有無實用的例子集中介紹一下 ??

作者: 四少 發表于 2010-12-14 16:46:34
1471 12
香草 好多人種 ...
不過真係可容易自行用係生活上的, 有幾多種, 可介紹一下麼 ??
又or分個子板出來介紹一下 ????

用係飲食上 , 用係驅虫, 防腐 .... etc ... 總之好簡單, 就可造到的 ....
ht333147 發表於 2010-12-14 19:05:32 |顯示全部樓層

四少, L T N S.
不如開個帖, 請網友將其香草用法貼上來, 必定是要自身經驗, 集思益廣哩.
回復

四少 發表於 2010-12-14 20:56:22 |顯示全部樓層
回復 ht333147 的帖子

呢個未係囉....
回復

ht333147 發表於 2010-12-14 22:50:18 |顯示全部樓層

我誤會了, 之前有連結講香草功用(找不出來)
由我開始:
蘿勒:大人整冬蔭功燙, 我煲魚燙都會落蘿勒, 香氣撲鼻及除腥味.
迷迭香: 整鹽焗三文魚頭會用, 切碎, 差不多焗好時才放入多焗一陣, 無晒腥味, 連廚房的腥味都除埋.
到手香: 整完魚用來搓手除腥
香茅:晒乾焗香茅茶, 驅蚊: 晒乾切碎, 放一執在廳會少很多蚊, 初起傷風感冒, 稍濃的焗茶飲, 藥到病除, 是印度朋友教的
系識咁多
薄荷:燒烤時焗蝦蟹蜆等加入, 好味D
回復

hyman 發表於 2010-12-15 09:36:34 |顯示全部樓層
回復 ht333147 的帖子

謝謝 長知識了 家中仲未種到食用種...
回復

四少 發表於 2010-12-15 10:08:05 |顯示全部樓層

到手香: 整完魚用來搓手除腥 <---- 真係有人咁用, 怕唔怕入左口拉肚 ....
(到手香, 有幾個品種都有人咁叫, 這種先真.... )

蘿勒 - 又係好多種 (九層塔 都係喎)
迷迭香 - 呢個真係好大眾化, 使用率勁高, 我常用在 BBQ 牛羊肉上
香茅 - 晒乾 <--- 係咪唔可以用鮮品一定要乾 ???

我係網上找到點資料....
http://book.tndais.gov.tw/Brochure/tech109.htm

不過, 最好都係實際 D, 大家有使開的, 咁就唔怕用錯啦 ....
回復

ht333147 發表於 2010-12-15 11:36:27 |顯示全部樓層
四少 發表於 2010-12-15 10:08

所述的效用都是這個現代版天台裲神農氏親口, 手試過.
不過那種蘿勒加在什麼湯水風味最佳, 就未詳細比較.
對牛未說, 什麼牡丹都是同一味道, 管它是荷包牡丹與青龍臥墨池?
香茅用來沖茶及驅蚊以乾品好, 氣味濃及效用長久些, 腌肉當然是鮮用了.
回復

四少 發表於 2010-12-15 13:14:30 |顯示全部樓層
ht333147 發表於 2010-12-15 11:36
所述的效用都是這個現代版天台裲神農氏親口, 手試過.
不過那種蘿勒加在什麼湯水風味最佳, 就未詳細比較.
...

仲有無其他... 呢樹有唔少人種各種類的香草...
唔通, 齍種 ????
回復

緲緲 發表於 2010-12-15 13:47:40 |顯示全部樓層
最容易自行使用法不外乎煮食調味,更簡單嘅就直接沖水當茶飲。呢啲資料網上好多地方都有扒吓文唔難搵到。其他嘅諸如殺菌除蟲等,基本上係要用到香草提煉出嘅揮發油至有效,呢啲好難自家製嘅不如買現成精油好過。
回復

hyman 發表於 2010-12-15 16:24:46 |顯示全部樓層
四少 發表於 2010-12-15 10:08

條link好好用....點解我上網搵唔到既
回復

四少 發表於 2010-12-16 13:03:34 |顯示全部樓層
緲緲 發表於 2010-12-15 13:47
最容易自行使用法不外乎煮食調味,更簡單嘅就直接沖水當茶飲。呢啲資料網上好多地方都有扒吓文唔難搵到。其 ...

咁... 即係 齍種 的多 ....
認真會用到的少 ....

"資料網上好多地方都有扒吓文唔難搵到" ... 咁, 呢個討論區無嘛 .... 點解唔就 "香港" 環境, 除種植技巧, 整理下, 分享埋使用實例呢 ... 香草 同名稱的好多, 唔同地方可找到的或有出入, 如唔係本地的就好易會用錯啦....
回復

hyman 發表於 2010-12-16 14:19:48 |顯示全部樓層
四少 發表於 2010-12-16 13:03
咁... 即係 齍種 的多 ....
認真會用到的少 ....

我種既Lavender諗住製乾花嫁
之前街買的放係廁所好香 唔知自己製係咪一樣呢
回復

冰兒 發表於 2010-12-16 21:59:48 |顯示全部樓層
回復 四少 的帖子

蚊叮蟲咬可用到手香代無比X用。
回復