:56
2104 8
呢盆薄荷
係花墟買GE, $10
好香薄荷味, 但面有D 斑咁GE 野

呢張應該睇唔到, 遲下再影

開始見到個型GE 芫茜

呢兩張19.12.2010 影GE
今日再影

盆ROSEMARY 好似唔係太得咁
都種左廿日, 得兩粒小芽子.....

D 九層塔都算有D 野睇下

想再種多D 但係好少用
唔知仲有咩香草會常用D 呢
ben2 發表於 2010-12-27 21:13:00 |顯示全部樓層
可種臭草(煲綠豆沙用)及香茅(蒸排骨用)等等,都是很易種的。其他師兄姊請提意見。
回復

jessica001229 發表於 2010-12-27 21:33:22 |顯示全部樓層
ben2 發表於 2010-12-27 21:13
可種臭草(煲綠豆沙用)及香茅(蒸排骨用)等等,都是很易種的。其他師兄姊請提意見。 ...

咁又想問下臭草同香茅都係由種子種起ga?
回復

gtrnismo 發表於 2010-12-27 23:59:17 |顯示全部樓層
jessica001229 發表於 2010-12-23 20:22
呢盆薄荷
係花墟買GE, $10
好香薄荷味, 但面有D 斑咁GE 野

香茅同紫蘇亞洲人會用多

九層塔都唔少, 薄荷也不錯

全部都易種
回復

jessica001229 發表於 2010-12-28 00:11:07 |顯示全部樓層
gtrnismo 發表於 2010-12-27 23:59
香茅同紫蘇亞洲人會用多

九層塔都唔少, 薄荷也不錯

紫蘇我係街邊成日都見到
但係我又唔知可以點用喎

其實九層塔我都唔太知可以點用GA
不過我覺得佢外型都唔錯~~
HAHA
回復

ben2 發表於 2010-12-28 21:30:05 |顯示全部樓層
jessica001229 發表於 2010-12-27 21:33

香茅可在街市買到,然後直插入泥。我的臭草則是在花墟買幼苗,很快便長高一倍。
回復

jessica001229 發表於 2010-12-29 00:31:12 |顯示全部樓層
ben2 發表於 2010-12-28 21:30
香茅可在街市買到,然後直插入泥。我的臭草則是在花墟買幼苗,很快便長高一倍。 ...

我今日都係花墟問人有冇香茅種子賣
佢話冇GA
我問佢咁點種?
佢話佢都唔知.....
原來直接插就OK
佢係泥度會自己生GA LA
回復

cklife 發表於 2010-12-29 09:18:11 |顯示全部樓層
jessica001229 發表於 2010-12-27 21:33

臭草同香茅可以係街市買番黎插入泥生根。

生草藥檔好多植物都可以買番黎入泥種架....

薄荷....求其插好易生,街市五蚊一束......食剩先用黎插好平..而且係本地品種...好粗生(滾豬肉蛋湯係我媽媽拿手好菜、放幾塊葉落水度浸佢一陣,水裡面就會有香味,可以放入室溫水樽用。打邊爐配羊肉一齊食好夾,只要放入爐拖一拖半生熟就OK。)
蕃檸檬(到手香)...又係點插都生既野.....喉嚨痛時拎塊葉包少少鹽,放入口咬碎,混合口水...慢慢咽下....得架...
瓜子菜(馬齿莧)....粗生到唔恨....種生左之後真係唔多洗理...佢自己開完花自己灑種子...又生一堆出黎..(用滾水拖一拖水,撈少少麻油做沙律...或用黎滾蛋花湯,去濕清熱)
紫蘇...插入泥就生.....嫰葉可以黎煮湯、涼拌、老葉可以炒蟹、蝦....紫蘇善解蝦蟹毒....加生薑一齊煮功效更好。旅行我自己既平安茶都會加入去....配方放左係飲食果邊....
薑...就咁塞入泥度,好粗生,冬天好耐無淋水都唔會死。煮緊送忽然發覺無買薑,要黎應急用唔錯。
蔥....可以買小洋蔥頭或株蔥,又係種係度應急用,而且即採即煮既蔥特別香。

泰國雜貨檔口,九層塔插泥就生,用黎炒肉、豉汁炒貝類、切碎煎蛋食法太多喇...
香茅...插泥會生根,可以切碎醃雞翼、做香草茶、煮冬蔭功湯。
有一隻檸檬個樣有d怪,個皮一舊舊幾醜樣.....但佢既檸檬味非常之香,比新奇士香好多.....有皂友用黎做液體皂,送舊皂糊比我,放係枱度一直飄香,好似空氣清新劑咁....如果屋企有地方種都唔錯。

西餐香草都好易種,不過街同街市品種有少少分別。
馬鬱蘭....我屋企種佢一年四季都生得好好,唔洗點理,好香...我用黎做糕點或沙律。
奧勒崗....醃雞翼只要加少少鹽,放入焗爐焗熟就得。
蘿勒.....九層塔既親戚,味道比九層塔溫和,意大利野好多都用。做薄餅、煮意粉等等,之前我都放過食譜架喇。
細香蔥....我未種到,只係打算種,網友種得好好,多年生,種生左可以食好耐。

=================
其實街市見到既香草都係日常會用既香草,好多中式食法,而且品種一定可以食用,得閒留意下....
回復

jessica001229 發表於 2010-12-30 00:22:26 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2010-12-29 09:18
臭草同香茅可以係街市買番黎插入泥生根。

生草藥檔好多植物都可以買番黎入泥種架....

嘩~唔該你AR
好詳細AR~~
等我得閒同去街市買D 鮮香茅返黎先~
回復