花墟買的英國玫瑰 - William Shakespeare 2000 開多左兩朵花(at P.3)

作者: Vienne 發表于 2010-12-14 10:44:43
8638 75

早兩個月在花墟買了三棵英國玫瑰,其中一棵開了一朵小花,花瓣是淡粉紅色,強香味,令我的露台像噴了香水一樣。

Heritage  (相機沒法影出那粉紅色的美麗。)
CIMG1349.JPG CIMG1339.JPG CIMG1340.JPG
William Shakespeare 2000 (這芽似乎有點希望,通常出紅葉的都是開紅花。)

評分

查看全部評分

chau_lyc 發表於 2010-12-14 12:51:26 |顯示全部樓層
回復 Vienne 的帖子

咁快有花, 我都有買到, 我的是NEW DAWN
回復

alextang 發表於 2010-12-14 19:06:51 |顯示全部樓層
玫瑰花期啊,呢個季節開得最靚架。
回復

garyyeung 發表於 2010-12-14 21:51:19 |顯示全部樓層
I bought a Rosa Gertrude Jekyll.....
回復

Jesation 發表於 2010-12-15 08:56:04 |顯示全部樓層
alextang 發表於 2010-12-14 19:06
玫瑰花期啊,呢個季節開得最靚架。

係?我棵new dawn成年冇開過……

btw, 你o地响邊間買?係咪森x園?我禽日見倒大大個牌 David Austin,但得返heritage (勁似自己舊年响同舖買o既歐洲玫瑰) 同candlelight 兩隻。比起比利時果d貴幾十蚊。
回復

Aalon 發表於 2010-12-15 09:32:04 |顯示全部樓層
請問你個露台的環境怎樣??香噴噴玫瑰真係令人羨慕, 我都想種返棵, 不過我之前種親都死, 已有幾年冇種....見到好多花友熱烈討論, 又心思思
回復

Jesation 發表於 2010-12-15 09:37:47 |顯示全部樓層
Aalon 發表於 2010-12-15 09:32
請問你個露台的環境怎樣??香噴噴玫瑰真係令人羨慕, 我都想種返棵, 不過我之前種親都死, 已有幾年冇種.... ...

森x果d已經有冧,唔係根苗,理應種唔死,最多開完唔再開o者。
回復

Vienne 發表於 2010-12-15 09:39:26 |顯示全部樓層

Heritage係森x買,其他兩棵係bunbun,應該成個月前啦,而家賣晒/冇賣lu。森x比bunbun平廿幾蚊。但兩間d品種差唔多完全唔同。森x初初開始賣果陣有五六款。bunbun就有六款。

Gertrude Jekyll <--呢隻都好靚呀。我見佢係climbing驚生到好大唔敢買。上星期仲有Abraham Darby ,好後悔冇買佢。

網上面話heritage 開花後一日就謝,相入面朵花前日開花琴晚返去已經散成一片片,張相已經變成遺照lo。
回復

Jesation 發表於 2010-12-15 09:58:52 |顯示全部樓層
Vienne 發表於 2010-12-15 09:39
Heritage係森x買,其他兩棵係bunbun,應該成個月前啦,而家賣晒/冇賣lu。森x比bunbun平廿幾蚊。但兩間d品種 ...

禽日森x david austin 果d (有花冧) 賣緊168喎,bunbun仲貴過佢咁恐怖?舊年bunbun有紙盒比利時玫瑰根苗先賣緊105咋喎。
回復

Vienne 發表於 2010-12-15 10:03:34 |顯示全部樓層
Aalon 發表於 2010-12-15 09:32
請問你個露台的環境怎樣??香噴噴玫瑰真係令人羨慕, 我都想種返棵, 不過我之前種親都死, 已有幾年冇種.... ...

Aalon,你可以地植wo,你個園子咁大。
我露台唔多好架,內園向西南,不過冬天朝早都會晒到中午,夏天就晒到露台邊。
其實我都種死過好多盤玫瑰,最初係我白痴亂黎,唔啱季節我又勁剪佢,有時係換盆換泥但冇洗根,都交左好多學費。不過我諗今次係撞手神,同埋啱天氣。另外果兩盤先前係咁出盲芽,d葉又密又細,但呢兩個星期忽然生左好多壯芽。點種靚佢我仲學緊呀﹗
回復

Jesation 發表於 2010-12-15 10:03:47 |顯示全部樓層
如果係呢種樣,係比利時玫瑰呀,不過個種係英國o卦。

森x而家果隻係正牌英國玫瑰,好貴。舊年買冇david austin名只係一半價錢。
回復

Vienne 發表於 2010-12-15 10:16:24 |顯示全部樓層
Jesation 發表於 2010-12-15 09:58
禽日森x david austin 果d (有花冧) 賣緊168喎,bunbun仲貴過佢咁恐怖?舊年bunbun有紙盒比利時玫瑰根苗 ...

