返回列表 發新帖

花花的種植生活~~~花草篇updated 7月12日, 2013

作者: 金盞花 發表于 2010-12-13 14:40:22
6688 57
金盞花 發表於 2011-6-6 18:07:57 |顯示全部樓層
回復 獅頭魚 的帖子

原來我係4月3日播種

太陽花都好搶肥, 有d好粗壯, 佢隔離嗰支就瘦弱d
回復

金盞花 發表於 2011-12-16 16:06:27 |顯示全部樓層
今年秋播本想種多d花花, 點知唔太理想   連最有把握嘅牽牛都係種得麻麻, 反而對種棉花冇咁上心又俾我種到

棉花篇

種子係版主fnv234送贈, 在此講聲多謝

DSCN3957 (Large).JPG

DSCN3997 (Large).JPG

唔知道開花後係咪有棉花採收呢]
DSCN3998 (Large).JPG

入秋種嘅牽牛
DSCN3934 (Large).JPG

DSCN3949 (Large).JPG

DSCN3950 (Large).JPG

宜家都冇咩花供賞, 等我影咗鄰家花花俾大家睇吓
DSCN3943 (Large).JPG

DSCN3944 (Large).JPG

評分

查看全部評分

回復

fnv234 發表於 2011-12-16 21:36:34 |顯示全部樓層
有咖啡色棉花架
我之前果棵好似仲喺度,都收咗D種子
不過聽講怕凍,留番春天先種

"不過聽講怕凍,留番春天先種~"好彩得你提醒, 等我幫佢加衣保曖至得. 謝謝  發表於 2011-12-16 23:40
回復

金盞花 發表於 2012-4-12 12:56:13 |顯示全部樓層

對上一次將棉花相片放上嚟, 當時棉花都只係半開半合, 宜家天氣回暖, 棉花終於盛放, 放俾大家睇睇~

多謝版主(fnv234) 贈送種子

成棵直上直落, 長相唔靚
DSCN4159 (Large).JPG

DSCN4161 (Large).JPG

DSCN4160 (Large).JPG

評分

查看全部評分

回復

金盞花 發表於 2012-7-12 12:31:39 |顯示全部樓層

之前聽版主講種棉花真係有棉花採收, 終於俾我收到啦!  今次收咗幾團棉花, 每團棉花內有數粒種子.  宜家有問題想請教版主fnv234係
點樣播種呢?  是否先將棉花同種子分開, 再將種子先浸水至落泥呢?

棉花軟綿綿真可愛
DSCN4257 (Medium).JPG

今年又種向日葵, 除咗自己之前買落種子外, 有d係花友獅頭魚送贈.
DSCN4268 (Medium).JPG

DSCN4269 (Medium).JPG

DSCN4270 (Medium).JPG

呢隻品種同我以前d有分別,未知係咪獅頭魚送贈品種
DSCN4272 (Medium).JPG

好鍾意種牽牛花, 所以今年種多幾盆, 呢盆紫藍色好搶眼
DSCN4275 (Medium).JPG

DSCN4274 (Medium).JPG
回復

yanfung 發表於 2012-7-12 12:59:32 |顯示全部樓層
金盞花 發表於 2012-7-12 12:31
之前聽版主講種棉花真係有棉花採收, 終於俾我收到啦!  今次收咗幾團棉花, 每團棉花內有數粒種子.  宜家有問 ...

棉花原來咁靚同咁得意架

係呀! 起初唔知道仲以為有條大毛蟲爬咗上去.  發表於 2012-7-12 14:45
回復

WinG09123 發表於 2012-7-13 13:45:10 |顯示全部樓層
金盞花 發表於 2011-12-16 16:06
今年秋播本想種多d花花, 點知唔太理想   連最有把握嘅牽牛都係種得麻麻, 反而對種棉花冇咁上心又俾我種到 ...

棉花咁細棵就開花既啦..
仲以為要好似街邊成棵樹先識開花
咁細棵種左幾耐~.?

-------------
金盞花  都係春天播種到夏天有得收.  
下次係街汁D綿花種子試下先

都係春天播種到夏天有得收.  發表於 2012-7-14 11:15
回復

fnv234 發表於 2012-7-15 23:43:39 |顯示全部樓層
將種子mit出喺,有少少棉花黐住都冇問題
唔駛浸水,直接種就得
街度嘅棉花係木棉,要種到樹咁大先有棉花架

原來5同既-[]- 多謝提醒~  發表於 2012-7-18 16:06
明白, 謝謝解答  發表於 2012-7-16 11:10
回復

金盞花 發表於 2012-8-26 18:23:30 |顯示全部樓層

睇番之前資料, 對上一次種植千日紅已經係2010年嘅事, 期間我都有嘗試播種, 可惜播種唔成.  千日紅實在粗生又易種, 咁今年又再試吓, 因為以往種唔成, 今次播種方法就落大量種子, 博佢機會率高d, 就係咁成功咗, 真開心

總共種咗4個掛盆 1個盆放地種, 宜家每盆已經開花, 只係開得3-4朵圓花, 紅紅綠綠真係好搶眼.

