種子種植

作者: casperellen 發表于 2010-12-20 16:17:50
1578 12
咁多位, 請問用種子種植有d咩要注意架~~泥方面, 需唔需要用d咩特別既泥架...?
比得大帝 發表於 2010-12-20 17:28:22 |顯示全部樓層
種也嘢?
回復

casperellen 發表於 2010-12-20 17:47:01 |顯示全部樓層

你好, 我未開始種呀~~因為我怕用錯方法種, 浪費朋友給我的種子..! 我朋友話係十字花唻架wor~~我都唔知呀~~因為仲未好識分~~
回復

比得大帝 發表於 2010-12-20 22:37:44 |顯示全部樓層
十字花?  你係唔係指紫羅蘭呀?

不過十字花紫羅蘭, 係唔可以用種子繁殖的.

你問清楚你朋友, 係乜嘢植物.
回復

casperellen 發表於 2010-12-20 22:52:41 |顯示全部樓層
e...係~~咁我問問佢先~~
回復

wilson11 發表於 2010-12-21 09:06:48 |顯示全部樓層
回復 比得大帝 的帖子

版主, 有野想問
咁十字花紫羅蘭用物方法繁殖好a?
回復

比得大帝 發表於 2010-12-21 10:41:34 |顯示全部樓層
十字花紫羅蘭主要要以芽繁殖, 培育芽的方法有:
1. 側芽: 在主莖與葉柄間長出來的芽, 待芽長到6片葉以上採出來植入泥中
2. 頂芽: 把紫羅蘭頂的幾圈葉切出來, 餘下兩圈以上的葉, 切出來的可以植入泥中, 餘下的叫母株, 約一個月後會長出芽.
3. 點花菖: 花菖有兩片小葉, 每片小葉與花菖間有一個芽, 把那個芽剔走, 在這個位置點上小量kekigrow, 約一個月後會長出芽.
4. 種花菖: 把花菖帶小葉的約一吋的花菖切出來, 同樣把芽剔走, 種在泥中, 約一個月後會長出芽.

1. 芽是自然生出來的, 有些av多些, 有些可能不會長出側芽
2. 成功率最高, 差不多100%
3. 成功率也很高, 約80%
4. 成功率很低, 約10%
回復

tongtony 發表於 2010-12-21 16:27:38 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2010-12-21 10:41
十字花紫羅蘭主要要以芽繁殖, 培育芽的方法有:
1. 側芽: 在主莖與葉柄間長出來的芽, 待芽長到6片葉以上採出 ...

嘻!又學到野啦!
回復

quen 發表於 2010-12-21 23:13:29 |顯示全部樓層
原來十字紫羅比較難繁殖,所以價錢較貴。
回復

比得大帝 發表於 2010-12-22 15:01:14 |顯示全部樓層
quen 發表於 2010-12-21 23:13
原來十字紫羅比較難繁殖,所以價錢較貴。

一來係啦, 二來十字花也比較難培值, 三來個人認為十字花比較靚
回復

quen 發表於 2010-12-22 19:32:49 |顯示全部樓層
十字花要求光和普通的有沒有不同。
回復

hcheung 發表於 2010-12-23 08:55:35 |顯示全部樓層
十字花交十字花的種子是否有機會出十字花?新品種十字花不可能全數是突變吧?
回復

比得大帝 發表於 2010-12-23 09:12:24 |顯示全部樓層
十字花交十字花是不會育出另一個十字花,  其實十字花是不可以以種子繁殖的.

新品種十字花應該全是突變出來的, 不過有些人掌握到如何令紫羅蘭特突變的方法, 所以培殖出很多十字花.
回復