兩邊都係賣棵根架,bunbun $190,包裝得好似比利時果d咁,乾淨企理d,不過拆開d膠紙原來d根剪左一半。森x果d就夾硬將d根屈埋落盆,最初有得賣果陣全部都未出芽,後來一路賣陸續有好多陣亡,(我個個星期都去花墟),到而家剩低果d已經係最頑強果d,生左成個幾月,所以咪有花冧lo。

比利時棵根我都有一棵paul scarlet,本來生得好地地,出左十幾節葉諗住整佢埋欄杆,點知最近d枝發黑,god bless it !
你棵new dawn會唔會係一年開一次,咁出年春天會開花呱。
回復

Jesation 發表於 2010-12-15 10:17:54 |顯示全部樓層
btw, 因為之前同另一花友都覺得比利時種比較弱,唔知係自己種得唔好定咩。我種過o既荷蘭同大陸種都幾壯,所以想睇吓真英國種好唔好種。
回復

Aalon 發表於 2010-12-15 10:22:47 |顯示全部樓層
Vienne 發表於 2010-12-15 10:03
Aalon,你可以地植wo,你個園子咁大。
我露台唔多好架,內園向西南,不過冬天朝早都會晒到中午,夏天就晒 ...

而家地植地帶已被秋播小苗進佔左 出年開晒花後可以考慮下, 不過到時多雨多蟲又係好大難題 喱d歐洲玫瑰o甘貴, 真係要好好服侍
回復

Vienne 發表於 2010-12-15 10:30:50 |顯示全部樓層
我三棵都有掛david austin牌 (好鬼貴,肉赤到死)。
暫時都覺得ok,生得幾快,仲未有病住,我d荷蘭迷你玫瑰就麻麻,d葉有d黃。我期待緊盆william shakespeare,琴晚睇過確定左個芽係花冧黎,等緊佢開,好心急呀﹗
回復

bunbun05 發表於 2010-12-15 10:58:37 |顯示全部樓層
點解全部d名都咁好聽?

Heritage, William Shakespeare 2000, Queen Elizabeth...

不過呢d唔襟玩, 仲要都幾貴呀!
回復

Jesation 發表於 2010-12-15 11:19:51 |顯示全部樓層
Vienne 發表於 2010-12-15 10:16
兩邊都係賣棵根架,bunbun $190,包裝得好似比利時果d咁,乾淨企理d,不過拆開d膠紙原來d根剪左一半。森x ...

wow,真係肉赤呀,bunbun仲要190tim……不過假設去david austin 網訂都要13.9英磅一棵根,(仲要入口好麻煩)都可以話ok。

原來森記係夾硬屈入盤,買好唔買好,不過有冧唔死點都開倒花ah,下年斷估又加價。

我棵paul scarlet晨早歸咗西,new dawn 都唔敢期望太多。
回復

Jesation 發表於 2010-12-15 11:25:01 |顯示全部樓層
btw, 枝條發黑快剪,唔係一路漫延落去成棵死就慘。

其實呢d好襟玩,種得好可以玩一百幾廿年。
回復

Vienne 發表於 2010-12-15 12:02:48 |顯示全部樓層
d枝條剪左啦,唔妥o既葉都剪左,我對棵比利時玫瑰冇乜期望,佢生得好奀。
btw,佢地夏天唔好熱死已經好好。
回復

Jesation 發表於 2010-12-15 13:42:27 |顯示全部樓層
Vienne 發表於 2010-12-15 12:02
d枝條剪左啦,唔妥o既葉都剪左,我對棵比利時玫瑰冇乜期望,佢生得好奀。
btw,佢地夏天唔好熱死已經好好。 ...

oh, 原來又有人認同比利時玫瑰唔掂。下次都係咪鬼買。
回復

1234下一頁