花墟買的英國玫瑰 - William Shakespeare 2000 開多左兩朵花(at P.3)

作者: Vienne 發表于 2010-12-14 10:44:43
8645 75
hugopoodle 發表於 2010-12-20 23:23:39 |顯示全部樓層
我想請教大家, 其實種玫瑰係咪唔可以室外種同曬太多太陽? 今日去bun bun見到啲玫瑰好靚, 但係店姐姐話唔曬得太陽, 要室內種, 攪到我即刻放番低; 但係見到你哋話可以種喺花園, 而家又心思思
回復

Vienne 發表於 2010-12-21 09:21:19 |顯示全部樓層

bunbun又好森x又好,佢地講乜你都唔好信,玫瑰要日照,放係室內唔係咁好。bunbun d玫瑰我有一盆係露台種緊,我屋企有太陽晒。
回復

Jesation 發表於 2010-12-21 10:48:59 |顯示全部樓層
hugopoodle 發表於 2010-12-20 23:23
我想請教大家, 其實種玫瑰係咪唔可以室外種同曬太多太陽? 今日去bun bun見到啲玫瑰好靚, 但係店姐姐話唔曬 ...

未聽過人講玫瑰要室內種喎,佢d咩品種?
回復

Vienne 發表於 2010-12-21 11:07:42 |顯示全部樓層

我諗係荷蘭果隻,個breeder話係indoor rose,即係可以放係室內,我買過幾盆都係放係室外。
http://www.poulsenroser.dk/VisSt ... neid=6&menu=960
btw,我上星期六去過bunbun,佢返左好多荷蘭玫瑰,d花又大朵又靚,唔過一百蚊,可惜我冇位放lu。
回復

Jesation 發表於 2010-12-21 15:36:01 |顯示全部樓層
Vienne 發表於 2010-12-21 11:07
我諗係荷蘭果隻,個breeder話係indoor rose,即係可以放係室內,我買過幾盆都係放係室外。
http://www.poul ...

係噃,又好似唔熱得唔曬得。

我有位,可惜冇能力照顧咁多……
回復

hugopoodle 發表於 2010-12-22 00:00:34 |顯示全部樓層
原來係可以放露台的, 俾班阿姐老點, 仲講到似塵塵咁, 攪到我唔敢買, 真係激氣! 我都係多啲上嚟呢度偷師好過!
回復

tsoiyiu1009 發表於 2010-12-28 00:25:26 |顯示全部樓層
等咗兩個星期,我棵Lavender Meillandina終於有花開喇~
店員話係薰衣草紫色...但係
未命名.JPG 未命名_01.JPG

評分

查看全部評分

回復

fnv234 發表於 2010-12-28 00:37:20 |顯示全部樓層
tsoiyiu1009 發表於 2010-12-28 00:25
等咗兩個星期,我棵Lavender Meillandina終於有花開喇~
店員話係薰衣草紫色...但係

隻色都好靚呀
回復

Vienne 發表於 2010-12-28 09:19:01 |顯示全部樓層
網上面d圖係紫色,不過第一次開唔啱色都唔出奇呀,我有盆迷你都係果度買,買果陣明明係淺黄色,但呢排開左兩次花都係橙黄色,個花型又唔同左。
就算唔係紫色佢都好靚wo。
回復

hugopoodle 發表於 2010-12-29 16:08:19 |顯示全部樓層
我覺得呢隻色都好靚呀!
回復

tsoiyiu1009 發表於 2011-1-1 00:32:21 |顯示全部樓層
剪咗落嚟,擺咗幾日,差唔開盡~
隻色順眼咗~有少少淡紫色feel~不過我部相機影唔到出嚟...
Lavender Meillandina_03.JPG Lavender Meillandina_04.JPG Lavender Meillandina_05.JPG
前日屋企附近整路,所以要兜路行,
驚見鄰家有棵微月-紅柯~有好多花冧~好壯~好大棵呢
回復

mahubia 發表於 2011-1-1 12:37:48 |顯示全部樓層
tsoiyiu1009 發表於 2011-1-1 00:32
剪咗落嚟,擺咗幾日,差唔開盡~
隻色順眼咗~有少少淡紫色feel~不過我部相機影唔到出嚟...

紅柯. 我有盆. 簡直係野草, 點整佢都唔會屎..仲要再標牙再開花你睇
回復

Vienne 發表於 2011-1-24 15:53:12 |顯示全部樓層
等左成個月,終於開第一朵花,仲有五個花蕾,唔知會唔會一齊開呢?

上星期五
P1020599.JPG P1020597.JPG

今朝

快喎。good  發表於 2011-1-25 11:03
正點!  發表於 2011-1-24 22:58
good^^  發表於 2011-1-24 17:53
回復

keithlee 發表於 2011-1-25 23:23:25 |顯示全部樓層
你養得太好了!比我的養得好幾倍啊!!!!!!!!羨慕死!
回復

Vienne 發表於 2011-1-26 09:21:41 |顯示全部樓層
keithlee 發表於 2011-1-25 23:23
你養得太好了!比我的養得好幾倍啊!!!!!!!!羨慕死!

唔係啦,我都係普通咁淋水施肥,我覺得係我好彩,佢鐘意我屋企環境,其他d玫瑰就麻麻,生盲芽多。
回復

Aalon 發表於 2011-1-26 10:01:45 |顯示全部樓層
Vienne 發表於 2011-1-24 15:53
等左成個月,終於開第一朵花,仲有五個花蕾,唔知會唔會一齊開呢?

上星期五

好開, 朝早第一個睇o既post 見到朵咁大o既玫瑰, 香唔香o嫁??
回復

Vienne 發表於 2011-1-26 10:47:09 |顯示全部樓層
香呀,老式玫瑰味,幾濃下,朵花真身同張相差唔多大,諗唔到一個咁細o既花冧仔會開到咁大朵花,好神奇呀。
回復

haricot 發表於 2011-1-26 14:15:07 |顯示全部樓層
回復 bunbun05 的帖子

D名很優美呀!!!
我都很想有個私家玫瑰園 !!!
回復

Vienne 發表於 2011-2-1 11:40:11 |顯示全部樓層

琴日又開左兩朵,不過花明顯細朵左,花瓣數都少左。

花冧2號

花冧3號

評分

查看全部評分

回復

miaooo 發表於 2011-2-23 01:35:52 |顯示全部樓層
回復 Vienne 的帖子

may i ask the name of your flower and where u buy it from?

manys thank
it is so beautiful
回復