8月19日
DSCN4299 (Large).JPG

DSCN4301 (Large).JPG

DSCN4302 (Large).JPG

一個星期過後, d花多咗 花又大咗, 睇吓~
8月26日
DSCN4306 (Large).JPG

DSCN4307 (Large).JPG

DSCN4308 (Large).JPG

DSCN4310 (Large).JPG

DSCN4311 (Large).JPG

DSCN4312 (Large).JPG

DSCN4313 (Large).JPG

評分

查看全部評分

回復

fnv234 發表於 2012-8-26 20:01:21 |顯示全部樓層
千日紅摘多D心先會多花

明白, 等我試試, 唔該晒  發表於 2012-8-26 23:31
回復

ABANGEL 發表於 2012-8-26 20:28:07 |顯示全部樓層
棉花好特別,你可以收多d來做枕頭啦!哈哈
我都有種牽牛花,係藍色同紅色。
回復

金盞花 發表於 2012-8-26 23:38:10 |顯示全部樓層
ABANGEL 發表於 2012-8-26 20:28
棉花好特別,你可以收多d來做枕頭啦!哈哈
我都有種牽牛花,係藍色同紅色。 ...

係呀! 第1次收到棉花種子真係好開心, 因為種棉花只要種子就得啦!  剩番d棉花實在唔捨得掉走去, 想儲起用嚟造個插針嘅包包都可以嘅

牽牛易種花色又靚又大, 真係值得推薦大家試吓!
回復

金盞花 發表於 2013-7-12 11:25:59 |顯示全部樓層
呢個夏天都係種番往年d品種, 如:  牽牛 棉花  向日葵  千日紅

DSCN4483 (Medium).JPG

咩叫含苞待放~~~睇吓, 值得一看
DSCN4509 (Medium).JPG

一朝醒來, 有個盛放中笑面迎向你, 心情一定愉快
DSCN4500 (Medium).JPG

DSCN4510 (Medium).JPG

幾個太陽出來, 好食肥~~~要快快加肥至得
DSCN4511 (Medium).JPG

每年都種幾盆有牽牛, 有d染病枯死, 於是快快再種幾盆~  
20130507361 (Medium).jpg

DSCN4454 (Medium).JPG

呢盆千日紅真係好強健, 通常係1年就完成任務, 呢棵就有小小一枝撐住, 宜家幾大棵~~~叻叻
DSCN4506 (Medium).JPG

回復

Melb 發表於 2013-7-16 16:56:15 |顯示全部樓層
我想問千日紅易種嗎?

是不是只有一年命?
回復

金盞花 發表於 2013-7-16 18:29:07 |顯示全部樓層
Melb 發表於 2013-7-16 16:56
我想問千日紅易種嗎?

是不是只有一年命?

係, 1年生植物, 不過我呢盆生命力強, 可以踏入第2年.  ~~~非常易種, 冇蟲患, 只要俾夠陽光水份就可以.
回復

Melb 發表於 2013-7-16 19:24:17 |顯示全部樓層
金盞花 發表於 2013-7-16 18:29
係, 1年生植物, 不過我呢盆生命力強, 可以踏入第2年.  ~~~非常易種, 冇蟲患, 只要俾夠陽光水份就可以. ...

我想種一棵...但知道佢得一年命...就....

我怕死左好傷心..

唔駛睇得咁嚴重, 人同植物都有生老病死, 都係自然定律. 其實你又可以用另一方面去想, 1年裏頭將佢種得咁好, 再將種子收集, 一樣可以幫佢開枝散葉.  發表於 2013-7-16 19:59
回復

Kel 發表於 2013-7-17 10:29:51 |顯示全部樓層
紫色嗰隻牽牛花好靚好搶眼,天藍色嗰隻都好清雅 ^  ^
回復

金盞花 發表於 2013-7-17 12:51:01 |顯示全部樓層
K記 發表於 2013-7-17 10:29
紫色嗰隻牽牛花好靚好搶眼,天藍色嗰隻都好清雅 ^  ^

係呀~呢隻紫色同紫紅色都好靚好搶眼, 正因為咁所以每年必定種幾棵欣賞   其實除咗呢2隻色仲有1隻白底帶有一點點淺紫色都好特別(前面有相).  不過幾隻種子混合埋一齊收集, 種到咩色就只有隨緣  
回復