唔識種盆羅漢松

作者: jessica001229 發表于 2011-4-22 02:50:09
4317 11
之前媽咪拎左佢返黎
但係唔知點解, D 葉好稀疏
又有D 黃黃地.......

但係人地個D 好綠好靚GA
點解會咁GA?
PLEASE HELP~~
麥煞那 發表於 2011-4-22 22:54:50 |顯示全部樓層

回復 jessica001229 的帖子

首先 的樹葉 要 搵水沖先乾淨 ( 必要時用手卒 不過唔好整傷佢 ) ( 定期要沖洗 )
最好搵個大的既盆 如果你屋企的花有噴開藥既 就定期噴藥 ( 羅漢松 會有芽蟲 )
PS 最好有太陽曬 每日最好有2小時以上

如果一切順利既話 半年後會出一組新葉 XD ( 羅漢松生長 超慢 尤其是有傷 有病既 )
回復

麥煞那 發表於 2011-4-23 03:08:06 |顯示全部樓層
題外話

如果真係有興趣種羅漢松 7月尾至8月尾 去公園收集種子 試下由種子種起
我既建議係每粒種子都用個3寸細盆去發 咁樣冇咁快要換盆
如果你想玩種子盆栽就例外  

同埋種多幾棵既話 相對上容易去比較健康情況
回復

麥煞那 發表於 2011-4-23 02:59:05 |顯示全部樓層
我而家既做法係每星期噴 1:100 既苦棟油
但係屋企冇用開藥既 就唔噴都冇所謂 先keep住觀察棵羅漢松囉
想知道棵羅漢松有冇爆過芽蟲
就反轉的葉睇下 有冇的葉底有冇的啡色既點點 ( 已經痴實左 卒唔甩架 係的已經死左既蟲屍 蛋殼之類既野 )
或者係太陽底下睇下葉入面有冇的啡色既斑 ( 已經潛左入葉既蟲 )
正常既羅漢松樹葉 係 青綠色 或者 深綠色 係太陽光之下 睇到樹葉底係綠色既
如果有既話 個的葉唔好剪住 但係之後出新芽 都要做好防蟲
噴藥要噴晒成棵羅漢松 包括葉底
直至到有3-4組完整既葉 生長完成 之後先至 剪晒底下有斑既葉會比較穩陣
( 睇forum的人話羅漢松1年最多修剪1次 因為生得太慢 )

不過由由細棵羅漢松種起真係好蝦人耐性

羅漢松狀態好既 會一路keep住出新葉
狀態唔好既 可以半年九個月都冇變化 ( 但係又唔會死 )

只要有過一次芽蟲 之後都會keep住有 ( 噴左藥只會令芽蟲數量維持係肉眼見唔到影響既水平 )
回復

jessica001229 發表於 2011-4-23 01:34:05 |顯示全部樓層
回復 麥煞那 的帖子

哦~
但係我想問下, 噴藥係噴咩藥AR?
因為我屋企D 花我全部都係淋水, 曬太陽同定期施肥,
冇搞其他野, 因為我唔識
回復

麥煞那 發表於 2011-4-23 15:34:39 |顯示全部樓層

回復 麥家俊會長 的帖子

你每日抹咁鬼好心機

我種左唔少羅漢松 有四棵兩年既 有十幾棵大概半歲既
我每星期沖水 噴藥 都搞到我成隻野咁
回復

麥家俊會長 發表於 2011-4-23 15:24:53 |顯示全部樓層
我習慣每日用噴霧器同佢地沖涼~
發現原來噴霧係羅漢松最愛的活動,方才一個星期,葉踵就長了出來,無論大棵細棵都係咁,先用噴霧器近距離噴在葉子正面和背面,再用手卒甩~
回復

麥家俊會長 發表於 2011-4-24 02:09:53 |顯示全部樓層
有樣野關於植物真係好神奇,一個神父係聖堂露台種了很多植物,有玫瑰,桔仔,黑骨芒等植物,都長得十分好,而神父從不打理她們,每天只澆水和給她們談心,佢話這就是祕訣~
回復

麥家俊會長 發表於 2011-4-24 02:11:32 |顯示全部樓層
回復

april0281 發表於 2011-4-25 13:23:01 |顯示全部樓層

我個多月前.有1棵最頂新葉都見到有好多芽虫.用了殺虫水1:1000...OK了..現長高了2吋多了. 有1棵細的尖葉品種..種了沒1年現長了很多新葉...濃密了.現還開了綠綠的花..^^
回復

skyfox 發表於 2011-4-26 18:07:54 |顯示全部樓層
jessica001229 發表於 2011-4-22 02:50
之前媽咪拎左佢返黎
但係唔知點解, D 葉好稀疏
又有D 黃黃地.......

看來像介殼蟲
回復

neptuneper 發表於 2011-5-11 22:14:45 |顯示全部樓層
我都有咁既情況.
回復